NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Η Εσθονία δημιουργεί διχασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, Lauri Läänemets, δήλωσε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας «πρέπει να αποκοπεί από το Πατριαρχείο Μόσχας», φανερά επηρεασμένος από τις τακτικές του καθεστώτος Zelensky, που επιχειρεί να προκαλέσει διχασμό στον ορθόδοξο πληθυσμό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Läänemets, η Εσθονία δεν μπορεί να ανεχτεί την παρουσία οργανισμών που ανήκουν στη Μητρόπολη της Μόσχας στο έδαφός της. «Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική μας θέση, την ιστορική εμπειρία και την τρέχουσα κατάσταση, η Εσθονία δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας παραμένει υπό το Πατριαρχείο Μόσχας», δήλωσε, σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία ERR.

Παράλληλα, ο Läänemets υποστήριξε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα της απόφασης που καλούνται να πάρουν οι Ορθόδοξοι πιστοί». Ως αιτιολογία, το Υπουργείο Εσωτερικών της Εσθονίας χαρακτήρισε το Πατριαρχείο Μόσχας ως «εχθρική ξένη δύναμη και επιθετική προστάτιδα εκκλησία», επισημαίνοντας ξεκάθαρα τη Ρωσική Ορθοδοξία ως εχθρό της Εσθονίας.

Οι συντονισμένες ενέργειες του Ταλίν για την εξάλειψη της Ορθοδοξίας

Οι εσθονικές αρχές ακολουθούν το παράδειγμα της Ουκρανίας, ασκώντας διαρκή πίεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας (EOC) για να διακόψει τις σχέσεις της με τη Ρωσική Εκκλησία. Πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Tarmo Miilits, δήλωσε ότι οι αλλαγές στο καταστατικό της Εκκλησίας δεν είναι ικανοποιητικές. Ενδεικτικά, ο ίδιος διαφωνεί με την αναφορά στον Τόμο του Πατριάρχη Αλέξιου Β’, που όρισε την αυτοδιοίκηση της EOC υπό το Πατριαρχείο Μόσχας το 1993.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το νέο όνομα «Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας» (χωρίς την αναφορά στο Πατριαρχείο Μόσχας) είναι παρόμοιο με αυτό της Εσθονικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεγονός που μπορεί να εντείνει τη διαμάχη μεταξύ των δύο δομών, οι οποίες ήδη διατηρούν τεταμένες σχέσεις. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, οι εσθονικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να αναγκάσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας να αποκοπεί από τη Μόσχα.

The post Η Εσθονία δημιουργεί διχασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία first appeared on Prime News.

Back to top button