breaking newsΔιεθνή

Αυστραλία: Οι μεγάλες φαρμακευτικές έδωσαν 33 εκατομμύρια δολάρια σε γιατρούς για να «προωθούν» τα προϊόντα τους

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν σε γιατρούς περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια στην Αυστραλία για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Περισσότεροι από 6.500 γιατροί σε όλη τη χώρα έλαβαν τουλάχιστον μία πληρωμή από μια φαρμακευτική εταιρεία μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Οκτωβρίου 2022.

Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν σε μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Medical Journal of Australia στις 6 Μαΐου. Οι υψηλότερες πληρωμές ήταν στην αιματολογία ή την ογκολογία και ακολουθούν η καρδιολογία και η ενδοκρινολογία.

Η Ρευματολογία ήταν η ειδικότητα όπου ο μεγαλύτερος αριθμός γιατρών ήταν αποδέκτες πληρωμών. «Συνολικά 6.504 γιατροί (4,9 τοις εκατό όλων των ιατρών που είναι εγγεγραμμένοι στην Αυστραλία· 4.086 άνδρες, το 63 τοις εκατό) είχαν λάβει τουλάχιστον μία πληρωμή ή μεταφορά κάποια χρηματικής αξίας από φαρμακευτικές εταιρείες για τέλη εγγραφής, έξοδα ταξιδιού ή αμοιβές για υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2019 – Οκτώβριος 2022», ανέφερε η εφημερίδα.

«Συνολικά 33,44 εκατομμύρια δολάρια πληρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν. οι πληρωμές κυμαίνονταν από $36 έως $299.161 και η μέση πληρωμή ήταν $1.500 (διατεταρτημόριο εύρος, $727 έως $4.000).

«Περιορισμένη ευαισθητοποίηση του κοινού»

Η εφημερίδα σημείωσε ότι εντός της κοινότητας, η γνώση ότι οι εταιρείες παρέχουν πληρωμές σε γιατρούς που επηρεάζουν τη συνταγογράφηση είναι σπάνια.

«Η ευαισθητοποίηση του κοινού ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιούν πληρωμές σε γιατρούς για να επηρεάσουν τη συνταγογράφηση τους είναι περιορισμένη και η δημόσια αποκάλυψη των πληρωμών του κλάδου θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη στο ιατρικό επάγγελμα», παρατήρησαν οι ερευνητές.

«Οι Αυστραλοί γιατροί θα πρέπει να αναλογιστούν τη σχέση τους με τη φαρμακευτική βιομηχανία, εξετάζοντας εάν πρέπει να δέχονται πληρωμές για συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση, ταξίδια και συμβουλευτική εργασία και εάν είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες του κοινού».

Απαιτείται περισσότερη διαφάνεια

Οι ερευνητές πρότειναν ότι απαιτείται περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με την αναφορά των φαρμακευτικών πληρωμών στους επαγγελματίες υγείας.

Οι συγγραφείς συνέστησαν αυτές οι πληρωμές να συνδέονται με αριθμούς AHPRA (επίσημης καταγραφής) για να βοηθήσουν στην αναγνώριση κάθε παραλήπτη.

Οι συντάκτες της εργασίας σημείωσαν επίσης ότι μέχρι πρόσφατα, η αποκάλυψη πληρωμών από φαρμακευτικές εταιρείες σε γιατρούς ήταν περιορισμένη.

Ωστόσο, το 2016, η Medicines Australia δημοσίευσε έναν νέο κώδικα συμπεριφοράς που απαιτούσε από τα μέλη να παρέχουν λίστες με όλους τους γιατρούς στους οποίους έδινα ποσά και τι ποσά ήταν αυτά.

Οι ερευνητές Malcolm Forbes, Yeshna Bhowon και Barbara Mintzes εξέτασαν δημοσιευμένα δεδομένα τριών ετών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 και αντιστοίχισαν κάθε γιατρό με την καταχώριση του Αυστραλιανού Οργανισμού Υγείας – Γιατρών (AHPRA).

«Για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιούν πληρωμές σε γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, συνήθως ως αμοιβές συμβούλων, χορηγία για παρακολούθηση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και κάλυψη εξόδων ταξιδιού, διαμονής και άλλων εξόδων φιλοξενίας», ανέφερε η εφημερίδα. «Ένα κεντρικό αποθετήριο με δυνατότητα αναζήτησης που επιτρέπει την εύρεση πληροφοριών για μεμονωμένους γιατρούς, που προτάθηκε το 2017, είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο Medicines Australia από το 2019».

«Υποτιμημένες» πληρωμές σε φαρμακευτικές εταιρείες

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι πιθανώς είχαν υποτιμήσει τις πληρωμές των φαρμακευτικών εταιρειών στους γιατρούς, καθώς η Medicines Australia δεν αντιπροσωπεύει όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία.

«Επιπλέον, πληρωμές για τρόφιμα και ποτά, εξαιρουμένων από τις απαιτήσεις αναφοράς της Medicines Australia, προσφέρθηκαν σε περισσότερο από το 90 τοις εκατό των εκδηλώσεων που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία στην Αυστραλία κατά την περίοδο 2011-2015», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αυτές οι πληρωμές περιλαμβάνονται στις εκθέσεις διαφάνειας φαρμακευτικών εταιρειών, έχουν σημειωθεί σαφείς σχέσεις μεταξύ του αριθμού των παρεχόμενων γευμάτων και της συνταγογράφησης προϊόντων χορηγού για τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων, καθώς και του όγκου της συνταγογράφησης οπιοειδών».

PrimeNews.

Back to top button