breaking newsΕλλάδα

Μητσοτάκης, μαύρο χρήμα και οικόπεδα στα Ζαγοροχώρια

ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για το προσωπικό του δράμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι αναγκάστηκε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να συντηρήσει τα παιδιά του. Την ίδια στιγμή, με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πλησιάζουν, η Νέα Δημοκρατία εστιάζει όχι στην ακρίβεια και τα Τέμπη, αλλά στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και το πώς απέκτησε την περιουσία του στην Αμερική, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, ο Κασσελάκης, ο οποίος είναι νέος στην πολιτική σκηνή, δημοσιοποίησε καθυστερημένα το πόθεν έσχες του, κάτι που τελικά γύρισε μπούμερανγκ στη ΝΔ. Τα περιουσιακά του στοιχεία δεν συγκρίνονται με αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος πολιτικός στη χώρα και έχει τις μεγαλύτερες δανειακές υποχρεώσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φρόντισε μέσω νομοθεσίας να καταργήσει την υποχρέωση δήλωσης των μετρητών που διατηρούνται εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων, λίγο πριν ο Μητσοτάκης αυξήσει τα ακίνητά του σε 41, συμπεριλαμβανομένων δύο οικοπέδων στο Ζαγόρι, μία από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας μας.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης παραμένει σιωπηλός για το πώς απέκτησε 39 ακίνητα με το μισθό βουλευτή, την τύχη της off-shore εταιρείας στα Νησιά Κέιμαν και την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι από γαλλική εταιρεία.

Τα δύο νέα ακίνητα στο όνομα του Μητσοτάκη δεν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του, καθώς αγοράστηκαν στις 30 Δεκεμβρίου 2022. Λίγο αργότερα, ο ίδιος προανήγγειλε αναπτυξιακά έργα στην περιοχή και τα Ζαγοροχώρια εντάχθηκαν στον Κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη της νέας του περιουσίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Μητσοτάκης αγόρασε ένα οικόπεδο έκτασης 412,70 τ.μ. στον Άγιο Μηνά, με αντικειμενική αξία 7.488,03 ευρώ, πληρώνοντας 28.000 ευρώ. Την ίδια μέρα, αγόρασε και ένα μικρότερο οικόπεδο (248,06 τ.μ.) που συνορεύει με το προηγούμενο, πληρώνοντας 43.000 ευρώ.

Τα οικόπεδα αυτά δεν έχουν δηλωθεί στο Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού, ο οποίος χρωστάει εκατομμύρια αλλά εξακολουθεί να κάνει αγορές. Όταν θίγονται αυτά τα θέματα στον ΣΚΑΪ, ακούμε σχόλια του τύπου «Έ και τι έγινε που αγόρασε ένα σπίτι ο πρωθυπουργός; Κακό είναι;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «νομιμοποίησε» μαύρο χρήμα και αγόρασε τα οικόπεδα. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα προκαλεί πανικό στο Μαξίμου, καταγγέλλοντας ότι η νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος έγινε για να αγοραστούν οικόπεδα στα Ζαγοροχώρια.

«Ο διάβολος, λένε, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και το επιτελικό (βλέπε βαθύ) κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να μην τις αξιοποιεί προς όφελός του, σε κάθε ευκαιρία.

Επειδή, λοιπόν, η ΝΔ επέλεξε προεκλογικά, μέσω της συζήτησης για το πόθεν έσχες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, να αποπροσανατολίσει από τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, καλό είναι να της θυμίσουμε μια, πιθανότατα καθόλου αθώα, “λεπτομέρεια”: Στον τελευταίο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το “πόθεν έσχες” (Ν. 5026/2023), απαλείφθηκε η διάταξη περί υποχρέωσης δήλωσης των μετρητών που διατηρούνται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια τροποποίηση που επιτρέπει σε κάποιον να κάνει ό,τι αγορά επιθυμεί, επικαλούμενος τα μετρητά που έκρυβε κάτω από το πάπλωμά του, τα οποία πλέον δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει.

Με τον προηγούμενο νόμο (Ν. 3213/2003 και τις τροποποιήσεις του), οι υπόχρεοι όφειλαν να δηλώνουν, εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις τους, και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το σύνολο των μετρητών άνω των 30.000 ευρώ που διέθεταν εκτός τραπεζών. Αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στον νέο νόμο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι που προκαλεί αδικαιολόγητα ερωτήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται: «Γι’ αυτό δεν ανοίγουν την πλατφόρμα και δεν υποβάλλουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου τις δηλώσεις πόθεν έσχες τους; Έχουν αγορές με “αδιευκρίνιστα” ποσά που δεν θέλουν να εντοπιστούν;».

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι, μιλώντας για πόθεν έσχες ενώ ζει στο σπίτι του Βολταίρου, καταντά χυδαία υποκρισία. Πρέπει να πράξει το αυτονόητο, όπως τον κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καταθέτοντας το πόθεν έσχες του για το 2022 και το 2023, ώστε να δούμε πόσα ακίνητα έχει σήμερα. Επιπλέον, πρέπει να μάθουμε αν στις δηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται τα δύο ακίνητα στο Ζαγόρι και η πηγή των χρημάτων για την αγορά τους, καθώς δεν είναι δηλωμένα στο τελευταίο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι αγοράστηκαν στις 30 Δεκεμβρίου 2022 και μεταγράφηκαν στο υποθηκοφυλακείο το 2023», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεούται τώρα να καταθέσει πόθεν έσχες, για να μάθει ο ελληνικός λαός πώς αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα οικόπεδα. Εκτός από το αυτονόητο, υπάρχει και το τεράστιο θέμα ότι, μετά την αγορά τους, εντάχθηκαν στην UNESCO, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία τους.

Back to top button