breaking newsΔιεθνή

Ο ολοκληρωτικός έλεγχος των συνομιλιών από την «Ευρωπαϊκή Ένωση»

Πώς τα παράσιτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν τα παιδιά σας για να δικαιολογήσουν τη σάρωση ολόκληρου του smartphone σας

Εν πολλοίς απαρατήρητη από το κοινό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ε̲ρ̲γ̲ά̲ζ̲ε̲τ̲α̲ι̲ με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων γ̲ι̲α̲ ̲τ̲η̲ν̲ ̲κ̲α̲τ̲ά̲ρ̲γ̲η̲σ̲η̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ψ̲η̲φ̲ι̲α̲κ̲ο̲ύ̲ ̲α̲π̲ο̲ρ̲ρ̲ή̲τ̲ο̲υ̲ ̲τ̲η̲ς̲ ̲α̲λ̲λ̲η̲λ̲ο̲γ̲ρ̲α̲φ̲ί̲α̲ς̲. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της κακοποίησης παιδιών, πρόκειται να εκδοθεί κανονισμός που θα καθιστά υποχρεωτική για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών κάθε είδους την αναζήτηση του περιεχομένου των επικοινωνιών για απεικονίσεις κακοποίησης παιδιών ή προσπάθειες προσέγγισης παιδιών από ενήλικες (το λεγόμενο «grooming»). Το πρόβλημα είναι: Αυτός είναι ο δούρειος ίππος για να ξεπεράσει κάθε κρυπτογράφηση της ψηφιακής επικοινωνίας και κάθε προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Τι σημαίνει αυτό

Οι συσκευές των χρηστών ενδέχεται να πρέπει να σαρώνονται για απεικονίσεις παιδικής κακοποίησης εάν εκδοθεί σχετική εντολή. Αυτή η λεγόμενη σάρωση από την πλευρά του πελάτη (CSS) περιλαμβάνει τον έλεγχο της ίδιας της συσκευής του αποστολέα για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε να σταλεί μια απεικόνιση παιδικής κακοποίησης πριν από την αποστολή ενός μηνύματος. Σε περίπτωση υποτιθέμενης επιτυχίας, ένα μήνυμα θα αποστέλλεται στη συνέχεια αυτόματα σε ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο μπορεί να εμπλέξει τις αρχές επιβολής του νόμου στην υπόθεση.

Η σάρωση από την πλευρά του πελάτη θέτει σε κίνδυνο το απόρρητο της αλληλογραφίας, το οποίο παρείχε παλαιότερα η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τις υπηρεσίες επικοινωνιών. Τώρα, τα δεδομένα αναζητούνται χωρίς καμία δεδομένη υποψία πριν από την κρυπτογράφηση. Η Apple σκόπευε να εφαρμόσει παρόμοια διαδικασία στις συσκευές τηςπαρά την αντίθεση γνωστών ερευνητών ασφάλειας πληροφορικής. Οι τελευταίοι κατέληξαν σε μια μελέτη ότι η σάρωση από την πλευρά του πελάτη αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή, την ασφάλεια της πληροφορικής, την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία εν γένει.

Το τρέχον σχέδιο της ΕΕ δεν προσδιορίζει τεχνικά μέτρα τα οποία απαιτείται να εφαρμόζονται πάντοτε. Αφήνει την επιβολή αυτών των μέτρων σε μια νέα Αρχή που θα εδρεύει στην Europol και θα μπορεί να εκδίδει εντολές προς μεμονωμένους παρόχους. Με άλλα λόγια, θα δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό αστυνομικό κέντρο παρακολούθησης με ευρείες εξουσίες παρέμβασης στο απόρρητο της αλληλογραφίας.

Τα ζητήματα με την τεχνητή νοημοσύνη

Οι τεχνητές νοημοσύνες θα σαρώνουν αυτόματα τα μηνύματα στις συσκευές σας και στη συνέχεια θα υποβάλλουν ανεξάρτητα ποινικές κατηγορίες εναντίον σας. Αυτό δεν είναι αστείο.

Ταυτόχρονα, αυτές οι τεχνητές νοημοσύνες είναι – τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές – εξαιρετικά επιρρεπείς σε σφάλματα. Η ιδέα πίσω από αυτό, “Neural Hashes“, προέρχεται από την Apple και προσπαθεί να προσδιορίσει τα λογικά αποτυπώματα του περιεχομένου και στη συνέχεια να τα συγκρίνει με εγκληματικό περιεχόμενο.

Στην πράξη, έχει ήδη καταστεί δυνατή η χειραγώγηση του συστήματος και προς τις δύο κατευθύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις. Το παράνομο περιεχόμενο μπορούσε να χειραγωγηθεί ελάχιστα με τέτοιο τρόπο ώστε το λογισμικό να θεωρεί το περιεχόμενο ως μη προβληματικό. Από την άλλη πλευρά, ήταν επίσης δυνατό να χειραγωγηθεί εντελώς νόμιμο περιεχόμενο με τέτοιο τρόπο ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να θεωρεί ότι πρόκειται για εγκληματικό περιεχόμενο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει επίσης ένα βασικό ποσοστό σφάλματος της τάξης του 86%. Έτσι, οι φωτογραφίες από τις διακοπές σας στην παραλία ή από το μπάνιο του εγγονού σας μπορεί να καταλήξουν στο γραφείο της Europol επειδή το κινητό σας τηλέφωνο θεωρεί ότι πρόκειται για πορνογραφία.

Αυτό ανοίγει τις πύλες για μια εντελώς νέα σειρά καταχρήσεων από τις αρχές ασφαλείας. Στο παρελθόν, οι αρχές έχουν ήδη κάνει κατάχρηση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένα από εστιατόρια χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως καταχρηστικά από την αστυνομία.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών αντιτίθενται σθεναρά στο παρόν σχέδιο, καθώς είναι ασύμβατο με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα, θα μπορούσε να καταστήσει την κρυπτογράφηση παρωχημένη και θέτει υπό αμφισβήτηση την ανωνυμία της χρήσης του Διαδικτύου. Ακόμη και οργανώσεις προστασίας των παιδιών, όπως η Γερμανική Ένωση Προστασίας Παιδιών, πιστεύουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα ελέγχου της συνομιλίας είναι υπερβολικά – πιθανώς επειδή αυτό δεν προορίζεται πραγματικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παιδικής κακοποίησης.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο έλεγχος της συνομιλίας, αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως και με άλλους προτεινόμενους νόμους, ο στόχος του περιορισμού της διάδοσης των απεικονίσεων παιδικής κακοποίησης είναι απλώς ένα πρόσχημα. Αντίθετα, ο στόχος είναι η κατασκευή ενός μηχανισμού επιτήρησης με επεκτάσιμες επιλογές λογοκρισίας.

Η επέκταση των εργαλείων λογοκρισίας μετά τη δημιουργία τους δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση: τα φίλτρα μεταφόρτωσης που εισήχθησαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα σχεδιάστηκαν επίσης ως μέρος της οδηγίας TERREG για το φιλτράρισμα τρομοκρατικού περιεχομένου, αλλά απέτυχαν λόγω της αντίδρασης του κοινού.

Η πολιτικοποίηση των θυμάτων κακοποίησης για την προστασία της «αυτοκρατορίας» από τους αντιφρονούντες

Το επιχείρημα ότι ο έλεγχος της συνομιλίας είναι “απαραίτητος για την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης” διευκολύνει την έγκριση αυτής της θανατηφόρας τεχνολογίας, η οποία διαφορετικά θα ήταν ανεφάρμοστη. Περιπτώσεις από τη Γερμανία στις οποίες οι ερευνητές εντόπισαν και συνέλαβαν παραγωγούς και διανομείς απεικονίσεων παιδικής κακοποίησης, αλλά δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να διαγράψουν τις ίδιες τις απεικονίσεις, παρόλο που μπορούν να βγουν γρήγορα εκτός σύνδεσης, δείχνουν ακόμη περισσότερο ότι η καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης είναι απλώς ένα πρόσχημα.

Τα συστήματα που αναζητούν απεικονίσεις παιδικής κακοποίησης είναι επιρρεπή σε κατάχρηση. Μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν άλλο περιεχόμενο, καθώς δεν έχει καμία διαφορά από τεχνική άποψη αν αναζητούν εικόνες κακοποίησης παιδιών ή άλλο ανεπιθύμητο οπτικό υλικό για πολιτικούς λόγους.

Οι περιπτώσεις στις οποίες το περιεχόμενο αναγνωρίζεται εσφαλμένα ως χτύπημα, γνωστές ως «ψευδώς θετικά αποτελέσματα», αποτελούν επίσης απειλή για την ελευθερία του λόγου. Τα συστήματα ελέγχου περιεχομένου είναι ατελή και επιρρεπή σε χειραγώγηση. Το σύστημα «NeuralHash» της Apple για την αναγνώριση φωτογραφιών, το οποίο υπολογίζει αθροίσματα ελέγχου από εικόνες που μπορούν στη συνέχεια να αντιστοιχιστούν, είναι ένα παράδειγμα. Το υπάρχον λογισμικό μπορεί να αλλοιώσει μια εικόνα έτσι ώστε να έχει το ίδιο άθροισμα ελέγχου με μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Όταν απεικονίζεται η κακοποίηση παιδιών, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αβλαβείς, νόμιμες εικόνες να αναγνωρίζονται ως χτυπήματα και να καταγγέλλονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα τραγικό επειδή, στην περίπτωση απεικόνισης της κακοποίησης παιδιών, η απλή υποψία μπορεί να είναι αρκετή για να καταστρέψει τη φήμη και τη ζωή των κατηγορουμένων. Επιπλέον, οι υπηρεσίες πληροφοριών με την απαραίτητη εξουσία θα μπορούσαν να τοποθετούν εικόνες στους υπολογιστές των στόχων ή να χειραγωγούν ακίνδυνες εικόνες έτσι ώστε η αποστολή τους να δημιουργεί μια αναφορά.

Η υποχρέωση παρακολούθησης των επικοινωνιών θα επηρέαζε επίσης την πληθώρα εφαρμογών ανοικτού κώδικα και αποκεντρωμένων εφαρμογών. Παρόλο που αυτές δεν μπορούν εύκολα να παραβιαστούν, η ΕΕ θα μπορούσε να τις απαγορεύσει ή να τις μπλοκάρει μέσω του αποκλεισμού δικτύων. Οι διανομείς τέτοιου λογισμικού θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις.

Επιπλέον, ένα τέτοιο σύστημα είναι ουσιαστικά άχρηστο κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία αξιόπιστη μελέτη που να δείχνει ότι η ολοκληρωμένη επιτήρηση αποτρέπει τελικά το έγκλημα, επειδή το έγκλημα συμπεριφέρεται πάντα διαφορετικά.

Πώς επηρεάζει εσάς;

  1. Όλες οι συνομιλίες συνομιλίας και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας θα αναζητούνται αυτόματα για ύποπτο περιεχόμενο. Τίποτα δεν παραμένει ιδιωτικό ή εμπιστευτικό. Δεν χρειάζεται δικαστική εντολή ή έστω μια αρχική υποψία για την αναζήτηση των μηνυμάτων σας. Συμβαίνει συνεχώς αυτόµατα.
  2. Οι ιδιωτικές ή προσωπικές σας φωτογραφίες μπορεί να προβληθούν από το προσωπικό και τους συμβασιούχους διεθνών εταιρειών και τις αστυνομικές αρχές, εάν ένας αλγόριθμος χαρακτηρίσει το περιεχόμενο ενός μηνύματος ως ύποπτο. Οι ιδιωτικές γυμνές φωτογραφίες σας μπορεί επίσης να προβληθούν από άτομα που δεν γνωρίζετε, στα χέρια των οποίων οι φωτογραφίες σας δεν είναι ασφαλείς.
  3. Επειδή τα φίλτρα αναγνώρισης κειμένου που αναζητούν «παιδική διαπαιδαγώγηση» συχνά επισημαίνουν τις προσωπικές συνομιλίες, τα φλερτ και τα sexting μπορεί να διαβαστούν από το προσωπικό και τους εργολάβους διεθνών εταιρειών και τις αστυνομικές αρχές.
  4. Μπορεί να σας καταγγείλουν ψευδώς και να σας ερευνήσουν για δήθεν διάδοση υλικού που περιέχει σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Οι αλγόριθμοι ελέγχου μηνυμάτων και συνομιλιών, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι επισημαίνουν απόλυτα νόμιμες φωτογραφίες διακοπών με παιδιά σε παραλία. Σύμφωνα με τις ελβετικές ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές, το 86% όλων των αναφορών που δημιουργούνται από μηχανές είναι άκυρες. Στη Γερμανία, το 40% όλων των διαδικασιών ποινικής έρευνας που ξεκινούν για «παιδική πορνογραφία» στοχεύουν σε ανηλίκους.
  5. Αναμείνατε σημαντικά ζητήματα στο επόμενο διεθνές ταξίδι σας. Οι αναφορές που δημιουργούνται από μηχανές σχετικά με τις επικοινωνίες σας ενδέχεται να έχουν σταλεί σε χώρες χωρίς νόμους περί προστασίας των δεδομένων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με δυσάρεστες συνέπειες.
  6. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι κακόβουλοι χάκερ ενδέχεται να είναι σε θέση να παρακολουθούν τις ιδιωτικές σας συνομιλίες και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν καταργηθεί η ασφαλής κρυπτογράφηση προκειμένου να ελεγχθούν τα μηνύματα, η πόρτα θα είναι ανοιχτή για οποιονδήποτε διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να διαβάσει τα μηνύματά σας – αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις κυβερνητικές αρχές.
  7. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Μόλις καθιερωθεί η τεχνολογία για τον έλεγχο των μηνυμάτων και των συνομιλιών, είναι απλό να εφαρμοστεί και σε άλλες εφαρμογές. Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι μηχανές ενοχοποίησης δεν θα χρησιμοποιηθούν στα smartphones και τους φορητούς υπολογιστές μας στο μέλλον;

Παρασιτικοί υποκριτές που εκμεταλλεύονται τον πόνο των παιδιών

Το σχέδιο ελέγχου της συνομιλίας καταδεικνύει την υποκρισία της άρχουσας τάξης: χρησιμοποιώντας την κακοποίηση των παιδιών ως πρόσχημα για την κατασκευή μιας υποδομής επιτήρησης και λογοκρισίας, κακοποιεί για άλλη μια φορά τα θύματα της κακοποίησης.

Αντιμέτωποι με την τεράστια κοινωνική ανισότητα και την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο έλεγχος της συνομιλίας τοποθετείται ως εργαλείο για την καταστολή της αναμενόμενης αντίστασης και των διαμαρτυριών με αντιδημοκρατικά μέσα.

Μετά την εισαγωγή αυτού του ελέγχου συνομιλίας, είναι πιθανό τα συστήματα να επεκταθούν ώστε να ανιχνεύουν και να αναφέρουν αυτόματα απεικονίσεις αστυνομικής βίας, διαδηλώσεις ή μη εξουσιοδοτημένες διαμαρτυρίες, αντικυβερνητικές ιδέες, ακόμη και σατιρικό περιεχόμενο.

Επιπλέον, τα σχέδια αποκαλύπτουν την πραγματική φύση της ΕΕ: ο οργανισμός αυτός, του οποίου η δηλωμένη αποστολή είναι η ενοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου υπό τη σημαία της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αναπτύσσει τις τεχνικές παρακολούθησης μιας δικτατορίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κομμουνιστική συνομοσπονδία κρατών που βοηθά τα κράτη μέλη της στην επιβολή αντιδημοκρατικών μέτρων.

Το ζήτημα με τη συστηματική κατάργηση των ψηφιακών ελευθεριών είναι πιο σύνθετο. Ακόμη και αν τα συστήματα χρησιμοποιούνται «μόνο» για συγκριτικά «καλούς» σκοπούς σήμερα, θα παραμείνουν σε ισχύ επ’ αόριστον. Όπως ακριβώς και τα ίδια τα δεδομένα.

Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η NSA ή άλλες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποθηκεύσει κάθε byte δεδομένων που μπορούσαν να αποκτήσουν. Δεν είναι σαν να απεικονίζουν οι Simpsons μια τεράστια αίθουσα ομοσπονδιακών πρακτόρων που παρακολουθούν τις συνομιλίες σας σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα σας υποκλέπτονται και είτε σαρώνονται αμέσως είτε αποθηκεύονται για να σαρωθούν αργότερα ή όποτε η παρτίδα δεδομένων πρόκειται να σαρωθεί από αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Κάθε μέρα της ζωής σας, βρίσκεστε σε μια βάση δεδομένων, περιμένοντας να σας εξετάσουν.

Η απόκτηση βιομετρικών δεδομένων από τον αμερικανικό στρατό από τους Taliban θα πρέπει να καταστήσει το πρόβλημα σαφές σε όλους: δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα, πάντα θα γίνονται αντικείμενο κατάχρησης.

primenews

Back to top button