breaking newsΕλλάδα

«Μακρύ χέρι» της Τουρκίας στη Λιβύη: Διάβημα για τις έρευνες στην Κρήτη – Πώς απαντά η Αθήνα

Η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Κρήτης

Νέα πρόκληση από την προσωρινή κυβέρνησης της Λιβύης στην Τρίπολη, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «το μακρύ χέρι της Άγκυρας» στην περιοχή. Η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με την Έφη Κουτσοκώστα, πρόκειται για ακόμα ένα διάβημα από την πλευρά της Λιβύης που αμφισβητεί εδώ και χρόνια την ελληνική δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή στον θαλάσσιο χώρο νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Στην εν λόγω περιοχή η Ελλάδα έχει οριοθετήσει ορισμένα οικόπεδα, τα οποία παρουσιάζουν έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον, με τις έρευνες να έχουν φτάσει πλέον σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, με τις πρώτες γεωτρήσεις να αναμένονται το 2025 από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil.

Πώς απαντά η Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Αθήνα κάνει σαφές ότι θα απαντήσει άμεσα σε αυτό το διάβημα της Λιβύης και μάλιστα στο ίδιο πνεύμα που το κάνει σε όλες τις προκλήσεις της Τρίπολης, με αποκορύφωμα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σύμφωνα με το OPEN, η Αθήνα θα κάνει ξανά σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της διακαιώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της Λιβύης και το διάβημα ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Άλλωστε η Αίγυπτος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Σύμφωνα με το OPEN, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάποια επαφή ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολη.

Prime News.

Back to top button