Διεθνή

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΠΕΤΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΛΤΟ ΕΒΡΑΙΟ: Σύλληψη και κράτηση στη Λευκωσία Τουρκο-εβραίου επιχειρηματία που καταπατούσε κι έχτιζε σε ελληνοκυπριακή μαρτυρική γη στα Κατεχόμενα!

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΠΕΤΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΛΤΟ ΕΒΡΑΙΟ Σύλληψη και κράτηση στη Λευκωσία Τουρκο-εβραίου επιχειρηματία που καταπατούσε κι έχτιζε σε ελληνοκυπριακή μαρτυρική γη στα Κατεχόμενα! Συνελήφθη, χθες, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αφίκ Γκρουπ, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε νωρίτερα η Αστυνομία, ο 73χρονος συνελήφθη χθες από την Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης, που αφορά συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, συνωμοσίας για καταδολίευση, δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλο. Ο ύποπτος συνελήφθη χθες το μεσημέρι, δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του και τέθηκε υπό κράτηση, για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Κιπρίς Ποστασί, αναφέρει ότι ο Αϊκούτ, ισραηλινής καταγωγής, συνελήφθη, ενώ περνούσε στις ελεύθερες περιοχές, για να μεταβεί στο Τελ Αβίβ, με την κατηγορία του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου.

Άλλες τουρκοκυπριακές εφημερίδες σημειώνουν ότι ο Αϊκούτ έκανε μεγάλες επενδύσεις με κατασκευαστικά έργα στον τουριστικό τομέα, εδώ και πολλά χρόνια.

Το μεγαλύτερο έργο του θεωρείται το Caesar Resort and Spa, με έξι χιλιάδες διαμερίσματα, στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Στην ιστοσελίδα του ομίλου Αφίκ αναφέρεται ότι ο Αϊκούτ, που κατέχει τουρκική και ισραηλινή υπηκοότητα, ίδρυσε την οικογενειακή του επιχείρηση το 1995 και δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και την Γερμανία σύμφωνα με την simerini.

Φωνές και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο ψευδοκράτος η σύλληψη Αϊκούτ κάνουν λόγο για «Προβοκατόρικη ενέργεια» αναφέρει το SigmaLive

Μόνο η Αβρούπα έχει σήμερα κύριο θέμα το διάταγμα κράτησης του Τουρκο-εβραίου επιχειρηματία Σάιμον Αϊκούτ για 5 ημέρες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Οι ουρανοξύστες – λάφυρα χτύπησαν τοίχο».

Γράφει ότι ο Αϊκούτ συνελήφθη επειδή έχτισε πάνω σε ε/κ γη στα κατεχόμενα. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του «προέδρου της ένωσης εργοληπτών κατασκευαστών», Τζιαφέρ Γκιούρτζιαφερ ο οποίος χαρακτήρισε την σύλληψη Αϊκούτ «προβοκατόρικη ενέργεια» που το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργήσει ένταση. Υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια έχει προκαλέσει ζημιά στις προσπάθειες της κ. Ολγκίν. «Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα που είναι ευαίσθητη στα θέματα της ειρήνης θα αξιολογήσει σωστά αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο όμιλος εταιρειών Αφίκ, του οποίου διευθύνων σύμβουλος είναι ο Σάϊμον Αϊκούτ με χθεσινή ανακοίνωση του αναφέρει ότι το πολιτικό πρόβλημα «μεταξύ της ΚΔ και της τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος, προκάλεσε την σύλληψη του 74χρονου επιχειρηματία και έφερε νέα διάσταση σε αυτό το πρόβλημα, ενώ χαρακτηρίζει «διεθνές σκάνδαλο» την κράτηση. «Η απόφαση αυτή είναι παιχνίδι της νότιας Κύπρου. Πρόκειται για ισχυρισμούς στην προσπάθεια να συλλάβουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τδβκ».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Σάϊμον Αϊκούτ βρίσκεται και δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα εδώ και 20 και πλεον χρόνια και είναι «πολίτης» του ψευδοκράτους. «Ποτέ δεν συμμετείχε ούτε πήρε μέρος στις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών (ΣΣ: εννοεί την ΚΔ και το ψευδοκράτος). Ξεκαθαρίζεται ότι η εταιρεία που ανήκει στον Αϊκούτ δεν εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, αντιθέτως έχει μια εποικοδομητική αποστολή».

Ο Όμιλος Αφίκ με την ανακοίνωσή του αυτή, υποστηρίζει ότι όλες οι ενέργειες της εταιρείας είναι νόμιμες και δεν έχουν καμία σχέση με διαφωνίες μεταξύ «κυβερνήσεων» και «ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους στον κόσμο έχει αυτή τη γνώμη».

Υποστηρίζεται ότι η ε/κ πλευρά «εξευτελίζει όσους ενεργούν με εντιμότητα και καλή πίστη μέσω απειλών, εκφοβισμών και κρατήσεων εναντίον επιχειρηματιών. Τέτοιες αστείες και απρόκλητες συλλήψεις αποτελούν ένδειξη ότι η νότια Κύπρος έχει παραβιάσει σοβαρά το διεθνές δίκαιο». Eπικαλούνται και το διεθνές δίκαιο…

Συνελήφθηκε χθες δικάστηκε και κρατείται από ελληνοκυπριακές αρχές …

Την 5νθήμερη κράτηση 73χρονου Τουρκοκύπριου, ύποπτου για υποθέσεις που αφορούν σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα, διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε χθες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Afik Group, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, που σφετερίζεται περιουσίες σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, ανάμεσα στις οποίες και στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Σύμφωνα με την τ/κ Kibris Postasi, ο Αϊκούτ συνελήφθη ενώ περνούσε στις ελεύθερες περιοχές. Όπως αναφέρεται, οδηγήθηκε στον αστυνομικό σταθμό του Παραλιμνίου, ενώ του κατασχέθηκε το αυτοκίνητο.

dimpenews.com

Back to top button