breaking newsΔιεθνή

Ο χρόνος τελειώνει για τον Όλαφ Σολτς

Το ερώτημα τώρα δεν είναι αν η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς θα επιβιώσει, αλλά για πόσο καιρό, εκτιμά το Politico.

Οι Γερμανοί βρέθηκαν μπροστά σε μια σκληρή αντίφαση το βράδυ της Κυριακής: Καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας απαντούσε σε μια συντριπτική ήττα από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές δηλώνοντας την πρόθεσή του να διαλύσει την εθνοσυνέλευση, ο δικός τους καγκελάριος έκανε μια πράξη εξαφάνισης.

Ο Scholz, ο μεγαλύτερος χαμένος της βραδιάς, εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του για μερικές selfies πριν εξαφανιστεί, αφήνοντας στους συνεργάτες του το ζηλευτό έργο να εξηγήσει τη χειρότερη επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών του σε ομοσπονδιακές εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Αν ο Scholz πίστευε ότι θα μπορούσε να αποφύγει τον απολογισμό μετά την ταπεινωτική τρίτη θέση που κατέλαβε το κόμμα του από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μάλλον έκανε λάθος, όπως και οι περισσότεροι επαναστάτες.

Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές

Ο Scholz ισχυρίζεται ότι οι πρόωρες εκλογές δεν βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά μάλλον δεν εξαρτάται από τον ίδιο.

«Το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση συνασπισμού καταψηφίστηκε και ο Olaf Scholz πρέπει να ζητήσει νέες εκλογές όπως ο Macron», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Söder, στη δημόσια γερμανική τηλεόραση μετά τις εκλογές.

Ακόμη και ένας σχολιαστής της αριστερής εφημερίδας «Die Zeit» ζήτησε νέες εκλογές ήδη από το καλοκαίρι. «Όπως και στη Γαλλία, οι ευρωεκλογές ήταν μια ψήφος δυσπιστίας προς την κυβέρνηση», έγραψε ο Alan Posener.

Πράγματι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του στρατοπέδου του Scholz να τον θωρακίσει, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής -το οποίο έδειξε ότι μόνο το 31% των Γερμανών υποστήριξε ένα από τα τρία κόμματα του γερμανικού συνασπισμού εν μέσω ρεκόρ προσέλευσης των ψηφοφόρων- ήταν ένα φιάσκο.

Αντιδημοφιλής κυβέρνηση

Μόλις δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της θητείας του, η διχασμένη κυβέρνηση Scholz έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Ο Scholz, ταλαιπωρημένος από εσωτερικές διαμάχες και – κατά την άποψη των περισσότερων επικριτών, από απλή ανικανότητα – προΐσταται της πιο αντιδημοφιλούς κυβέρνησης στη σύγχρονη γερμανική ιστορία, με περισσότερα από τα δύο τρίτα των Γερμανών να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον συνασπισμό.

Η προσωπική του δημοτικότητα έχει επίσης σημειώσει αρνητικό ρεκόρ, με πάνω από το 70% των Γερμανών να είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά που έχει κάνει.

Αφού κακοδιαχειρίστηκε μια μεταρρύθμιση-ορόσημο για τη μετατόπιση των υποδομών θέρμανσης της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυβέρνηση του Scholz υπέστη ταπεινωτική ήττα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο έκρινε τον προϋπολογισμό της αντισυνταγματικό.

Η απόφαση αυτή τον Νοέμβριο στέρησε από τον συνασπισμό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία βασιζόταν για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου προγράμματός του.

Η συμμαχία βρίσκεται σε σύγκρουση από τότε, με τα δύο αριστερίστικα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Scholz και τους Πράσινους να είναι σε συνεχή μάχη με το δημοσιονομικά συντηρητικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner.

Με απλά λόγια, το SPD και οι Πράσινοι θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα και το FDP, επικαλούμενο το συνταγματικό φρένο χρέους της Γερμανίας (και τη δική τους δημοσιονομική ορθοδοξία), λιγότερα.

Αυτή η αντιπαράθεση είναι βέβαιο ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα κόμματα του συνασπισμού προχωρούν στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2025. Τα κόμματα θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά με όλες τις πλευρές να ψάχνονται διαρκώς σε μια προσπάθεια να σώσουν την πολιτική τους τύχη, μια συμφωνία φαίνεται απίθανη.

Η αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού θα μπορούσε να προσφέρει στο FDP, την ευκαιρία να βγει από τη συμμαχία. Παρά τις επίμονες εντάσεις για θεμελιώδη ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός, το FDP ήταν απρόθυμο να εγκαταλείψει το καράβι, από φόβο μήπως εξοργίσει τους ψηφοφόρους.

Αλλά μετά τα θλιβερά αποτελέσματα για το SPD και τους Πράσινους στις εκλογές της ΕΕ, ο πολιτικός λογισμός για το FDP μπορεί να έχει αλλάξει.

Δεδομένου ότι οι Χριστιανοδημοκράτες απολαμβάνουν πλέον προβάδισμα 14 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες θα τους επέτρεπε να κυριαρχήσουν σε οποιονδήποτε συνασπισμό, το κόμμα είναι πιθανό να ακολουθήσει παρόμοια πορεία. Ο αρχηγός του κόμματος Φρίντριχ Μερτς σταμάτησε να μην καλεί τον Σολτς να δρομολογήσει τη διαδικασία, αλλά κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία.

Για τον Scholz, οι εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές είναι πιθανό να γίνουν πιο δυνατές τον Σεπτέμβριο, όταν θα διεξαχθούν τρεις πολιτειακές εκλογές στα ανατολικά της χώρας, όπου το AfD είναι το ισχυρότερο κόμμα και είναι πιθανό να κερδίσει και τους τρεις διαδικασίες.

Αυτός είναι απλώς ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι μέρες του Scholz ως καγκελάριος μπορεί να είναι μετρημένες.

Prime News.

Back to top button