breaking newsΔιεθνή

Ο γερμανικός Τύπος γράφει για πιθανό πραξικόπημα στην Τουρκία

 

Η διασύνδεση της πολιτικής εξουσίας με τον υπόκοσμο στην Τουρκία δεν είναι κάτι νέο. Παρόλα αυτά, μετά τις πρόσφατες εκλογές, οι αλλαγές στα κυβερνητικά στελέχη φέρνουν στο προσκήνιο εκτιμήσεις ακόμα και για πραξικόπημα, σύμφωνα με αναφορές στο γερμανικό Τύπο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε ανάλυσή της, “η διασύνδεση αυτή δεν είναι κάτι που να έχουμε δει για πρώτη φορά στην Τουρκία. Το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και καιρό. Η πολιτική εξουσία και οι αρχές της τάξης συχνά διαπλέκονται με τον υπόκοσμο και την παρανομία, ειδικά κατά τη διάρκεια αλλαγών στο πολιτικό προσωπικό.”

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση Ερντογάν μετά τις πρόσφατες εκλογές έφεραν αλλαγές σε πολλά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Αλί Γερλικαγιά αντικατέστησε τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο.

Ο Γερλικαγιά ξεκίνησε άμεσα μαζικές διώξεις κατά υπόπτων για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών του ΡΚΚ και του ISIS, καθώς και μελών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ως η αφετηρία της προσπάθειας πραξικοπήματος του 2016.

Επίσης, άρχισε δικαστική έρευνα για τον αρχιμαφιόζο Αϊχάν Μπόρα Καπλάν, με τις αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις του με πολιτικά πρόσωπα να προέρχονται από την κατάθεση του υπαρχηγού του Σερντάρ Σερτσελίκ.

Ο Σερτσελίκ είχε δηλώσει ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας της Άγκυρας και οι ομάδες της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος προσπαθούσαν να οργανώσουν πραξικόπημα.

Οι προσαγωγές και οι κρατήσεις υψηλά ιστάμενων αξιωματικών της τουρκικής αστυνομίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διερευνήσει ενδελεχώς το ζήτημα.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η δήλωση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν για μια επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και μια επανάληψη των διώξεων του 2013 εναντίον υπουργών και στελεχών του ΑΚΡ για διαφθορά.

Prime News.

Back to top button