Διεθνή

Η Υεμένη στόχευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» με πυραύλους βαλλιστικούς και κρουζ….

Η Υεμένη στόχευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ…

Σύμφωνα με τους Υεμενίτες, το αεροπλανοφόρο έχει χτυπηθεί..

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ». Το χτύπημα ήταν «ακριβές και άμεσο».

Αυτή είναι απάντηση στην αμερικανο-βρετανική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα 58 μάρτυρες και τραυματίες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν σε δήλωση στις 31 Μαΐου ότι στόχευσαν το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower της Ουάσιγκτον στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ-ΗΒ στη χώρα που άφησαν δεκάδες θύματα την προηγούμενη ημέρα.

«Σε απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα… η πυραυλική δύναμη και η ναυτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιχείρηση διεξήχθη με μια σειρά από φτερωτούς και βαλλιστικούς πυραύλους και το χτύπημα ήταν ακριβές και άμεσο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ταξίαρχος Yahya Saree.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης δεν θα διστάσουν να απαντήσουν άμεσα και άμεσα σε κάθε νέα επίθεση στο έδαφος της Υεμένης», πρόσθεσε ο Σαρί.

Το USS Eisenhower αναπτύχθηκε αρχικά στην περιοχή στις 13 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood της Χαμάς.

Το αεροπλανοφόρο αποσύρθηκε για λίγο από την Ερυθρά Θάλασσα τον Απρίλιο πριν επιστρέψει στις αρχές του μήνα. Έχει συμμετάσχει βαθιά στις προσπάθειες αναχαίτισης των συνεχών επιχειρήσεων υπέρ της Παλαιστίνης της Υεμένης με στόχο πλοία και πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια.

Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν έντονες αεροπορικές επιδρομές με στόχο αρκετές επαρχίες της Υεμένης στις 30 Μαΐου, καταστρέφοντας μη στρατιωτικές υποδομές και σκοτώνοντας δεκάδες. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 41.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Saree, ο συνολικός αριθμός των αμάχων και του στρατιωτικού προσωπικού που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έναρξη της εκστρατείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Υεμένης ανέρχεται πλέον σε 58.

Οι αεροπορικές επιδρομές ήρθαν δύο ημέρες αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας το έκτο του είδους του από τον Νοέμβριο.

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, από τον Ιανουάριο, διεξάγουν μια βίαιη εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά της Υεμένης ως απάντηση στις φιλοπαλαιστινιακές ναυτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το κίνημα Ansarallah και ο στρατός της Υεμένης τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Η έναρξη του πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της Υεμένης ώθησε τις δυνάμεις της Υεμένης να αρχίσουν να στοχεύουν αμερικανικά και βρετανικά πλοία μαζί με εκείνα που συνδέονται με ή κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Η δυτική εκστρατεία δεν έχει κάνει τίποτα για να αποτρέψει τους Υεμενίτες. Οι θαλάσσιες ομάδες εργασίας των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν έχουν σημειώσει πρόοδο στην αποτροπή επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό και αλλού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα πίεση τόσο στην ισραηλινή οικονομία όσο και στη διεθνή ναυτιλία στο σύνολό της.

Αξιωματούχοι στη Σαναά έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους έως ότου υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και άρση της ισραηλινής πολιορκίας.

dimpenews.com

Back to top button