breaking newsΔιεθνή

Τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Κεντρικής Ασίας αναλαμβάνει να κατασκευάσει η Ρωσία

Η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν χθες Δευτέρα 27 Μαΐου συμφωνία για την κατασκευή ενός μικρού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν με τον ηγέτη της χώρας Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ.

Ο κος Μιρζιγιόγεφ χαρακτήρισε το έργο «ζωτικής σημασίας» σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι το Ουζμπεκιστάν διαθέτει «τα δικά του μεγάλα αποθέματα ουρανίου». Ο κος Πούτιν, με τη σειρά του, υποσχέθηκε να «κάνει τα πάντα προκειμένου να εργαστεί αποτελεσματικά στην αγορά (πυρηνικής ενέργειας) του Ουζμπεκιστάν».

Εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, το εργοστάσιο θα γίνει το πρώτο στην Κεντρική Ασία, αυξάνοντας περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλέστηκε τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Ροζατόμ λέγοντας ότι το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή έξι αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 330 μεγαβάτ. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο χώρες είχαν συζητήσει παλαιότερα την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού μεγαλύτερης ισχύος – 2,4 γιγαβάτ.

Ο κος Πούτιν υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Ουζμπεκιστάν.

Οι συνομιλίες μεταξύ του κου Πούτιν και του κου Μιρζιγιόγεφ έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, όπου ο Ρώσος ηγέτης ταξίδεψε την Κυριακή στο τρίτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για την πέμπτη προεδρική θητεία του στις αρχές του μήνα.

Πρώτα πήγε στην Κίνα, όπου εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προτάσεις της Κίνας για συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, και αργότερα στη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Τα ταξίδια αντανακλούν τις αμείωτες προσπάθειες του Κρεμλίνου να εξασφαλίσει υποστήριξη εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Δύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Prime News.

Back to top button