breaking newsΔιεθνή

Ευρωεκλογές 2024 – Πορτογαλία: Αυξημένη η συμμετοχή σε σχέση με το 2019

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προέτρεψε τους πολίτες της χώρας του να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας τις σημερινές ευρωεκλογές ως ιδιαίτερα κρίσιμες σε μια συγκυρία που “η Ευρώπη ζει την πιο δύσκολη στιγμή της τα τελευταία 30 χρόνια”.

Στις περασμένες ευρωκλογές που είχαν γίνει στον Πορτογαλία το 2019, η αποχή είχε φτάσει στο συγκλονιστικό επίπεδο του 69%. Οι εκλογές είχαν γίνει τότε ένα από τα πρώτα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού και οι πολίτες επέλεξαν να πάνε στην παραλία αντί να σταθούν στην ουρά για να ψηφίσουν.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προέτρεψε όμως τους ψηφοφόρους να μην “κρύψουν το κεφάλι τους στην άμμο” αυτή τη φορά, τονίζοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη και η ανάγκη να τερματιστεί η σύγκρουση καθιστούν επιτακτική ανάγκη για τους Πορτογάλους ψηφοφόρους να προσδώσουν ισχύ και νομιμοποίηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ με τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η μεγάλη αποχή, η κυβέρνηση άλλαξε πέρυσι τον εκλογικό νόμο επιτρέποντας στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να ψηφίζουν σε όποιο εκλογικό κέντρο θέλουν. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν επίσης να κοιτάζουν σε μια διαδικτυακή πύλη για να λαμβάνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το πόσο απασχολημένα είναι τα εκλογικά τμήματα κάθε περιοχής και να βρίσκουν ποια έχουν χρόνο αναμονής 15 λεπτών ή λιγότερο.

Το στοίχημα φαίνεται ότι κερδίζεται καθώς μέχρι το μεσημέρι το 15% των εγγεγραμμένων Πορτογάλων εκλογέων είχε ήδη ψηφίσει, παρότι αύριο είναι η εθνική γιορτή της Πορτογαλίας και είναι αργία, οποτε υπάρχει μεγάλη έξοδος για διακοπές.

Prime News.

Back to top button