breaking newsΕλλάδα

ΝΑΤΟ: ο ρόλος της Ελλάδας σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία!

Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ αναπτύσσει πολλούς «χερσαίους διαδρόμους» για να επιτρέψει την ταχεία αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση μεγάλου ευρωπαϊκού χερσαίου πολέμου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποβιβάζονται σε πέντε συγκεκριμένα λιμάνια και θα κατευθύνονται μέσω προκαθορισμένων υλικοτεχνικών διαδρομών, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στην Telegraph.

Αυτοί οι διάδρομοι δημιουργούνται για να αντικαταστήσουν την κύρια διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει την αποβίβαση των αμερικανικών στρατευμάτων στο λιμάνι του Ρότερνταμ και τη μεταφορά τους στην Πολωνία μέσω Ολλανδίας και Γερμανίας, κυρίως σιδηροδρομικώς.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων από την ανώτατη ηγεσία της Συμμαχίας ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία τα επόμενα 20 χρόνια.

Οι υλικοτεχνικές διαδρομές έχουν καταστεί βασική προτεραιότητα από τη στιγμή που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στη Λιθουανία πέρυσι, συμφώνησαν να προετοιμάσουν 300.000 στρατιώτες να παραμείνουν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για την υπεράσπιση της συμμαχίας.

Όπως εξηγεί η Telegraph, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στο ΝΑΤΟ, τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποστέλλονταν στο λιμάνι του Ρότερνταμ πριν μεταφερθούν προς τα ανατολικά. Ωστόσο, γίνονται παρασκηνιακές ρυθμίσεις για την επέκταση των διαδρομών σε άλλα λιμάνια, για να διασφαλιστεί ότι η επίγεια γραμμή επικοινωνίας δεν θα μπορεί να διακοπεί από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Χάρτης των πιθανών διαδρόμων αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων – The Telegraph

Ο υποστράτηγος Alexander Sollfrank, αρχηγός της διοικητικής μέριμνας Jsec του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην Telegraph: «Η Ουκρανία υποφέρει πάρα πολύ από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα υλικοτεχνικά συστήματα».

Το Joint Support Enabling Command είναι μια κοινή διοίκηση επιχειρησιακού επιπέδου κάτω από τη Στρατιωτική Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένη για να διευκολύνει την ταχεία κίνηση των δυνάμεων πέρα από τα εθνικά σύνορα στην Ευρώπη.

Η ελληνοτουρκική συμμετοχή

Σε περίπτωση που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εισέρχονται από την Ολλανδία δεχτούν ρωσικούς βομβαρδισμούς ή εάν καταστραφούν λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, η Συμμαχία θα στραφεί στα λιμάνια της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Από τα ιταλικά λιμάνια, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέσω ξηράς μέσω της Σλοβενίας και της Κροατίας στην Ουγγαρία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία. Παρόμοια σχέδια υπάρχουν για τη μεταφορά δυνάμεων από τουρκικά και ελληνικά λιμάνια μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, φτάνοντας στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, όπως σημειώνει η Telegraph.

Επίσης, εκπονούνται σχέδια για τη μεταφορά στρατευμάτων μέσω λιμανιών στα Βαλκάνια, καθώς και μέσω Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.

Σε αυτούς τους διαδρόμους, οι εθνικοί στρατοί δεν θα περιορίζονται από τοπικούς κανονισμούς και θα είναι ελεύθεροι να μεταφέρουν αποστολές χωρίς τους συνήθεις περιορισμούς.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Jsec (Joint Support and Enabling Command) έχει διεξάγει επιθεωρήσεις για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, ανακαλύπτοντας διάφορες διαδρομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόβαση στρατευμάτων για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

Λιμάνια στη βόρεια Ευρώπη, όπως της Ολλανδίας, της Γερμανίας και των κρατών της Βαλτικής, θεωρούνται ιδιαίτερα επιρρεπή σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ανησυχίες

Ο υποστράτηγος Sollfrank είπε: «Όλα οργανώνονται ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ανθεκτικότητα – στιβαρότητα, εφεδρείες και πλεονασμός».

Ωστόσο, μετά από προειδοποιήσεις ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει μόνο το 5% της απαραίτητης αεράμυνας για να καλύψει την ανατολική πλευρά του, ο διοικητής του Jsec εξέφρασε ανησυχίες για την ικανότητα επιφανείας-αέρος να υπερασπιστεί τους βασικούς υλικοτεχνικούς κόμβους.

«Παρατηρώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, είδαμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στις βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης της Ουκρανίας», είπε. «Αυτό δείχνει ότι μεγάλες βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, δεν είναι πλέον δυνατές γιατί θα δεχτούν επίθεση και θα καταστραφούν νωρίς σε μια σύγκρουση».

«Όσον αφορά την αεράμυνα… είναι πάντα περιορισμένη. Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση όπου υπάρχει αρκετή αεράμυνα. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα της στρατιωτικής αρχής: Αν θέλεις να είσαι δυνατός παντού, δεν είσαι δυνατός πουθενά».

Prime News.

Back to top button