breaking newsΔιεθνή

«Πύραυλος, drone, πύραυλος» – Έτσι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Συνελήφθησαν δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι

Με πυραύλους και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους ουκρανούς αξιωματούχους, πράκτορες που σύμφωνα με το Κίεβο, στρατολογήθηκαν από την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μεταξύ των εν δυνάμει στόχων ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ και ο αρχηγός της SBU, Βασίλ Μαλιούκ.

Η επέμβαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Κατά την ίδια πηγή το σχέδιο ήταν να βρεθεί κάποιος στο περιβάλλον Ζελένσκι για να τον δολοφονήσει ενώ για τον Μπουντάνοφ και τους άλλους στόχους το σχέδιο ήταν να δολοφονηθούν με πυραυλικό χτύπημα, με drone-καμικάζι και τελικά με άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους που θα εξαφάνιζε τις αποδείξεις για τα drone.

Όπως αναφέρει ο Guardian, την επιχείρηση είχαν οργανώσει τρεις αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και πιο συγκεκριμένα οι Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρο Περλίν και Αλεξέι Κορνέφ.

«Η σειρά είναι πύραυλος, drone, πύραυλος»

Σε υποκλαπείσες συνομιλίες ο Περλίν αναφέρεται στην πυραυλική επίθεση με στόχο τον Μπουντάνοφ ως «το μεγάλο πουλί» και για το χτύπημα με drone με τη φράση «μικρό πουλί». Ο ίδιος φέρεται να έλεγε ότι «η σειρά είναι πύραυλος, drone, πύραυλος».

Η SBU δήλωσε ότι ανακάλυψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολεμικές κεφαλές και νάρκες από έναν από τους συλληφθέντες Ουκρανούς πράκτορες. Αυτός και άλλα μέλη του φερόμενου δικτύου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία και τρομοκρατία. Η FSB υποσχέθηκε να καταβάλει 50.000 δολάρια εάν η “επιχείρηση” διεξαχθεί με επιτυχία, όπως ειπώθηκε.

Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ, έγραψε στο Telegram: «Η τρομοκρατική επίθεση, η οποία υποτίθεται ότι ήταν ένα δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, ήταν πράγματι μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εχθρός είναι ισχυρός και έμπειρος. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Μια πηγή των μυστικών υπηρεσιών στο Κίεβο δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές αν κορυφαίοι αξιωματούχοι στη Μόσχα είχαν εγκρίνει το σχέδιο. Πρότειναν ότι μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης μεσαίου επιπέδου αξιωματικών, που προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν τα αφεντικά τους. “Ενδεχομένως ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία”, δήλωσε η πηγή.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως καταγγείλει απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του προέδρου της και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Τον Απρίλιο ένας άνδρας, που θεωρήθηκε ύποπτος ότι βοήθησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να προετοιμάσουν μία επίθεση εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνελήφθη στην Πολωνία, σύμφωνα με τις πολωνικές και ουκρανικές εισαγγελικές αρχές.

PrimeNews.

Back to top button