NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Κήρυξη πολέμου από τη Χεζμπολάχ και η απάντηση του Ισραήλ

Χωρίς προοπτική εκτόνωσης δείχνει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου όλες οι πλευρές φαίνονται ανυποχώρητες απειλώντας με γενικευμένη σύρραξη την ευρύτερη κι όχι μόνο περιοχή.

Στις απειλές του ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο οποίος σε διάγγελμα το πρώτο μετά τις επιθέσεις, κήρυξε ουσιαστικά τον πόλεμο στο Ισράηλ, η απάντηση ήρθε από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, με μία τρομακτική προειδοποίηση, ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα.

«Τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήσαμε μια σειρά κρίσιμων συζητήσεων. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση του πολέμου, η οποία παρουσιάζει τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους. Η Χεζμπολάχ αισθάνεται διωκόμενη και η ακολουθία των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων ασφαλείας θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Γκάλαντ.

Πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους. Όσο περνάει ο καιρός, η Χεζμπολάχ θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα. Ταυτόχρονα, παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια να φέρουμε τους ομήρους πίσω στην πατρίδα τους και να διαλύσουμε τη Χαμάς».

Μετά το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, όπου χαρακτήρισε κήρυξη πολέμου τις επιθέσεις ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε Χασάν Νασράλα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης».

Την ώρα του διαγγέλματος του Νασράλα, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραηλ για γενοκτονία και σφαγή, ισραηλινά μαχητικά σε μία επίδειξη ισχύος πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό σπάζοντας το φράγμα του ήχου και βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους.

Το Ισραήλ χτύπησε εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ που στόχευαν το έδαφός του

Η IAF έπληξε περίπου 30 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και 150 βαρέλια εκτοξευτών που ήταν έτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε ο IDF την Πέμπτη το βράδυ.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων σε πολλές περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις pagers και ασυρμάτων έχει φτάσει τους 37, ενώ χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία του Λιβάνου.
Η Hezbollah — η ένοπλη οργάνωση και πολιτικό κόμμα του Λιβάνου με υποστήριξη από το Ιράν — κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ για την εξαιρετικά εξειδικευμένη επίθεση, αλλά οι ισραηλινές αρχές μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει να σχολιάσουν.

Τα pagers αρχικά συνδέθηκαν με εταιρείες στην Ταϊβάν και την Ουγγαρία, αλλά και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν ότι τα κατασκεύασαν. Το Ισραήλ και η Hezbollah ανταλλάσσουν σχεδόν συνεχώς πυραύλους από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την βίαιη επίθεσητου Ισραήλ στη Γάζα, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 40.000 Παλαιστίνιους πολίτες.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην περιοχή εισέρχεται σε “νέα φάση” και ανακοίνωσε τη μετακίνηση ισραηλινών στρατευμάτων προς τον βορρά της χώρας. Κι ενώ η κλιμάκωση αγγίζει τα όρια του ανοιχτού πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ισραήλ και τον Λίβανο, σύμφωνα με τον Σλοβένο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Samuel Žbogar.

Η ισραηλινή τρομοκρατία θα απαντηθεί με πρωτοφανή σκληρότητα από την αντίσταση

Ο Hossein Salami, ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ενημέρωσε τον Nasrallah ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «μια συντριπτική απάντηση από τον ‘άξονα της αντίστασης’» μετά τις φονικές επιθέσεις στον Λίβανο με ασύρματους και ραδιοπομπούς, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της απελπισίας και των διαδοχικών αποτυχιών του σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Salami στο μήνυμά του προς τον ηγέτη της Hezbollah. «Θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος».

Παράλληλα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Salami επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στην Τεχεράνη, όπου περιθάλπονται ορισμένοι από τους 95 τραυματίες που μεταφέρθηκαν από τον Λίβανο στην πρωτεύουσα του Ιράν. Ανάμεσά τους ήταν τρία παιδιά, ηλικίας τριών, επτά και έντεκα ετών.

Σε ένα απόσπασμα μέσα από το νοσοκομείο, ένα από τα παιδιά με σοβαρά τραύματα στα μάτια και το πρόσωπο ανέφερε ότι βρισκόταν στο σπίτι του παππού του όταν πήρε έναν συσκευή που έκανε ήχους για να τη δώσει στον πατέρα του. Ο Salami επισκέφθηκε επίσης τον πρέσβη του Ιράν στον Λίβανο, Mojtaba Amani, ο οποίος τραυματίστηκε σε έκρηξη συσκευής, αν και δεν προβλήθηκαν πλάνα.

Νωρίτερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία που έδειχνε τον Υπουργό Εξωτερικών Abbas Araghchi να συναντά τον Hassan Ghazizadeh Hashemi, έναν κορυφαίο οφθαλμίατρο και πρώην Υπουργό Υγείας, ο οποίος ηγείται της ομάδας που φροντίζει τον πρέσβη.

Μακρόν: Προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση τον Λίβανο μετά το κύμα εκρήξεων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες από τον Λίβανο, καθώς και ξεχωριστή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προτρέποντας σε αυτοσυγκράτηση μετά από ένα κύμα εκρήξεων τηλεειδοποιητών και ραδιοφωνικών συσκευών.

Ο Μακρόν ζήτησε από τους ηγέτες του Λιβάνου να διαβιβάσουν μηνύματα σε τοπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, ανέφερε το Ελιζέ, εν μέσω φόβων για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ εν μέσω της κλιμάκωσης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ανέφερε το Axios

Και η Βουλγαρία στο κάδρο των «υπόπτων» για τους εκρηκτικούς βομβητές στη Χεζμπολάχ

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την κατασκευή και προέλευση των εκρηκτικών βομβητών που ανατινάχθηκαν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ σε μία συντονισμένη επίθεση την Τρίτη και την Τετάρτη, σε Λίβανο και Συρία.

Η σκοτεινή πορεία των βομβητών ξεκινάει από την Ταϊβάν και φθάνει μέχρι την Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ουγγαρία, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να διακριβωθεί η όποια εμπλοκή, καθώς αποδεικνύονται εταιρίες φαντάσματα.

Τώρα, στον «χορό» των υπόπτων μπαίνει και η Βουλγαρία με την κρατική υπηρεσία ασφαλείας, DANS, να ανακοινώνει ότι ερευνά μια εταιρεία εγγεγραμμένη στη χώρα για πιθανή συμμετοχή της στην πώληση τηλεειδοποιητών στη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Reuters και τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η DANS συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικών για να διερευνήσει τον ρόλο μιας ανώνυμης βουλγαρικής εταιρείας. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται στον απόηχο αναφορών των μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι μια εταιρεία με έδρα τη Σόφια, η Norta Global Ltd, διευκόλυνε την πώληση τηλεειδοποιητών που εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως τη σύνδεση με τη Norta Global Ltd και αξιωματούχοι της εταιρείας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Ένας δικηγόρος που κατέγραψε την εταιρεία σε πολυκατοικία στη Σόφια αρνήθηκε επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων.

Προσθέτοντας στην πολυπλοκότητα της κατάστασης, ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Telex ανέφερε ότι η πώληση διευκολύνθηκε από τη Norta, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει ακόμη επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Η DANS τόνισε στη δήλωσή της ότι δεν είχε εντοπίσει αποστολές των ύποπτων τηλεειδοποιητών στο βουλγαρικό έδαφος. Η έρευνα του οργανισμού στοχεύει να προσδιορίσει την έκταση οποιασδήποτε βουλγαρικής εμπλοκής στην αλυσίδα εφοδιασμού που οδήγησε αυτές τις συσκευές να φτάσουν στη Χεζμπολάχ.

Μια έρευνα της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας δεν βρήκε φυσική παρουσία της Norta Global Ltd. στην καταχωρημένη διεύθυνσή της στη Σόφια ή αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Νορβηγός ιδιοκτήτης της επισκέφθηκε τη Βουλγαρία.

Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ακριβή αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτές τις θανατηφόρες εκρήξεις και τον ρόλο διαφόρων εταιρειών στη διανομή δυνητικά επικίνδυνων συσκευών επικοινωνίας στη Χεζμπολάχ.

Σχέδιο δολοφονίας του Ιράν για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Έτοιμο για… όλα είναι το Ιράν καθώς πλέον σχεδιάζει τη δολοφονία του Ισραηλινού προέδρου, Μπενιαμίν Νετανιάχου!

Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Σιν Μπετ, και η αστυνομία ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι συνελήφθη ύποπτος. ο οποίος ταξίδεψε υπό άκρα μυστικότητα στο Ιράν δύο φορές και πληρώθηκε για να δολοφονήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την έρευνα της Σιν Μπετ και της αστυνομίας, ο Εβραίος Ισραηλινός πολίτης ήταν επιχειρηματίας που έζησε για μεγάλα διαστήματα στην Τουρκία, όπου είχε επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις με Τούρκους και Ιρανούς υπηκόους.

Ο ύποπτος ταξίδεψε στην τουρκική πόλη Σαμαντάγ, κοντά στη Συρία, και συναντήθηκε με δύο εκπροσώπους που έστειλε ο Ιρανός επιχειρηματίας, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ.

Στη Σαμαντάγ, ο Ισραηλινός ύποπτος και ο Ιρανός είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς ο τελευταίος δεν μπορούσε να φύγει από το Ιράν.

The post Κήρυξη πολέμου από τη Χεζμπολάχ και η απάντηση του Ισραήλ first appeared on Prime News.

Back to top button