breaking newsΔιεθνή

Φαβορί αλλά όχι ξεκάθαρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επόμενη Κομισιόν

Έχει εξασφαλίσει το «ναι» δεκατεσσάρων από τους εικοσιεπτά ηγέτες που μετέχουν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Μπερδεμένα είναι τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες και αφορούν στην εξέλιξη των «υπόγειων» διαπραγματεύσεων για τα νέα πρόσωπα στις θέσεις «κλειδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί όλοι να περιμένουν τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι διάδρομοι των Βρυξελλών δεν έχουν «πάρει φωτιά» από τις διαβουλεύσεις.

Με τον χαρακτήρα των συζητήσεων να παραμένει απολύτως εμπιστευτικός, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή από την Βελγική πρωτεύουσα, η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μέχρι και μερικά 24ωρα πριν από τις εκλογές το φαβορί για μία δεύτερη θητεία.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που υποστηρίζει την Γερμανίδα αξιωματούχο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση των πολιτικών ομάδων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στοιχείο που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να μετρησει στην απόφαση των υπολοίπων ευρωομάδων.

Παράλληλα δεν αποτελεί μυστικό ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν έχει εξασφαλίσει το «ναι» δεκατεσσάρων από τους εικοσιεπτά ηγέτες που μετέχουν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Αυτό δε θα πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς αποτελεί από μόνο του ένα στοιχείο που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσεχείς εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα προφανώς και το παζάρι πίσω από τις κλειστές πόρτες θα είναι έντονο ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι να είναι ένα πρόσωπο που κινεί τα νήματα, στηρίζοντας τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.

Για να εκλεγεί πρόεδρος η κυρία φον Ντεμπυσσύ Λάιεν θα απαιτηθούν τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτές από τους συνολικά 720, κάτι που αυτή την στιγμή θεωρείται δύσκολο μεν αλλά όχι ακατόρθωτο.

Τα δεδομένα αλλάζουν και η όποια απόφαση του κάθε μέλους του ευρωκοινοβουλίου θα ληφθεί τελικά με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου, μετά δηλαδή την ευρωκάλπη.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι διαπραγματευτές από την πλευρά του ΕΛΚ θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, στοιχείο που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στον Έλληνα πρωθυπουργό, κάνοντας παράλληλα και όλους αυτούς που δεν αποκλείουν μια ελληνική υποψηφιότητα, να επιμένουν σε αυτή έστω και κάτω από ….τα ραντάρ.

Prime News.

Back to top button