breaking newsΕλλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικός μαραθώνιος ξεκινά από σήμερα

«Αγκάθι» μεταξύ των «27» το Μεταναστευτικό

Στην βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής E.E.–Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με τους ηγέτες να συζητούν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ακολουθώντας το τρίπτυχο για τη δόμηση μιας στρατηγικής σχέσης, κοινή αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και βελτίωση των εμπορικών διμερών σχέσεων.

Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν 6 χώρες του Κόλπου και συγκεκριμένα το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, ενώ πριν την έναρξη των εργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ομάν και τον Εμίρη του Κατάρ.

«Αγκάθι» το Μεταναστευτικό

Μια ημέρα μετά θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σκιά της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή αλλά και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το μεσανατολικό υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των «27» ηγετών της Ε.Ε. για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση της κρίσης, ωστόσο η Ένωση εμφανίζεται διχασμένη στο μέχρι που επεκτείνεται το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα.

Στην αιχμή της Συνόδου το Μεταναστευτικό, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει αποστείλει ήδη  επιστολή στους 27 ηγέτες με την οποία υπερτονίζει την σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το φλέγον αυτό θέμα.

Ειδικά όσον αφορά στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι μετά την  αύξηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου άνω του  1/4 των παράτυπων αφίξεων στην Ελλάδα από ξηρά και θάλασσα είναι αναγκαία:

Η περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες

Η διασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν επιστραφούν ουσιαστικά όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ», επισημαίνει.

Ήδη το κλίµα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς η Γερμανία επιμένει στη μονομερή στάση της, ενώ η  Ολλανδία και  Ουγγαρία ζήτησαν να εξαιρεθούν από τους κανόνες της ΕΕ περί ασύλου και µετανάστευσης.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η χώρα μας σέβεται τα συµφωνηθέντα µε την Ε.Ε., αλλά θέλει µια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβληµα.

Θα επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας για ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και την ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες πρώτης γραμμήςνα υπάρξει συνεργασία με τρίτες χώρες όπως αυτή που καλλιεργείται με την Τουρκία αλλά και να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών τόνιζε ότι «το μεταναστευτικό είναι το πλέον ευαίσθητο αλλά και αμφιλεγόμενο ζήτημα» και συμπλήρωσε:

«Ορισμένα κράτη- μέλη  θέλουν λεπτομερή συμπεράσματα, άλλα μόνο κατευθυντήριες γραμμές, άλλα καθόλου συμπεράσματα».

Πάντως στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται σχετικά ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί  ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης διακίνησης με σκοπό την πρόληψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών και των παράτυπων αναχωρήσεων, με τη χρήση όλων των σχετικών πολιτικών, μέσων και εργαλείων της ΕΕ. Οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί είναι καίριας σημασίας για τη νόμιμη και ομαλή μετανάστευση».

Prime News.

Back to top button