Διεθνή

Φως στα τούνελ της Γάζας για ειρήνη!! Νέο σχέδιο που προβλέπει οριστική κατάπαυση του πυρός.

Φως στα τούνελ της Γάζας για ειρήνη!! Νέο σχέδιο που προβλέπει οριστική κατάπαυση του πυρός. Ο Μπάιντεν παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για Γάζα σε τρεις φάσεις που το εμφανίζει ως ισραηλινή πρόταση.

1) Η πρώτη φάση θα διαρκέσει 6 εβδομάδες με πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η εκεχειρία επιτρέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτούς μετά από μήνες έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών.

2) Η επιστροφή όλων των ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου εκατό Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Σε περίπτωση επιτυχών διαπραγματεύσεων, οι μάχες σταματούν οριστικά και όλοι οι Ισραηλινοί που κρατούνται ακόμη στη Γάζα επιστρέφουν στην πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται πλήρως από το παλαιστινιακό έδαφος.

3) Σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας, με τη συμμετοχή αραβικών επενδύσεων.Ένα τεράστιο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας ξεκινά, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας. Ξεκινούν τα εργοτάξια για νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 3 έως 5 χρόνια για να ανοικοδομηθεί η περιοχή.

◾Το Ισραήλ θα είχε αποδεχθεί το σχέδιο αλλά όχι η Χαμάς Θα είχε δοθεί ακόμη και τελεσίγραφο από τον Μπάιντεν στη Χαμάς.

◾Ο Μπάιντεν είπε ότι είχε διαβιβάσει τον οδικό χάρτη στην Αίγυπτο και το Κατάρ που θα έπρεπε να είναι υπεύθυνοι για την άσκηση πίεσης στη Χαμάς. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς δεν θα επαναλάβει καμία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισραήλ.

◾Η πρόταση του Μπάιντεν περιλαμβάνει περιφερειακές διαπραγματεύσεις όπως το ενδεχόμενο συμφωνίας εξομάλυνσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ (το Ισραήλ πρέπει ακόμα να αποδεχθεί) και μια συμφωνία για τα σύνορα του Λιβάνου.

Δηλώνοντας ότι είναι «ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε μια ομιλία την Παρασκευή, παρουσιάζοντας, όπως είπε, την τελευταία ισραηλινή πρόταση για συμφωνία ομήρων και κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί την προσφορά.

Η ισραηλινή πρόταση υποβλήθηκε την Πέμπτη στη Χαμάς μέσω Κατάρ, αποκάλυψε ο Μπάιντεν, λέγοντας ότι η προσφορά «θα φέρει όλους τους ομήρους στο σπίτι, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα δημιουργήσει μια καλύτερη μέρα στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και θα θέσει το έδαφος για μια πολιτική διευθέτηση που παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

Ο Μπάιντεν παρουσίασε τις λεπτομέρειες τριών φάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη φάση των έξι εβδομάδων, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με το πλαίσιο που συζητήθηκε σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων, αλλά περιλάμβανε νέους όρους που αναλύθηκαν από τον Μπάιντεν για πρώτη φορά.

Ενώ περιέγραψε την τελευταία πρόταση ως μια πρόταση που δημιούργησε το Ισραήλ, και έτσι πιθανώς εγκρίθηκε από το στενό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, προφανώς αναγνώρισε ότι αυτός δεν ήταν ο τελευταίος λόγος από την Ιερουσαλήμ και προέτρεψε όλη την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να στηρίξει την προσφορά που είχαν οι διαπραγματευτές της.

Τίποτα δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή..

Σύμφωνα με το axios: Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το περίγραμμα που παρουσίασε ο Πρόεδρος Μπάιντεν αντιπροσωπεύει γενικά την πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς..
🚨Ωστόσο, ο αξιωματούχος τόνισε ότι σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει τις μάχες ανά πάσα στιγμή, εάν η Χαμάς παραβιάσει τις υποχρεώσεις της στη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της μη απελευθέρωσης του αριθμού των ομήρων που θα συμφωνηθεί, ή εάν το Ισραήλ αποκομίσει την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας είναι άκαρπες και χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να κερδίσει χρόνο
🚨”Οι προυποθέσεις του Ισραήλ για το τέλος του πολέμου δεν έχουν αλλάξει: να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς, να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Το περίγραμμα για την απελευθέρωση των ομήρων επιτρέπει στο Ισραήλ να βεβαιωθεί ότι όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα υλοποιηθούν πριν τεθεί σε ισχύ μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
🚨 Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, η συμφωνία ομήρων θα πρέπει να οδηγήσει στην απελευθέρωση και των 125 ομήρων, πρώτα μια ανθρωπιστική φάση (με μια προσωρινή ηρεμία στις μάχες για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών, ηλικιωμένων και ανθρωπιστικών υποθέσεων), κατά την οποία θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων και για τη μετάβαση σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός
🚨”Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ισραήλ θα επιμείνει ότι η εφαρμογή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας θα ξεκινήσει μόνο αφού επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, σύμφωνα με την οποία:
«Το αργότερο ως τη 16η ημέρα εφαρμογής, θα ξεκινήσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους εφαρμογής της φάσης 2 αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Yπ Άμυνας του Ισραήλ ο Γκαντς στην πρώτη του απάντηση στο σχέδιο του Νετανιάχου που αποκάλυψε ο Μπάιντεν:

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προωθούμε το πρόγραμμα. Το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό με τη διαπραγματευτική ομάδα για να διαμορφώσει τα απαραίτητα βήματα για τη συνέχισή του.

dimpenews.com

Back to top button