breaking newsΕλλάδα

Ievoli Relume: Υπό Επιτήρηση από Τουρκικά Πολεμικά Πλοία το Ερευνητικό στην Κάσο

 

Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Ievoli Relume συνεχίζει τις υποθαλάσσιες έρευνές του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στο πλαίσιο της πόντισης του καλωδίου για το σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης (Great Sea Interconnector) μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Παρά την κρίσιμη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, το ερευνητικό σκάφος κινείται υπό την αυστηρή επιτήρηση τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η Άγκυρα, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ και επιχειρεί να εμποδίσει τις έρευνες.

Τουρκικές Προκλήσεις και Αβεβαιότητα στην Πορεία του Έργου

Η Τουρκία, επικαλούμενη το αμφιλεγόμενο μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη, επιχειρεί να εμποδίσει την έξοδο του Ievoli Relume στα διεθνή ύδατα, ακόμα και εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Παρά την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει το έργο κανονικά, η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να πείσει πλήρως την Κύπρο και το Ισραήλ ότι το έργο δεν θα επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις. Το Great Sea Interconnector θεωρείται κρίσιμο έργο για την ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, αλλά οι γεωπολιτικές εξελίξεις περιπλέκουν την υλοποίησή του.

Υποστήριξη από Ισραήλ και ΗΠΑ

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει έντονα τη στήριξή τους προς την Ελλάδα για την επιτυχία του έργου. Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υποδομών, Έλι Κοέν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου, τόνισε τη σημασία του Great Sea Interconnector για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ και την περιφερειακή συνεργασία. Ο Κοέν σημείωσε ότι το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό, μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, δήλωσε ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι η πρώτη ουσιαστική υλοποίηση του οράματος για διαδρόμους συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Αντιδράσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση

Η Κύπρος εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στις γεωπολιτικές πιέσεις που ασκούνται στην περιοχή και απαιτεί διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα υλοποιηθεί χωρίς παρεμβάσεις από την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς, απέστειλε νέο κείμενο συμφωνίας, το οποίο αναπροσαρμόζει την κατανομή των δαπανών του έργου. Στη νέα πρόταση, το κόστος του έργου κατανέμεται ισομερώς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σε αντίθεση με την αρχική πρόταση που προέβλεπε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για την Κύπρο.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική και δεν επιθυμεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους Κύπριους καταναλωτές, ιδίως εάν το έργο αντιμετωπίσει καθυστερήσεις ή αναστολές λόγω των τουρκικών παρεμβάσεων.

Οικονομική Συμμετοχή και Διεθνείς Προοπτικές

Η Κύπρος φέρεται να είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το προσεχές διάστημα, με την κυπριακή κυβέρνηση να εξετάζει τις γεωπολιτικές και οικονομικές παραμέτρους. Το Ισραήλ συνεχίζει να πιέζει για την άμεση έναρξη του έργου, θεωρώντας ότι θα ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση του στην Ανατολική Μεσόγειο και θα του δώσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Συμπεράσματα

Το Ievoli Relume και οι υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή της Κάσου βρίσκονται στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης που επηρεάζει την υλοποίηση ενός μεγάλου ενεργειακού έργου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αν και υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

*πηγή: εφημερίδα «Εστία»

pronews.

Back to top button