breaking newsΔιεθνή

Οργισμένος ο Πούτιν με τη Δύση!

 

«Σημείο δίχως επιστροφή» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος τον τρόπο με τον οποίο η Δύση συμπεριφέρθηκε στη Μόσχα, αφού δείχνει πως οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα παρόμοιου παγώματος των περιουσιακών της στοιχείων

«Ο εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών» οδήγησαν σε μια «επικίνδυνη τροπή των γεγονότων» και έτσι «φτάσαμε κοντά σε ένα σημείο δίχως επιστροφή», υποστήριξε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος σε στελέχη και αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ συγχρόνως έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Μόσχας για την επόμενη μέρα, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποκαταστήσει και την αλήθεια σε σχέση με όσα συνέβησαν στο μέτωπο των συγκρούσεων από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και μετά.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ο ηγέτης της Ρωσίας ουσιαστικά έσπευσε να θέσει τις προϋποθέσεις ώστε να εκκινήσουν άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Μόσχα είναι έτοιμη για τέτοιες συνομιλίες ακόμα και «αύριο», εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αν η Ουκρανία συμφωνήσει στους όρους αυτούς, «το ίδιο λεπτό» η Ρωσία θα σταματήσει το πυρ και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πούτιν, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του και στέλνοντας σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η προώθηση του στρατού του προς το Κίεβο το 2022 είχε στόχο να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία και ότι δεν υπήρχε η πρόθεση να καταληφθεί εξ εφόδου η ουκρανική πρωτεύουσα.

Σθεναρή αντίσταση

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν, όπως είπε, ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει εκεί φιλικούς προς τη Ρωσία ηγέτες, όμως η επίθεσή της αποκρούστηκε από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Ο Πούτιν δήλωσε, επίσης, στη συνάντησή του με τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών ότι τα σχέδια δυτικών χωρών να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια χρησιμοποιώντας τους τόκους από παγωμένα στο εξωτερικό ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνιστά κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Ο τρόπος με τον οποίο η Δύση συμπεριφέρθηκε στη Μόσχα δείχνει πως οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα παρόμοιου παγώματος περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της Δύσης, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. «Παρ’ όλες τις στρεψοδικίες, η κλοπή θα παραμείνει βεβαίως κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε: «Τώρα γίνεται σαφές σε όλες τις χώρες, τις εταιρίες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους και τα αποθεματικά τους απέχουν από το να είναι ασφαλή, τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης… Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος για απαλλοτρίωση από τις ΗΠΑ και τη Δύση».

Περίγραμμα συμφωνίας

Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή μία ημέρα αφότου οι ηγέτες της ομάδας των επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών συμφώνησαν στο περίγραμμα μιας συμφωνίας για την παροχή δανείων 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους τόκους από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει από το 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμα στην ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πως το υφιστάμενο μοντέλο της Δύσης για την παγκόσμια ασφάλεια έχει καταρρεύσει και πως η Δύση χρειάζεται να βρει έναν τρόπο για να δουλέψει με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο κόσμος έφθασε σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω της κατάρρευσης του «δυτικού μοντέλου» για την παγκόσμια ασφάλεια και είναι καιρός να δημιουργηθεί στη θέση του ένα νέο και πιο σταθερό σύστημα. «Προφανώς είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας. Σήμερα απλώς δεν υφίσταται, χρειάζεται να δημιουργηθεί ουσιαστικά εκ νέου» δήλωσε, για να προσθέσει: «Ολο αυτό απαιτεί από εμάς, μαζί με τους εταίρους μας, με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, και υπάρχουν πολλές τέτοιες να επεξεργαστούμε τις δικές μας επιλογές για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ευρασία και μετά να τις προτείνουμε για ευρύτερη διεθνή συζήτηση».

Τέλος, υπογράμμισε πως είναι καιρός να συζητηθεί ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη και στην Ευρασία και πως η Ρωσία είναι ανοικτή να συζητήσει πάνω σε αυτό με όλους, περιλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. «Ζούμε στην ίδια ήπειρο, ό,τι και να συμβεί, δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, θα πρέπει να συνυπάρξουμε και να δουλέψουμε μαζί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο» ανέφερε με νόημα.

Σημαντική συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για την ασφάλεια

Διμερή συμφωνία για την ασφάλεια υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία. «Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία, την οποία περιέγραψε ως τη «σημαντικότερη» που έχει επιτευχθεί για την Ουκρανία μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991. Η συμφωνία δείχνει στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι «δεν κάνουμε πίσω», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Στη σύνοδο των ηγετών της ομάδας των G7, σε θέρετρο της νότιας Ιταλίας, κατά τη διάρκεια επίδειξης αλεξιπτωτιστών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν ακόμη μια φορά «χαμένος» και χρειάστηκε η επέμβαση της Τζόρτζια Μελόνι για να τον επαναφέρει

«Κόλα χαρτί»

Η Ρωσία πάντως εκτίμησε πως η συμφωνία είναι μια απλή «κόλα χαρτί». «Το γεγονός είναι πως (αυτές οι συμφωνίες) δεν είναι παρά κόλες χαρτί. (…) Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι τίποτα, δεν έχουν καμία νομική αξία» δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Τα έγγραφα αυτά έχουν σκοπό κυρίως να δείξουν στους πολίτες που έμειναν στην Ουκρανία (…) πως η παγκόσμια κοινότητα θα είναι πάντα μαζί τους». «Στην πραγματικότητα, ξεφορτώνονται κάθε ευθύνη για το μέλλον της Ουκρανίας».

Ποιοι δεν θα πάνε στο «πάρτι» για τον Ζελένσκι στην Ελβετία

Παγκόσμιοι ηγέτες συμμετέχουν αυτό το Σαββατοκύριακο, μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε σύνοδο κορυφής προκειμένου να διερευνήσουν τρόπους για τον τερματισμό της πιο φονικής σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί και το Κίεβο δεν αναμένεται να πετύχει τον στόχο του, να απομονώσει τη Μόσχα.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να συμμετάσχουν στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 15, και αύριο, 16 Ιουνίου, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Η Ινδία, η οποία έχει βοηθήσει τη Μόσχα να επιβιώσει του σοκ των οικονομικών κυρώσεων, αναμένεται να στείλει αντιπροσωπία. Η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν παρομοίως εγκάρδιους δεσμούς με τη Ρωσία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που επί μήνες άσκησε η Ουκρανία, μερικοί άλλοι δεν θα είναι εκεί, κυρίως η Κίνα, σημαντικός καταναλωτής ρωσικού πετρελαίου και προμηθευτής αγαθών που βοηθούν τη Μόσχα να συντηρεί τη βιομηχανική βάση της.

«Η συνάντηση αυτή είναι ήδη ένα αποτέλεσμα» δήλωσε την Τρίτη στο Βερολίνο ο Ζελένσκι, ενώ παραδέχτηκε επίσης πως η διατήρηση της διεθνούς υποστήριξης συνιστά μια δυσχερή πρόκληση, καθώς ο πόλεμος, ο οποίος βρίσκεται στον τρίτο χρόνο του, συνεχίζεται. «Το να ενώσει χώρες που είναι εταίροι και μη εταίροι είναι από μόνη της μια δύσκολη αποστολή για την Ουκρανία, όταν ο πόλεμος δεν είναι στον πρώτο μήνα του» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Prime News.

Back to top button