breaking newsΔιεθνή

Ποιος χειραγωγεί πραγματικά τα εκλογικά αποτελέσματα;

Ενώ ο κόσμος αντιδρά ήδη στις ετυμηγορίες κατά του Τραμπ, μου φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι θα ήταν ασυνήθιστο να συνειδητοποιήσω το πόσα πολλά γίνονται στην κυβέρνηση και την κοινωνία στα παρασκήνια για ιδιοτελείς λόγους. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη όμως, ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικούς και τις εκστρατείες τους. Αλλά αν κυνηγάμε ένα άτομο, υπάρχουν πολλά ακόμα που θα πρέπει να κυνηγήσουμε.

Ένα τραγικό παράδειγμα είναι οι κρατικοί υπάλληλοι. Ελέγχουν κυριολεκτικά ποιος εκλέγεται ως αφεντικό τους μέσω της επιρροής των συνδικάτων των δημοσίων υπαλλήλων τους. Το ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκε από τις επιτροπές πολιτικής δράσης των δημοσίων υπαλλήλων αυτού του έθνους (ΗΠΑ) για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια ντροπή. Χρησιμοποιούν τα οικονομικά τους πλεονεκτήματα για να κρατήσουν ευέλικτα άτομα στις θέσεις τους, ενώ καταστρέφουν αδιάφορα τη φήμη κάθε υποψηφίου που αναζητά αξίωμα για να παρέχει κάποια δημοσιονομική λογική.

Μου αρέσει να υπενθυμίζω στους ανθρώπους ότι, «όταν μιλάνε τα χρήματα, η αλήθεια σιωπά». Έκανα μέχρι και ένα ντοκιμαντέρ για τη δέκατη επέτειο της πτώχευσης της κομητείας Όραντζ χρησιμοποιώντας αυτόν τον τίτλο.

Ένα άλλο απογοητευτικό παράδειγμα είναι οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Θα σας διηγηθώ μια ιστορία της Orange County (κομητεία στην Καλιφόρνια). Πριν από τριάντα χρόνια, η καμπάνια μου που αμφισβήτησε τον υφιστάμενο «Ταμία-φοροεισπράκτορα» της κομητείας Orange, Robert L. “Bob” Citron τράβηξε την προσοχή των εθνικών μέσων ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου του 1994 και ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου, το περιοδικό Forbes έστειλε έναν φωτογράφο στην Κομητεία Όραντζ και έβαλε έναν από τους δημοσιογράφους να γράψει μια ιστορία για τον κύριο Citron. Αυτό το άρθρο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Αργότερα μέσα στο έτος, ο Merrill Lynch, ένας σημαντικός διαφημιστής του Forbes, κατηγορήθηκε ότι απείλησε να σταματήσει τις διαφημίσεις εάν το κομμάτι τυπωνόταν.

Όταν είχα την ευκαιρία να βρεθώ απέναντι από τον δημοσιογράφο, αρνήθηκε ότι κάλυπτε την ιστορία και με κατηγόρησε ότι είμαι μαστουρωμένος . Ακόμη και όταν είχα λάβει ένα φαξ από αυτόν, το οποίο περιλάμβανε λεπτομέρειες για το ποιος είναι και από πού προερχόταν το φαξ στο πάνω μέρος της εκτύπωσης.

Στις 16 Ιανουαρίου 1996, οι Los Angeles Times δημοσίευσαν ένα άρθρο του Associated Press, με τίτλο « του Fortune κατά του Forbes: Το περιοδικό κατηγορεί το Forbes ότι δείχνει ευνοιοκρατία στους διαφημιστές. Ο συντάκτης Steve Forbes αποκάλεσε τις κατηγορίες «κοπριά αλόγων».

Δήλωσε: «Το περιοδικό Forbes έχει θέσει εκτός ορίων τους μεγαλύτερους διαφημιστές του σε σκληρή συντακτική κριτική από τους συγγραφείς του και έχει αποδυναμώσει δυσμενείς ιστορίες σε άλλους», λέει το περιοδικό Fortune σε μια ασυνήθιστα υψηλού προφίλ επίθεση σε αντίπαλη δημοσίευση.

Πρέπει να πω ότι, με βάση την προσωπική εμπειρία, αυτός ο Ρεπουμπλικανός είναι ευγνώμων που ο κ. Forbes δεν τα πήγε καλά με τις προεδρικές του φιλοδοξίες εκείνη τη χρονιά.

Είναι δύσκολο να πούμε αν μια πηγή μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη διαφορά σε εκλογές. Αλλά η δημοσίευση του κ. Forbes θα μπορούσε να έχει προσθέσει αξιοπιστία σε ό,τι συνέβαινε στην Κομητεία Όραντζ, μειώνοντας ίσως την τελική επένδυσή του και προκαλώντας ζημίες από δικαστικές αγωγές άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται ότι έχει οικονομική επιρροή στον Ντέιβιντ Πέκερ, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της American Media Inc., τότε ιδιοκτήτη του National Enquirer, δεν πρέπει να είναι σοκαριστικό. Αυτή η μορφή πειθούς συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Και δεν είδα τον κ. Forbes να δικάζεται γι’ αυτό ή την Merrill Lynch να λογοδοτεί γι’ αυτό.

Μια σοβαρή δύναμη που επηρέασε τον αντίπαλό μου που εμφανίστηκε μετά την υποβολή αίτησης προστασίας του Κεφαλαίου 9 για την πτώχευση του, ήταν ο έλεγχος που είχε η ​​Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην επενδυτική στρατηγική της Citron. Στις 16 Ιανουαρίου 1996, το Orange County Register δημοσίευσε μια ιστορία σχετικά με την αντίδραση του Citron, με τίτλο «Ο Citron μετατράπηκε σε δάσκαλους του spin: Η μεγάλη μαρτυρία της κριτικής επιτροπής παρέχει μια ασυνήθιστη ματιά στην κυβέρνηση της κομητείας», από τον Chris Knap, έναν δημοσιογράφο που ήταν θύμα των σπιν γιατρών. Η χειραγώγηση από τους συμμάχους του Citron που περιγράφεται λεπτομερώς στο κομμάτι προφανώς λειτούργησε. Ακολουθούν μερικές επιλεγμένες παράγραφοι:

«Οι σύμβουλοι έκαναν τη δουλειά τους τόσο καλά που το κοινό, και οι περισσότεροι δημόσιοι αξιωματούχοι, δεν έμαθαν ποτέ πόσο ακριβείς ήταν οι κατηγορίες του αμφισβητία John Moorlach και πόσο ανήσυχοι ήταν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι λίγες μέρες πριν από την πτώχευση.

«Οι σύμβουλοι έγραψαν τη δήλωση του ψηφοδελτίου της Citron. Τον συμβούλεψαν να μην συζητήσει ή να απαντήσει στις κατηγορίες του Moorlach. Και του έδωσαν οδηγίες πώς να αναφέρει τις συνεισφορές από τη Merrill Lynch and Co., ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

«Οι λομπίστες της Merrill Lynch [τοπική Orange County] [David Ellis και Scott Hart] έγραψαν μια επιστολή έγκρισης και έπεισαν τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Thomas F. Riley να την υπογράψει.

«[Λομπίστας 16 ετών, πρώην βοηθός των επόπτων Robert Battin και Ralph Diedrich—και οι δύο φυλακίστηκαν για πολιτική διαφθορά—Η Lyle] Overby κατέθεσε ότι ο Citron φαινόταν να έχει μια διογκωμένη άποψη για το τι θα έκανε η Merrill Lynch για αυτόν στην εκστρατεία. λέγοντας ότι η γιγάντια χρηματιστηριακή εταιρεία θα συγκέντρωνε 120.000 δολάρια, θα πίεζε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να τον «ελαφρύνει» και θα λάβει μια επιστολή έγκρισης από τον Ράιλι».

Οι Los Angeles Times επιβεβαίωσαν τις προσπάθειες σε μια παρόμοια είδηση, με τίτλο «Tracing Merrill’s Role in Citron Campaign », 2 χρόνια αργότερα, στις 2 Αυγούστου 1998. Αναφέρθηκε ακόμη και στη συνέντευξη του Forbes «η οποία δεν δημοσιεύτηκε ποτέ». Όταν μιλάνε τα χρήματα, η αλήθεια σιωπά.

Στα τέλη του φθινοπώρου του 1994, οι υπάλληλοι της Merrill Lynch ξεκαρδίστηκαν στα γέλια για το πώς η εταιρεία τους ήταν σε θέση να βγάλει την ιστορία από το περιοδικό Forbes. Αν και ο Citron θα κέρδιζε τις εκλογές, θα παραιτηθεί ντροπιασμένος λίγο μετά την κατάθεση πτώχευσης της κομητείας. Η Merrill Lynch θα διευκόλυνε αργότερα τις διαφορές που είχε καταθέσει η κομητεία για περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Συμπερασματικά, πολλές διαφορετικές δυνάμεις θα μπορούσαν να σας χειραγωγούν κάθε φορά που διαβάζετε τοπικές εφημερίδες, ειδησεογραφικά πρακτορεία, μηνύματα απευθείας αλληλογραφίας εκστρατειών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πηγές επικοινωνίας. Γι’ αυτό πρέπει να είστε επιμελείς και να κάνετε ενδελεχή έρευνα.

Επειδή οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια που προσέρχονται στις κάλπες έχουν επηρεαστεί, τώρα έχουμε αυτήν την ηγεσία της κυβέρνησης στην πολιτεία της Καλιφόρνια που έχουμε. Και οι καλοί άνθρωποι που έχουν ανεχτεί ήδη πάρα πολλά, μετακομίζουν σε κοντινές πολιτείες. Θα κατηγορούσα τις οικονομικές δυνάμεις που έφεραν το Σακραμέντο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων και τα μεροληπτικά μέσα ενημέρωσης. Η διόρθωση της «Χρυσής Πολιτείας», ξεκινά με καλύτερα ενημερωμένους κατοίκους που θα μπορούν να διακρίνουν καλύτερα τους κακούς ηθοποιούς και να μη ξεγελαστούν από εκείνους.

του John Moorlach

Prime News.

Back to top button