breaking newsΔιεθνή

Πορτογαλία: Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις 48 ενεργές πυρκαγιές

Επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την κεντρική και βόρεια Πορτογαλία. Από αυτούς, οι τρεις ήταν πυροσβέστες, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν εγκλωβίστηκαν με το όχημά τους στις φλόγες.

Πάνω από 40 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε εκκένωση επιπλέον χωριών κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Lusa.

Σπίτια έχουν καταστραφεί από τις φλόγες και δρόμοι καθώς και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει. Η Πολιτική Προστασία έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τρεις θανάτους, χωρίς να σχολιάσει τις αναφορές των δημοσιογράφων.

Η νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με τουλάχιστον 1.000 πυροσβέστες να προσπαθούν να ελέγξουν τέσσερις πυρκαγιές μόνο στην περιοχή του Αβέιρο, στα βορειοδυτικά. Σε όλη την Πορτογαλία, η οποία έχει ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, υπάρχουν 48 ενεργές πυρκαγιές, για την κατάσβεση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί 5.000 πυροσβέστες.

Στο Αβέιρο, έχουν καταστραφεί πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους και θαμνώδους βλάστησης τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ αντίστοιχος αριθμός κατεστραμμένων εκτάσεων έχει καταγραφεί μέχρι το τέλος Αυγούστου σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών και Πολιτικής Προστασίας, Αντρέ Φερνάντες, προειδοποίησε ότι οι φλόγες στο Αβέιρο ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλέον καταστροφή 200.000 στρεμμάτων.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο αρκετών αυτοκινητόδρομων, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του κύριου δρόμου που συνδέει τη Λισαβόνα με το Πόρτο, ενώ οι σιδηροδρομικές συνδέσεις σε δύο γραμμές στη βόρεια Πορτογαλία έχουν ανασταλεί.

Η Πορτογαλία, όπως και η γειτονική Ισπανία, έχει καταγράψει λιγότερες πυρκαγιές από το συνηθισμένο, καθώς η χρονιά ξεκίνησε με αρκετές βροχές. Ωστόσο, και οι δύο χώρες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε πυρκαγιές λόγω της ζέστης και της ξηρασίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι θερμοκρασίες ανήλθαν στους 30 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη χώρα, γεγονός που συνέπεσε με την εκδήλωση των πυρκαγιών εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν άνω των 30 βαθμών Κελσίου και τις επόμενες ημέρες

Prime News.

Back to top button