breaking newsΔιεθνή

Κομισιόν:Ουκρανία και Μολδαβία έτοιμες για ένταξη στην ΕΕ

Η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, “Όλα τα βήματα έχουν εκπληρωθεί από τις δύο χώρες”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ana Pisonero , αναφερόμενη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο Κίεβο και το Κισινάου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η απόφαση να προχωρήσουμε είναι τώρα «στα χέρια των κρατών μελών», συνέχισε η Πισονέρο.

Για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη σύγκληση διακυβερνητικής διάσκεψης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ πιέζουν να το πράξουν το συντομότερο στα τέλη Ιουνίου, με μια συζήτηση των πρεσβευτών να έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy στο Παρίσι την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία τόσο στις υποψηφιότητες της στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, ζητώντας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας στην ΕΕ «μέχρι το τέλος του μήνα».

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θα δημιουργήσει ένα «ταμείο στήριξης» 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ουκρανική οικονομία με στόχο «τις εταιρείες που επιθυμούν να εξάγουν και να επενδύσουν στις υποδομές ζωτικής σημασίας της χώρας».

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2022, ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της. Η Μολδαβία υπέβαλε αίτηση λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 2022. Και οι δύο έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2023 — μια αστραπιαία απόφαση σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ που ωθήθηκε από την επιθετικότητα της Μόσχας.

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης θετικά την υποψηφιότητα του Μαυροβουνίου για την ΕΕ και συνέστησε τη διεξαγωγή διακυβερνητικής διάσκεψης με την Ποντγκόριτσα για να δώσει το πράσινο φως στο επόμενο στάδιο της ένταξης.

Prime News.

Back to top button