NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ισραήλ: Νεκροί δέκα υψηλόβαθμοι διοικητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Ακίλ – «Σχεδίαζαν επίθεση»

Σχεδόν δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ, μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης αλ-Ραντουάν, έχασαν τη ζωή τους κατά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βηρυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

«Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πραγματοποίησαν στοχευμένη επιδρομή στη Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, αποκάλυψε ότι ο Ακίλ και η μονάδα Ραντουάν της Χεζμπολάχ σχεδίαζαν επιθέσεις για να καταλάβουν περιοχές στο βόρειο Ισραήλ και να πλήξουν αθώους πολίτες. Επισήμανε ότι τα σχέδιά τους θύμιζαν τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν, χωρίς πρόθεση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδρομή στη νότια Βηρυτό, ενώ 66 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας. Δύο κτίρια κατοικιών κατέρρευσαν στην περιοχή Τζαμούς, με την κατάσταση να κλιμακώνεται.

Ο Λίβανος αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας το Ισραήλ για «γενοκτονικές ενέργειες» και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το υπουργικό συμβούλιο κατήγγειλε την επίθεση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ζητώντας διεθνή παρέμβαση και προτείνοντας νόμους για την προστασία των πολιτών από τη χρήση μη στρατιωτικών τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ιμπραήμ Ακίλ, γνωστός και ως «Ταχσίν», ηγείτο της Δύναμης Ραντουάν και ήταν μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ της Χεζμπολάχ. Η Δύναμη Ραντουάν είχε αποστολή τη διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος και τη σύλληψη πολιτών, ενώ συμμετείχε σε αποστολές πληροφοριών με χρήση UAV. Ο Ακίλ, καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, φέρεται να είχε συμμετάσχει σε βομβιστικές επιθέσεις το 1983 στη Βηρυτό και είχε επικήρυξη 7 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση.

The post Ισραήλ: Νεκροί δέκα υψηλόβαθμοι διοικητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Ακίλ – «Σχεδίαζαν επίθεση» first appeared on Prime News.

Back to top button