breaking newsΔιεθνή

Μυστικά Γραπτά του Ισαάκ Νεύτωνα (α’ χριστιανοσιωνιστής) προέβλεπαν ανάκτηση Ιερουσαλήμ τον 19ο αι και οικοδόμηση Τρίτου Ναού τον 21ο αιώνα, τέλος του κόσμου το 2060. ! H EΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ- ΣΥΝΤΑΥΤΙΣΗ Προτεσταντών- Ιουδαϊστών των μεν για επιστροφή Χριστού και οι δε για Έλευση ”Μεσσία” στη Σιών…

Δεν είναι ο δίσκος της Φαιστού.. Αναμνηστική πλακέτα στη Γιάφα: «Προς τιμήν των 157 Χριστιανών Αμερικανών που αγαπούσαν τη Σιών, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο «Nellie Chapin» στις 22 Σεπτεμβρίου 1866 μεταφέροντας ξύλινα σπίτια από Jonesport, Maine, για να ιδρύσουν αμερικανική αποικία στη Jaffa

Ο Προτεσταντικός χριστιανοσιωνισμός οι θέσεις του η συμβολή του στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Ο κοινός τόπος της εσχατολογίας Αμερικανο-βρετανικού Προτεσταντισμού-Ιουδαϊσμού και η σύμπραξή τους προς υλοποίηση του στο Παλαιστινιακό πεδίο και στα Ιεροσόλυμα..

Μυστικά Γραπτά του Ισαάκ Νεύτωνα (α’ χριστιανοσιωνιστής) προέβλεπαν ανάκτηση Ιερουσαλήμ τον 19ο αι και οικοδόμηση Τρίτου Ναού τον 21ο αιώνα, τέλος του κόσμου το 2060. Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΙΩΝΙΣΜΟΣ….. ή το Παλαιστινιακό αλλιώς!!H EΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ-ΣΥΝΤΑΥΤΙΣΗ Προτεσταντών- Ιουδαϊστών των μεν για επιστροφή Χριστού και οι δε για Έλευση ”Μεσσία” στη Σιών..

Μυστικά Γραπτά του Ισαάκ Νεύτωνα (που από κάποιους θεωρείται ως ο πρώτος χριστιανός σιωνιστής) προέβλεπαν ανάκτηση Ιερουσαλήμ τον 19ο αι και οικοδόμηση Τρίτου Ναού τον 21ο αιώνα, τέλος του κόσμου το 2060.

η βασιλεία του Χριστού στη Γη θα ερχόταν όταν ο [λαός του] Ισραήλ αποκατασταθεί στη γη που είναι δική του

Σύμφωνα με μεσσιανικές Προτεσταντικές ιδεοληψίες με βιβλικό προφητικό μανδύα, η επαναγκατάσταση των Εβραίων στην Παλαιστίνη

α) θα οδηγούσε σε μια μεταστροφή των Ισραηλιτών στον Χριστιανισμό. (σσ ήδη διακινείται έντονα τελευταία και σε μέρος της Ορθοδοξόσφαιρας και υπερτονίζεται μια επικείμενη πριν το Τέλος μεταστροφή Εβραίων)

β) Αυτή η πεποίθηση συνοδευόταν από την πίστη ότι η επιστροφή των Εβραίων στην Παλαιστίνη θα προανήγγειλε την επιστροφή στη Γη του Χριστού του Λυτρωτή, ο οποίος θα έδιωχνε τον Αντίχριστο και θα βασίλευε για χίλια χρόνια ( σσ εξού και ο Χιλιασμός ή οι χιλιαστικές τάσεις) ως προάγγελος της Εσχάτης Κρίσης. (σσ μόνο που οι 2 αναμονές, του Μεσσία των Εβραίων και του ”Χριστού” των Προτεσταντών σ΄επίγεια επανεμφάνιση στα Ιεροσόλυμα φαίνεται να συγχωνεύονται σε 1. Δυο σε ένα, εκ του οποίου σχήματος προκύπτει και η σύμπραξη)

Συνδιάσκεψη (Προτεσταντών) της Βίβλου του Νιαγάρα επιβεβαίωσε, σε ένα από τα σημεία της, ότι η βασιλεία του Χριστού στη Γη θα ερχόταν όταν ο [λαός του] Ισραήλ αποκατασταθεί στη γη που είναι δική του

Κοινή επιχείρηση Βρετανών χριστιανοσιωνιστών και σιωνιστών για την επαναγκατάσταση Εβραίων στην Παλαιστίνη..

Προπύργιο και εφαλτήριο του δόγματος της Αποκατάστασης (μετεγκατάστασης Β Εξόδου) του Εβραϊκού λαού στην πατρώα γη ως προανάκρουσμα της Επιστροφής Χριστού η Αγγλικανική Αγγλία

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ .. σε ποιο μέρος υλοποίησης του ΣΧΕΔΙΟΥ

  • Διανύουμε τη β φάση του χριστιανοσιωνιστικού σχεδίου..Το πρώτο μέρος ήταν η επαναφορά Εβραίων στην Παλαιστίνη και υλοποιήθηκε με υποστήριξη Βρετανών και το β΄ εκτυλίσσεται τώρα με πλήρη ανάκτηση Ιερουσαλήμ ( έγινε η μεταφορά πρωτεύουσας από Τελ Αβίβ συνεχής αποικισμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ διεκδίκηση του Αλ Ακσά ανέγερση του Τρίτου Ναού και Έλευση ”Μεσσία”‘ γι αυτό και πολύ ντόρος με θυσία 5 κόκκινων δαμαλίδων και μεσσιανικό υπουργικό Συμβούλιο Νετανιάχου)

Ο Χριστιανικός (σσ Προτεσταντικός) σιωνισμός αποτελεί συντόμευση για την ιδέα πως η επιστροφή των Εβραίων στους ιερούς τόπους είναι προϋπόθεση για την επιστροφή του Ιησού του Μεσσία. Οσοι πιστοί υιοθετούν αυτήν την άποψη στην κυριολεκτική της μορφή (και νοούνται γι’ αυτόν το λόγο ως φονταμενταλιστές) είναι κεντρικοί παίκτες στο παλαιστινιακό δράμα εδώ και δύο αιώνες” αναφέρει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ολα αυτά μπορεί να ηχούν σαν ενδοθρησκευτική παραφιλολογία, αλλά ενέπνευσαν δύο από τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες για τη δημιουργία και επιβίωση του κράτους του Ισραήλ, τη βρετανική παρέμβαση στην Παλαιστίνη και την αμερικανική υποστήριξη προς το εβραϊκό κράτος.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν πάντοτε πρόσθετα στοιχεία που έπαιζαν ρόλο, όπως η αυτοκρατορική επέκταση, ο κοσμικός σιωνισμός, τα αποθέματα πετρελαίου και οι πολιτικές των υπερδυνάμεων.

Η χριστιανική προοπτική της επανεγκατάστασης των Εβραίων στη βιβλική γη ώθησε πολλούς Ευρωπαίους να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ. Η περιοχή της δυτικής Ιερουσαλήμ, γνωστής ως «Γερμανικής Παροικίας», κατοικήθηκε από Γερμανούς Ευαγγελιστές . Το ίδιο συνέβη και στην «Αμερικανική Παροικία», από την οποία απομένει το ομώνυμο κομψό ξενοδοχείο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στην πραγματικότητα, οι Χριστιανοί σιωνιστές έγιναν ισχυρότεροι στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Πάνω από 3,5% των Αμερικανών ήταν Ευαγγελιστές Χριστιανοί και το όραμα αυτό ενέπνευσε τους περισσότερους εξ αυτών. Η ιδέα που ξεκίνησε ως εμμονή των θρησκευόμενων γενικεύτηκε και άγγιξε ακόμη και προσωπικότητες, τόσο αποστασιοποιημένες όσο ο Αβραάμ Λίνκολν. «Η επιστροφή των Εβραίων στην Παλαιστίνη είναι ένα ευγενικό όνειρο, το οποίο μοιράζονται πολλοί Αμερικανοί», έγραφε το 1863.

Η ευαγγελική άποψη για την ανάγκη επιστροφής των Εβραίων ώθησε τον πρόεδρο Χάρι Σ. Τρούμαν να αναγνωρίσει το Ισραήλ εντός λίγων ωρών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

Ο αμερικανικός χριστιανικός σιωνισμός είναι μια ιδιαίτερα τοξική μορφή σύγχρονου φονταμενταλισμού. Βλάπτει σοβαρά το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ και την ειρήνη.”(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Κοινή επιχείρηση Βρετανών χριστιανοσιωνιστών και σιωνιστών για την επαναγκατάσταση Εβραίων στην Παλαιστίνη..

Σε προηγούμενο άρθρο αφιερωμένο αναφέραμε τις διμοιρίες που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 1938 από τον βρετανικό στρατό κατοχής και οι οποίες, αποτελούμενες από Άγγλους στρατιώτες και Εβραίους πολιτοφύλακες από τη Χαγκάνα, έκαναν επιχειρήσεις τη νύχτα. εναντίον παλαιστινιακών αντιστασιακών και τρομοκρατημένων αμάχων πληθυσμών. Αυτές οι Ειδικές Νυχτερινές Ομάδες τέθηκαν υπό τη διοίκηση ενός αξιωματικού της Χριστιανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Orde Charles Wingate (1903-1944), ο οποίος, εκτός από την αγριότητά του, ήταν γνωστός για την άνευ όρων υποστήριξή του στον Σιωνισμό, σε σημείο που τον αποκαλούσαν «ο Χριστιανός Σιωνιστής.”

Οι ρίζες η γέννηση και η εξέλιξη του Χριστιανικού Σιωνισμού!!

Οι πεποιθήσεις αυτού του αξιωματικού, που ξεπερνούσαν κατά πολύ την απλή υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας του, μου κέντρισαν την περιέργεια. Έτσι έμαθα για την ύπαρξη, εντός του Ευρωπαϊκού Χριστιανισμού, μιας αρχαίας και ισχυρής σχολής σκέψης γνωστής αρχικά ως Xριστιανική Αποκατάσταση και, αργότερα, χριστιανικός σιωνισμός. Αυτή η ιδεολογία – που εμφανίστηκε στον Προτεσταντισμό και τις πολυάριθμες Μεταρρυθμισμένες Εκκλησίες του – βασίστηκε στην ιδέα της απαραίτητης επανεγκατάστασης του εβραϊκού λαού στους Αγίους Τόπους. Η ιδέα στη βάση αυτής της ιδεολογίας, με μεσσιανικό χαρακτήρα που βασίζεται σε μια ερμηνεία βιβλικών προφητειών, ήταν ότι αυτή η μετανάστευση θα οδηγούσε σε μια μεταστροφή των Ισραηλιτών στον Χριστιανισμό. Αυτή η πεποίθηση συνοδευόταν από την πεποίθηση ότι η επιστροφή των Εβραίων στην Παλαιστίνη θα προανήγγειλε την επιστροφή στη Γη του Χριστού του Λυτρωτή, ο οποίος θα έδιωχνε τον Αντίχριστο και θα βασίλευε για χίλια χρόνια ως προάγγελος της Εσχάτης Κρίσης.

(σσ αυτό το β σκέλος έχει περιπέσει σ΄αχρηστία και επιχειρείται πλέον ταύτιση του αναμενόμενου ”Μεσσία” Ιουδαίων (Αντίχριστος) με την προσδοκώμενη από τους χριστιανούς Προτεστάντες Επιστροφή του Χριστού στη Σιών δηλ. Μεσσίας Ιουδαίων και Χριστός Προτεσταντών συμπίπτουν και ταυτίζονται ο Αντίχριστος με το ”Χριστό” που σημαίνει είναι ο Αντίχριστος …………..

Αντίχριστος=”Χριστός”=Αντίχριστος

ο Χριστός που ταυτίζεται με Αντίχριστο ισούται με Αντίχριστο!

Σύγχυση σύμπτωση 2 εσχατολογιών Ιουδαιστών και Προτεσταντών καθώς οι τελευταίοι υπερ-τονίζουν την επανεμφάνιση Χριστού στην Ιερουσαλήμ )

Η λέξη Σιών [ που στη Βίβλο, προσδιορίζει μέρη συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ και επίσης οτιδήποτε προσωποποιεί την παρουσία του Θεού και την ευλογία του] από όπου προέρχεται ο όρος σιωνισμός δεν χαρακτηρίζει μόνο μια ιδεολογία Εβραϊκή αλλά επίσης, ένα σχετικά πρόσφατο κίνημα, δεδομένου ότι εμφανίστηκε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, είναι μια πεποίθηση, με θεολογική βάση, για επιστροφή του εβραϊκού λαού στην Παλαιστίνη εμφανίστηκε στους Προτεστάντες Λουθηρανούς, Καλβινιστές και σ’ Αγγλικανικό Χριστιανισμό που προέκυψαν από τη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα.

Προπύργιο και εφαλτήριο του δόγματος της Αποκατάστασης του Εβραϊκού λαού στην πατρώα γη ως προανάκρουσμα της Επιστροφής Χριστού η Αγγλικανική Αγγλία

Από τον επόμενο αιώνα, η Αγγλικανική Αγγλία έγινε το ενεργό κέντρο αυτής της θεολογικής ερμηνείας που βασίζεται σε μια επιμελή ανάγνωση της Βίβλου, ιδιαίτερα της Παλαιάς Διαθήκης, σύμφωνα με ένα πολιτισμικό χαρακτηριστικό που είναι ειδικό για τον Προτεσταντισμό. Το 1615, ο Thomas Brightman, Άγγλος Καλβινιστής της πουριτανικής ιεροτελεστίας, δημοσίευσε το Shall They Return to Jerusalem ξανά; που θεωρείται ένα από τα πρώτα «αποκαταστατικά» έργα που ζητούν την επιστροφή του εβραϊκού λαού στην Παλαιστίνη. Την περίοδο μεταξύ 1653 και 1658, όταν ο Όλιβερ Κρόμγουελ κυβέρνησε την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία ως Λόρδος Προστάτης, οι περισσότεροι στενοί του σύμβουλοι, επίσης οπαδοί του πουριτανισμού, υπερασπίστηκαν έναν φιλοσημιτισμό θρησκευτικού οράματος και απαίτησαν την επανεγκατάσταση των Εβραίων από τη Μεγάλη Βρετανία που είχαν εξοριστεί εκεί τον 13ο αιώνα.

Σύμφωνα με αυτούς τους πουριτανούς, αυτή η επανεγκατάσταση θα έπρεπε να είναι μόνο ένα βήμα στον δρόμο της επιστροφής στην Παλαιστίνη, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την εποχή της Έλευσης του Μεσσία.

Η πεποίθηση για εβραϊκές ρίζες του Αγγλικού λαού

Το 1649, ο Σάντλερ, γραμματέας του Κρόμγουελ, προσχωρώντας και υποστηρίζοντας τον βρετανικό ισραηλισμό, μια ψευδοϊστορική και ψευδοθρησκευτική πεποίθηση, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι συμπατριώτες του προέρχονταν από μια από τις «δέκα χαμένες φυλές του Ισραήλ» [αυτή που εξορίστηκε μετά την κατάκτηση του Βασιλείου του Ισραήλ από τους Νεο-Ασσύριους το 722 π.Χ. Οι μόνοι που επέζησαν ήταν ο Βενιαμίν και ο Ιούδας]. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η προσκόλληση σε αυτή τη θεωρία συνεχίστηκε μεταξύ ορισμένων μέχρι τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα.

Η μετάβαση του εβραϊκού αλυτρωτισμού στις ΗΠΑ

Απομακρυνόμενοι από την εξουσία στην Αγγλία, οι Πουριτανοί εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Αμερική και διατήρησαν μια βαθιά πολιτιστική κληρονομιά στην κοινωνία. Έτσι, ο πάστορας John Cotton (1584-1652), ήταν ένθερμος υποστηρικτής μιας «αποκατάστασης των Εβραίων στη Γη του Ισραήλ, στην Αγγλία, ακόμη τον 17ο αιώνα. Το χριστιανικό σιωνιστικό ρεύμα – θα έπρεπε να πει κανείς κυρίως -Σιωνιστικό – βρήκε μεγάλη απήχηση σε σπουδαίους στοχαστές και επιστήμονες.

Μυστικά Γραπτά του Ισαάκ Νεύτωνα προέβλεπαν ανάκτηση Ιερουσαλήμ τον 19ο αι και οικοδόμηση Τρίτου Ναού τον 21ο αιώνα τέλος του κόσμου το 2060.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2007 από τον Yaacov Lappin, με τίτλο «Ο πρώτος Χριστιανός Σιωνιστής; Μυστικά γραπτά του Ισαάκ Νεύτωνα αποκαλύπτουν τις απόψεις του για την επιστροφή των Εβραίων στο Ισραήλ», μας λέει ότι ο επιφανής λόγιος (1642-1727), επίσης οπαδός του ριζοσπαστικού προτεσταντισμού, αλλά και δραστήριος στον αποκρυφισμό, προέβλεψε την επιστροφή των Ισραηλιτών στην Παλαιστίνη την «ανοικοδόμηση» της Ιερουσαλήμ στα τέλη του 19ου αιώνα και την οικοδόμηση του Τρίτου Ναού τον 20ο ή 21ο αιώνα που θα οδηγούσε στο τέλος του κόσμου γύρω στο 2060. Εμφανίστηκε μέσα στο προτεσταντικό κίνημα που ίδρυσε ο Philipp Jacob Spener, ένας Γερμανός μυστικιστής που προφήτευσε «τη μεταστροφή των Εβραίων και την πτώση του Παπισμού! ». ( σσ είμαστε στη β φάση του χριστιανοσιωνιστικού σχεδίου..Το πρώτο μέρος ήταν η επαναφορά Εβραίων στην Παλαιστίνη και υλοποιήθηκε με υποστήριξη Βρετανών και το β΄ εκτυλίσσεται τώρα με πλήρη ανάκτηση Ιερουσαλήμ (σσ έγινε η μεταφορά πρωτεύουσας από τελ Αβίβ συνεχής διεκδίκηση κι αποικισμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ διεκδίκηση του Αλ Ακσά προχωρούν με επιδιωκόμενη θυσία 5 κόκκινων δαμαλίδων σ΄ανέγερση του Τρίτου Ναού και Έλευση ”Μεσσία”‘ )

Ορισμένες Προτεσταντικές Ομολογίες όπως η Εκκλησία των Μεθοδιστών ή η εκκλησία των Βαπτιστών προώθησαν επίσης την επιστροφή των Εβραίων, πάντα στο όνομα του μεσσιανισμού. Στη Γαλλία, μετά την Επανάσταση, με ένα διάταγμα του Δεκεμβρίου 1789 που χορηγούσε στους μη Καθολικούς την επιλογή για πολιτικές και στρατιωτικές λειτουργίες, οι αρχές έπαιξαν το χαρτί της εβραϊκής πίστης. Μπήκαν λοιπόν σε ένα είδος ανταγωνισμού με τους Άγγλους. 

Οι απόψεις σχετικά με την αποκατάσταση του Ιουδαϊσμού στους Αγίους Τόπους άφησαν στη συνέχεια το κλειστό πεδίο των θεολογικών ερμηνειών για να εισέλθουν και σε αυτό της εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με ένα άρθρο στην Jerusalem Post της 25ης Φεβρουαρίου 2016, κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής αποστολής, ο Βοναπάρτης «προσκάλεσε τους Εβραίους της Ασίας και της Αφρικής να συγκεντρωθούν κάτω από τη σημαία του με στόχο την αποκατάσταση της αρχαίας Ιερουσαλήμ». ( σσ είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο Νετανιάχου στη Δύση ο πόλεμος αυτός λέει είναι και δικός σας ) Ωστόσο, αυτός ο πολιτικός σιωνισμός όπως εκφράζεται εδώ από έναν Βοναπάρτη, με χριστιανική παιδεία, σίγουρα, αλλά περισσότερο πραγματιστικό και επαναστατικό παρά θρησκευτικό, δεν έσπασε με τις θεολογικές ερμηνείες χάρη στον ρόλο που έπαιξε ο Thomas Corbet (1773-1804), ένας Αγγλο-Ιρλανδός μετανάστης στη Γαλλία. Σε μια επιστολή του προς Εθνοσυνέλευση έγραψε: «Σας συνιστώ να καλέσετε τους Εβραίους να ενωθούν μαζί σας στην κατάκτηση της Ανατολής, στην αποστολή σας να κατακτήσετε τη γη του Ισραήλ (…) . Ανυπομονούν για την ώρα της επανεγκατάστασής τους ως έθνος» (Ynet News, 3 Μαρτίου 2017)

Μια εξέχουσα μορφή αυτού του δόγματος, ο Anthony Ashley-Cooper, 7ος κόμης του Shaftesbury (1801-1885), πολιτικός και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, ήταν ταυτόχρονα, στον απόηχο του πνευματικού του δασκάλου του αιδεσιμότατου Edward Bickersteth, ένας από τους πιο ενεργούς υπερασπιστές του χριστιανικού σιωνισμού στη Βρετανία. Από αυτή την περίοδο, ο αρχικά καθαρά μεσσιανικός χαρακτήρας αυτού του φιλοσημιτικού προτεσταντισμού επρόκειτο να συνδεθεί διαρκώς με τους επεκτατικούς στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που ο Shaftesbury, επιβεβαίωνε ότι η επιστροφή των Εβραίων ήταν «το θέλημα του Θεού», τόνισε το πολιτικό και οικονομικά πλεονεκτήματα που θα αντλούσε η Αγγλία από αυτό το έργο.

Το έκανε έτσι επίσημη πολιτική προς όφελος της χώρας του και εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε ιδιοκτήτριας του Λεβάντε. Είναι αυτός ο ίδιος Shaftesbury που, σε μια επιστολή που απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό Aberdeen, είχε, σχετικά με τη Συρία-Παλαιστίνη, αυτή την ψευδή και τρομερή φράση: «Μια χώρα χωρίς έθνος που χρειάζεται ένα έθνος χωρίς γη. Είναι αυτό εφικτό ? Ναι, από τους αρχαίους και νόμιμους κυρίους αυτής της γης, τους Εβραίους!». (Στο Adam Garfinkle, On the origin, νόημα, χρήση και κατάχρηση μιας φράσης, Middle Eastern Studies, Οκτώβριος 1991, Διάφοροι υποστηρικτές της άφιξης του Χριστού συνέδεσαν τις μεσσιανικές τους πεποιθήσεις με την Επιστροφή Εβραίων με τόσο περισσότερο ενθουσιασμό καθώς το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πλησίαζε.

Πάστορες και πολιτικοί υπέρ του σιωνιστικού σχεδίου

Στη Βόρεια Αμερική, κληρικοί όπως ο αιδεσιμότατος Έζρα Στάιλς, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Γέιλ στα τέλη του 18ου αιώνα, ήταν υποστηρικτής της εβραϊκής αποκατάστασης στους Αγίους Τόπους, σε σημείο να συνάψει φιλία με έναν Αμερικανό ραβίνο από τη Χεβρώνα . Ας αναφέρουμε επίσης το παράδειγμα του πάστορα Τζόναθαν Έντουαρντς, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πρίνστον, που του άρεσε να προσδοκά την επιστροφή των Εβραίων στην «πατρίδα» τους. Οι πολιτικοί, που συχνά χαρακτηρίζονται από την προτεσταντική τους πίστη, δεν έμειναν έξω. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κουίνσι Άνταμς, μελλοντικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που αναφέρθηκε από την ιστορική Ρουθ Καρκ (1994, Αμερικανοί πρόξενοι στους Αγίους Τόπους 1832-1914.), έγραψε το 1818: «Ελπίζω πραγματικά ότι οι Εβραίοι θα αποτελέσουν ξανά ένα ανεξάρτητο έθνος στην Ιουδαία και πιστεύω ότι αυτό θα τους έκανε σταδιακά να ενωθούν με τους χριστιανούς [οπαδούς που ισχυρίζονται ότι είναι ριζοσπαστικός προτεσταντισμός που απορρίπτει κυρίως το δόγμα της Τριάδας]».( σσ όλως περιέργως ζούμε σε μια Ορθόδοξη χώρα που το 90% των ατόμων ως 20 ετών αγνοούν ότι ο Θεός του χριστιανισμού είναι ο Τριαδικός)

Προφανώς, οι σχέσεις των κληρικών του Νέου Κόσμου με τις διάφορες προτεσταντικές Ομολογίες της Αγγλίας ήταν στενές και συνέβαλαν σε μια τεράστια προπαγάνδα υπέρ της επανεγκατάστασης των Εβραίων της Ευρώπης στην Παλαιστίνη.

Το 1878, η τελική δήλωση μιας διάσκεψης γνωστής ως Συνδιάσκεψη της Βίβλου του Νιαγάρα επιβεβαίωσε, σε ένα από τα σημεία της, ότι η βασιλεία του Χριστού στη Γη θα ερχόταν όταν ο [λαός του] Ισραήλ αποκατασταθεί στη γη που είναι δική του (στο Catherine Wessinger, 2016, The Oxford Handbook of Millenialism )

Καθώς ο αιώνας προχωρούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία – η οποία για περισσότερα από τετρακόσια χρόνια αποτελούσε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πραγματοποίηση του σιωνιστικού ονείρου των Χριστιανών – βίωνε μια αναπόφευκτη παρακμή. Η εμμονή των Προτεσταντικών Εκκλησιών σχετικά με την επιστροφή των Εβραίων από τη Διασπορά, συνδέθηκε πιο στενά με τους στρατηγικούς στόχους που αποσκοπούσαν στην προστασία των συμφερόντων της Αγγλίας και της Αμερικής. Ο προσηλυτισμός και η διπλωματία δεν έπαψαν ποτέ να ενεργούν μαζί για να τονίσουν τις πολιτικές δυνατότητες που θα αντιπροσώπευε ένα εβραϊκό κράτος στο Λεβάντε. Τα τελευταία χρόνια του αιώνα, η γέννηση και η ανάπτυξη του εβραϊκού σιωνισμού θα ενίσχυε φυσικά τους δεσμούς μεταξύ των προτεσταντικών δογμάτων και των κυβερνήσεων, αφενός, και του Σιωνιστικού κινήματος, αφετέρου.

Ο Ιδρυτής Σιωνιστικού Κινήματος

Ένας Αγγλικανός πάστορας William Hechler (1845-1831) έδωσε έτσι άνευ όρων υποστήριξη στον φίλο του Theodore Herzl (Benyamin Ze’ev Hertsel), τον Αυστρο-ούγγρο Εβραίο ιδρυτή του Σιωνιστικού κινήματος στο Συνέδριο της Βασιλείας το 1897. Ο Hechler θεωρήθηκε ο ιδρυτής του σύγχρονου χριστιανικού σιωνισμού (Jerry Klinger, 2010, “Reverend William H. Hechler- The Christian minister who legitimized Theodor Herzl” στο Jewish Magazine).

Στον απόηχο του πολέμου του 1914-1918, η εφαρμογή της περίφημης υπόσχεσης που δόθηκε το 1917 από τον Άρθουρ Μπάλφουρ ΥΠΕΞ Αγγλίας στον ισχυρό τραπεζίτη Walter Rothschild για μια ξεκάθαρη δέσμευση από τη βρετανική κυβέρνηση, σχετικά με το «Εθνικό Εβραϊκό Οίκο-πατρίδα- στην Παλαιστίνη» δεν ήταν άσχετη, σύμφωνα με τον ιστορικό Philip Alexander, με τη χριστιανική (Αγγλικανική προτεσταντική) πίστη του υπουργού («Why did Lord Balfour back The Balfour Declaration», στο Jewish Historical Studies, 2017).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, οι εβραϊκές οργανώσεις δεν βρήκαν καμία δυσκολία να λάβουν την υποστήριξη των χριστιανικών ενώσεων για τους στόχους τους.

Έτσι η Αμερικανική Χριστιανική Επιτροπή Παλαιστίνης έγινε ηγέτης του λόμπι που εργαζόταν για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους. Μετά το 1948, αυτή η ένωση συνέχισε τη δράση της με την ίδια αποφασιστικότητα, για παράδειγμα, συντονίζοντας επιτυχώς την αντίθεση στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να δοθεί διεθνές καθεστώς στην Ιερουσαλήμ (Caitlin Carenen, 2010, «The American Christian Palestine Committee, the Holocaust and Mainstream Protestant Zionism, 1938 -1948» στο Ολοκαύτωμα και Μελέτες Γενοκτονίας). Σε γενικές γραμμές, η πεποίθηση ότι το «μεσσιανικό» όνειρο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προκάλεσε πραγματικό ενθουσιασμό σε πολλούς Προτεστάντες. Στη δεκαετία του 1930, ένας από αυτούς, ο Jacob Gartenhaus, ένας Εβραίος προσήλυτος στον Προτεσταντισμό των Βαπτιστών , υποστήριξε κατηγορηματικά ότι «ο Σιωνισμός, είτε μας αρέσει είτε όχι, κερδίζει. Όσοι του αντιτίθενται αντιτίθενται στο θεϊκό σχέδιο» (Walker Robins, 2017, στο Journal of Southern Religion, 19).

Τις επόμενες δεκαετίες και, ειδικότερα, από τον πόλεμο του 1967, οι πιο εξέχοντες υποστηρικτές του Ισραήλ ανήκαν στον αμερικανικό προτεσταντισμό της ευαγγελικής ιεροτελεστίας, σε σημείο που, σύμφωνα με τον ιστορικό Daniel Hummel (2019), αυτή η πολύ δραστήρια Εκκλησία βρίσκεται στη προέλευση του σύγχρονου χριστιανικού σιωνιστικού κινήματος. Υπήρχαν επίσης πολλοί προτεστάντες ηγέτες που συνδύαζαν τον πολιτικό συντηρητισμό και τον χριστιανικό σιωνισμό. Το 1981, ένας από αυτούς είπε: «Το να στέκεσαι ενάντια στο Ισραήλ σημαίνει να στέκεσαι ενάντια στον Θεό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιστορία και η Γραφή αποδεικνύουν ότι ο Θεός μεταχειρίζεται τα έθνη σύμφωνα με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στο Ισραήλ» (στο Jerry Falwell, 1981, Fundamentalist Phenomenon, Baker publishing Group.)

Οι θεολογικές εικασίες των διαφόρων Εκκλησιών του Προτεσταντικού κινήματος για το Τέλος του κόσμου και της ανθρωπότητας προκάλεσαν την εχθρότητα του Ρωμαιοκαθολικισμού καθώς και των Ορθοδόξων Εκκλησιών της «Ανατολής».

Το 1904, που έγινε σε ακροατήριο στη Ρώμη ο Πάπας Πίος,τόνισε οι Εβραίοι δεν αναγνωρίζουν τον Κύριό μας, επομένως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον εβραϊκό λαό. Ο Χερτσλ, έχοντας προσπαθήσει να εξηγήσει ότι η δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους δεν είναι ένα θρησκευτικό, αλλά ένα κοσμικό εγχείρημα για την εθνική ανεξαρτησία , ο πάπας απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, γιατί πρέπει να είναι στην Ιερουσαλήμ;

Έτσι έπεσε ο Πάπας Βενέδικτος…

Αργότερα, το 1995, ο καρδινάλιος Joseph Ratzinger (μελλοντικός Βενέδικτος XVI), Έπαρχος της Συνέλευσης για το Δόγμα της Πίστεως, δήλωσε στην Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, σχετικά με την Επιστροφή του Χριστού και τη χιλιετή βασιλεία του σε σχέση με την Παλαιστίνη, ότι «Η Εκκλησία απέρριψε αυτή την παραποίηση και, ιδιαίτερα, τη διαστροφή που γεννά η πολιτική μορφή του κοσμικού μεσσιανισμού». ( σσ γι αυτό και τον έστειλαν γρήγορα στα .. αποδυτήρια της ιστορίας και τον ντούμπλαραν με άλλον πάπα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί ακριβώς επ΄αυτού καθώς η διείσδυση τέτοιων παραθρησκευτικών απόψεων την αλώνουν;; )

Στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – αναμφίβολα σε σχέση με το σοκ μετά την αποκάλυψη της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Ναζί – υπήρχαν πράγματι λίγοι Σιωνιστές Καθολικοί, αλλά η τάση τους είχε μόνο ένα οριακό κοινό. Επιπλέον, σήμερα, οι περισσότεροι οπαδοί της Ρωμαϊκής Εκκλησίας θεωρούν ότι η Πόλη του Θεού δεν έχει καμία σχέση με την εβραϊκή μετανάστευση στο Ισραήλ ή τη συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Κυβέρνησης και του Βατικανού ήταν γενικά άριστες. Η Εκκλησία της Ρώμης είχε εξουσιοδότηση να ασκεί τη κηδεμονία της μεταξύ των Καθολικών Αράβων, υπηκόων του Σουλτάνου, και να έχει πρόσβαση στους Ιερούς Τόπους, οπότε το status quo της ταίριαζε απόλυτα. Ευνοϊκό για το σχέδιο του ΟΗΕ για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης, το Βατικανό υιοθέτησε, δυστυχώς χωρίς επιτυχία, μια θέση που συνίστατο στο να δοθεί στην Ιερουσαλήμ ένα ξεχωριστό καθεστώς ως διεθνής πόλη. Στη διπλωματική της δράση το Βατικανό έδειξε την εχθρότητά του προς τον Σιωνισμό μέχρι τη Β’ Σύνοδο του Βατικανού (1962-1965). Όσον αφορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Ισραήλ, δημιουργήθηκαν μόλις το 1993, ως αναγνώριση μιας θεολογικής τάξης (στο Βατικανό, Αμερικανοί Καθολικοί και ο αγώνας για την Παλαιστίνη, 1917-1958. A Study of Cold War Roman Catholic Transnationalism, Western University).

Eν συντομία βασικές θέσεις Προτεσταντισμού.. οι Προτεστάντες Μεταρρυθμιστές και οι διάδοχοί τους ..

Ο Προτεταντισμός απορρίπτει το δόγμα της μετουσίωσης τη μεταβολή δηλ. του άρτου και οίνου σε σώμα και αίμα Χριστού. Απορρίπτει τιμή σε Παναγία ως Θεοτόκο τη τιμή σε αγίους και ιερά λείψανα αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των μυστηρίων. Βασικές του θέσεις ”Μόνο η Βίβλος σώζει” απορρίπτει όλη την Ιερά Παράδοση και Πατερική Γραμματεία, ”μόνο η πίστη σώζει” υποτίμηση της συμμετοχής του ανθρώπινου παράγοντα προσώπου, δόγμα ”Απόλυτου Προορισμού” που σημαίνει ότι αυτοί που είναι να σωθούν είναι προορισμένοι να σωθούν και θα σωθούν.. δημιουργεί κάστα σεσωσμένων..

Τον 17ο αιώνα, ο θεολόγος William Chillingworth δήλωσε ότι «η Βίβλος, ολόκληρη η Βίβλος και τίποτα άλλο εκτός από τη Βίβλο αποτελεί τη θρησκεία των Προτεσταντών» (Encyclopedia of Religious Knowledge, Schaff-Herzog). Ωστόσο, οι περισσότεροι Προτεστάντες σε όλο τον κόσμο μετά βίας γνωρίζουν βασικές βιβλικές αρχές!

«Ωστόσο, οι Αμερικανοί πολίτες δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τη Βίβλο. Αν και οι περισσότεροι τον θεωρούν λόγο του Θεού, λίγοι τον διαβάζουν ακόμα. Ακόμη και οι νοτιοανατολικοί ευαγγελικοί φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στο να αγαπήσουν τον Ιησού παρά να μάθουν τι πραγματικά είχε να πει» (Charlotte Observer, 18 Μαρτίου 2007).

Και είναι αλήθεια ότι πολλοί οπαδοί του αυστηρού Προτεσταντισμού που ζουν σε αυτή τη νοτιοανατολική πλερά των Ηνωμένων Πολιτειών εστιάζουν περισσότερο στο «αγαπώντας τον Ιησού» παρά στο «αυτό που πραγματικά είχε να πει»! Έτσι, ο προτεσταντισμός έγινε ένας «χώρος» ιδεών. Μερικά προέρχονται από τον παγανισμό που εισήχθη στην αρχή του Ρωμαιοκαθολικισμού. Άλλα προκύπτουν από την επιλεκτική χρήση της Γραφής, ενώ ορισμένα αποσπάσματα αγνοούνται. Άλλοι πάλι είναι καθαρά «καπρίτσια» του Λούθηρου και των συναδέλφων του, χωρίς καμία βιβλική βάση!

Απορρίπτοντας το δόγμα της μετουσίωσης -την ιδέα ότι το ψωμί και το κρασί στην πραγματικότητα γίνονται το σώμα και το αίμα του Χριστού- είναι αξιοσημείωτο ότι ο Λούθηρος διακήρυξε την απόλυτη εξουσία της Γραφής σε θέματα πίστης και πρακτικής.

Δήλωσε: «Γιατί αυτό που δεν υποστηρίζεται από την αυθεντία της Βίβλου ή από την αυθεντική αποκάλυψη παραμένει απλώς μια απλή γνώμη, και τίποτα δεν υποχρεώνει κάποιον να το πιστέψει […] Η μετουσίωση […] πρέπει να θεωρείται εφεύρεση του ανθρώπινου συλλογισμού, γιατί δεν βασίζεται ούτε στη Γραφή ούτε σε ορθό συλλογισμό» (Doctrines of the Christian Church, Bettenson, σελίδα 280).

Ο Λούθηρος κατηγορήθηκε ότι εισήγαγε τη λέξη «σόλα» (μόνο) στο εδάφιο Ρωμαίους 3:28, ”Ρωμ. 3,28          λογιζόμεθα οὖν πίστει δικαιοῦσθαι ἄνθρωπον χωρὶς ἔργων νόμου.” – δηλ. Το παραποίησε ότι ”μόνο η πίστη σώζει”-απάντησε αγέρωχα: «Εάν κάποιος διαφωνεί σχετικά με τη λέξη σόλα, μπορείτε να απαντήσετε ότι είναι εκεί σύμφωνα με τη θέληση του Δρ Μάρτιν Λούθηρου». (Manual of Universal Church History, σελίδα 199).

dimpenews.com

Back to top button