breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Ολλανδία: Τέλος με ευθανασία δεν ήθελε να ζει με ψυχικά προβλήματα

Η Zoraya ter Beek, μια 28χρονη Ολλανδή με σοβαρά ψυχικά προβλήματα, έλαβε άδεια από το κράτος για να υποβληθεί σε ευθανασία και πέθανε λίγο μετά τα 29α γενέθλιά της.

Πέθανε στις 13:25 τοπική ώρα στις 22 Μαΐου, με τη βοήθεια του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Ευθανασίας, όπως αναφέρθηκε σε ανάρτηση στο ιστολόγιο από έναν φίλο της.

Ένας φίλος της, ο Martin, έγραψε σε ένα tweet ότι η Beek πέθανε «με ανθρώπινο τρόπο». Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις χορηγείται ένα βαρβιτουρικό διάλυμα που σταματά την καρδιά, αν και δεν έχει κοινοποιηθεί η ακριβής μέθοδος θανάτου της Beek.

Σύμφωνα με τη νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad, πέθανε «με έναν αξιοπρεπή θάνατο, τον οποίο λαχταρούσε για χρόνια λόγω αφόρητης ψυχολογικής ταλαιπωρίας».

«Έχω μια καλή ζωή αλλά δεν είναι αρκετή για να ζήσω»

Η Beek, που κατάγεται από την πόλη Oldenzaal, είχε μιλήσει ανοιχτά για την επιθυμία της να πεθάνει με ευθανασία τον περασμένο Οκτώβριο. Παρά το γεγονός ότι είχε μια καλή ζωή με σπίτι, δύο χαρούμενες γάτες και έναν αγαπημένο σύντροφο, ένιωθε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να ζήσει.

Ο σύντροφός της υποστήριξε την επιθυμία της και ήταν στο πλευρό της όταν πέθανε.

Ο Martin έγραψε: «Για όσους την αποκάλεσαν μπλόφα ή θεώρησαν ότι ήθελε να τραβήξει την προσοχή, συγχωρέστε τον εαυτό σας και αναρωτηθείτε αν είστε μέρος του προβλήματος ή της λύσης».

Η ανακοίνωσή της να πεθάνει με ευθανασία προκάλεσε διαμάχη

Η Beek βρισκόταν σε λίστα αναμονής για ευθανασία επί τρία χρόνια και μοιράστηκε το ταξίδι της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γινόμενη πρέσβειρα για τους συναδέλφους της που υπέφεραν. Ως υπέρμαχος της ευθανασίας για όσους το επιθυμούν, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και δέχτηκε πολλές επικρίσεις.

«Οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να δουν ότι υποφέρεις. Ότι κλαις. Αλλά ναι, βάφομαι και ντύνομαι καλά όταν βγαίνω έξω. Με βλέπουν μόνο ευτυχισμένη να κάνω τη δουλειά μου, όχι τις μέρες που ξαπλώνω στο κρεβάτι όλη μέρα», δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε

Η Beek έλαβε την έγκριση για την υποβοηθούμενη θανάτωση νωρίτερα αυτό το μήνα. Η εξουθενωτική κατάθλιψη και το άγχος της την έκαναν να αυτοτραυματίζεται και να αισθάνεται αυτοκτονική για χρόνια, χωρίς καμία θεραπεία να βοηθά στη μείωση της ταλαιπωρίας της.

Στα 22 της, επέλεξε να αποκτήσει ένα σήμα μη αναζωογόνησης. Παρά το ότι σκέφτηκε πολλές φορές να αυτοκτονήσει, αντιστάθηκε αφού είδε τον καταστροφικό αντίκτυπο της βίαιης αυτοκτονίας ενός φίλου της στην οικογένειά του.

Η Beek δήλωσε τον περασμένο μήνα στον The Free Press ότι ήταν πάντα «πολύ ξεκάθαρη ότι αν δεν καλυτερέψει η κατάσταση, δεν μπορώ να το κάνω άλλο αυτό».

Ο φίλος της θα σκορπίσει τις στάχτες της σε «ένα ωραίο σημείο στο δάσος» που έχουν επιλέξει μαζί. Για τον αναμενόμενο θάνατό της είπε: «Δεν το βλέπω σαν να φεύγει η ψυχή μου, αλλά περισσότερο σαν να απελευθερώνομαι από τη ζωή».

Η Ολλανδία είναι μία από τις τρεις χώρες στην ΕΕ όπου η ευθανασία είναι νόμιμη. Το 2022, 8.720 άνθρωποι στην Ολλανδία έδωσαν τέλος στη ζωή τους μέσω ευθανασίας, αύξηση 14% από το προηγούμενο έτος.

primenews

Back to top button