Η Κλαούντια Σέινμπάουμ κέρδισε σε μία ιστορική εκλογική νίκη και θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Μεξικού
Η Κλαούντια Σέινμπάουμ κατάφερε μια συντριπτική νίκη και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό, κληρονομώντας το έργο του μέντορά της και απερχόμενου ηγέτη Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ του οποίου η δημοτικότητα μεταξύ των φτωχών βοήθησε στον θρίαμβο της.
Η 61χρονη επιστήμονας για το κλίμα και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού προβλέπεται να αποσπάσει το 56% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, κερδίζοντας την κύρια αντίπαλό της, την επιχειρηματία Σόσιτλ Γάλβες. Εάν επιβεβαιωθούν τα exit poll, η Σέινμπαουμ θα αντικαταστήσει τον μέντορά της Λόπεζ Ομπραδόρ, την 1η Οκτωβρίου.
Η Σέινμπάουν υποσχέθηκε συνέχεια στη διακυβέρνηση, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να βασίζεται στις «προόδους» του προκατόχου της. Το κόμμα τους «Morena» έχει ήδη διεκδικήσει τη νίκη – αλλά η Γάλβες προέτρεψε τους υποστηρικτές της να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς σήμερα (3/6)
Ο Mάριο Ντελγάδο, πρόεδρος του Morena, χαρακτήρισε τις εκλογές «αστρική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας». Οι υποστηρικτές άρχισαν να καταφθάνουν στο Zócalo, την κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού, με πανό που έγραφαν «Claudia Sheinbaum, πρόεδρος» για να γιορτάσουν τη νίκη της αφού πέντε exit poll της έδωσαν μεγάλο προβάδισμα. Μια προκαταρκτική καταμέτρηση από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 10% των ψήφων την ανέδειξε στο 58%. Οι εκλογές, που έφεραν αντιμέτωπες δύο γυναίκες, είναι ιστορικές για τα γυναικεία δικαιώματα στο Μεξικό.
Η Eντελμίρα Μοντιέλ 87 ετών, είπε ότι αισθάνεται ευγνώμων που είναι ζωντανή και είδε μια γυναίκα να εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα. «Πριν δεν μπορούσαμε καν να ψηφίσουμε, και όταν μπορούσαμε, έπρεπε να ψηφίσουμε το άτομο που μας έλεγε ο σύζυγός μας να ψηφίσουμε. Δόξα τω Θεώ, αυτό έχει αλλάξει και μπορώ να το ζήσω» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου μόνο στις εθνικές εκλογές το 1953.
Ενώ το γεγονός ότι οι δύο πρωτοπόρες ήταν γυναίκες γιορτάστηκε ευρέως, η εκστρατεία αμαυρώθηκε από βίαιες επιθέσεις. Εκτός από πρόεδρο, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν επίσης όλα τα μέλη του Κογκρέσου του Μεξικού και τους κυβερνήτες σε οκτώ πολιτείες, τον αρχηγό της τοπικής κυβέρνησης στην Πόλη του Μεξικού και χιλιάδες τοπικούς αξιωματούχους.
Και συγκεκριμένα οι τοπικοί υποψήφιοι ήταν αυτοί που στοχοποιήθηκαν ενόψει της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση λέει ότι περισσότεροι από 20 σκοτώθηκαν σε όλο το Μεξικό, αν και άλλες έρευνες ανεβάζουν το σύνολο σε 37. Η Γάλβες, κύρια αντίπαλος της Σέινμπάουμ, επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση και την αντίπαλό της στην προεδρική κούρσα για τη βία που πλήττει μεγάλα τμήματα του Μεξικού.
Υποσχέθηκε ότι θα είναι «η πιο γενναία πρόεδρος, μία πρόεδρος που θα αντιμετωπίσει το έγκλημα» εάν εκλεγεί, αλλά δεν παρείχε πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα αντιμετωπίσει τα ισχυρά εγκληματικά καρτέλ που βρίσκονται πίσω από μεγάλο μέρος της βίας. Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2018, δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία σύμφωνα με το σύνταγμα του Μεξικού, το οποίο περιορίζει τους προέδρους σε μία μόνο εξαετή θητεία.
Έχοντας την υποστήριξη του δημοφιλούς προέδρου, ο οποίος έχει ποσοστό έγκρισης κοντά στο 60%, έδωσε τεράστια ώθηση στην εκστρατεία της Σέινμπάουμ. Πολλοί από αυτούς που την ψήφισαν δήλωσαν ότι υποστήριξαν το πρόγραμμα του Morena για την ανακούφιση της φτώχειας και ήθελαν να συνεχιστεί.
Το κόμμα υπερηφανεύεται για το πώς εκατομμύρια Μεξικανοί βγήκαν από τη φτώχεια τα τελευταία έξι χρόνια. Οι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μέτρησαν, όπως η αύξηση των εμβασμάτων που στέλνονται από Μεξικανούς που ζουν στο εξωτερικό στις οικογένειές τους στο σπίτι, αλλά οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν υποστηρίξει αυτό που θεωρούν ως νικητήριο τύπο.