.

Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έπαυσε τον μητροπολίτη Πάφου Τυχικό. ‘Εκπτωτος ο Τυχικός..
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε έκπτωση, δηλαδή απομάκρυνση του Μητροπολίτη Τυχικού από τον θρόνο της Πάφου.
Η Ιερά Σύνοδος, παρά την απόφαση για έκπτωσή του, αφού εξέτασε τις καταγγελίες κατά του μητροπολίτη Πάφου, αποφάσισε όπως ο εν λόγω αρχιερέας παραμείνει επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου και μέλος της Ιεράς Συνόδου.
Τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας, η οποία θα τον αξιοποιήσει όπου δει. Θα του δοθεί τίτλος και θέση από την Ιερά Σύνοδο.Από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.
Άρα ο Τυχικός χάνει τον θρόνο της Πάφου (επιβεβαιώνοντας αποκλειστικό πρωινό δημοσίευμα του philenews) και ανοίγει η προοπτική για διεξαγωγή εκλογών προς ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Πάφου.
Στις Τομές στα Γεγονότα, φιλοξενήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και τοποθετήθηκε αναλυτικά για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό, τονίζοντας τη σοβαρότητα των λόγων που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη και την ανάγκη προστασίας της ενότητας και της αξιοπιστίας της Εκκλησίας της Κύπρου.Με ψήφους 10-6 κηρύχθηκε έκπτωτος ο Πάφου Τυχικός
«Οι λόγοι ήταν σοβαρότατοι, γιατί δεν ήταν λόγοι διαφορετικής γνώμης προς κάποια τοπική επιτροπή ή κάποια ενορία. Ήταν λόγοι που διασάλευαν τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ένα από τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, ήταν η χειροτονία ενεργού μέλους των λεγόμενων «αποτυχισμένων», δηλαδή ομάδων που δεν αναγνωρίζουν την κανονικότητα της υπόλοιπης Ορθοδοξίας και έχουν αποκοπεί από τη λειτουργική κοινωνία με τους επισκόπους και πατριάρχες.
«Πίσω από τους αποτειχισμένους, τους ζηλωτές, δηλαδή, αυτοί που δεν αναγνωρίζουν ορθοδοξότητα σε κανέναν από εμάς και αποκόπτονται από τη λειτουργία του τοπικού Επισκόπου, του Πατριάρχη, των Αρχιεπισκόπων, δεν είχαν ιερείς και τους χειροτόνησαν, έγιναν και τους έστειλαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό διασαλεύει τις σχέσεις μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με την Εκκλησία της Ελλάδος και με όλες τις άλλες Εκκλησίες».
Η Ιερά Σύνοδος έλαβε ακόμη γραπτές διαμαρτυρίες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Εκκλησία της Ελλάδος, ακόμα και από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως οι εξηγήσεις του Μητροπολίτη Τυχικού δεν κρίθηκαν πειστικές, καθώς «δεν μας έπεισαν ότι πράγματι είχε ξεγελαστεί ή έχει αποστασιοποιηθεί από αυτούς».
Όπως σημείωσε, η εκκλησία έδειξε επιείκεια, προσφέροντάς του επανειλημμένα ευκαιρίες.
Ένα δεύτερο σοβαρό θέμα αφορούσε την παραβίαση των κανονισμών τέλεσης μικτών γάμων, δηλαδή γάμων μεταξύ Ορθοδόξων και χριστιανών άλλων δογμάτων που έχουν βαπτιστεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος.
«Οφείλουμε όλοι των καταστατικών της Εκκλησίας να το σεβόμαστε. Και αφού το ψηφίσαμε όλοι και το υπογράψαμε, να το σεβόμαστε. Εχθές ακόμα μας ήρθαν επιστολές, διαμαρτυρίες, ότι δεν τους εκδίδουν τέτοια άδεια γάμου και θέλουν να αναβαπτίζουν το μη Ορθόδοξο μέλος».
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο και για σοβαρή διοικητική ανεπάρκεια, ενώ ανέφερε και ένα τρίτο σημαντικό περιστατικό: την εγκαινίαση ναού στο όνομα προσώπου που δεν έχει αναγνωριστεί ως Άγιος από την Εκκλησία.
«Δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Έχουμε συνοδικό φρόνημα στην Εκκλησία».
Ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε λέγοντας πως «ελπίζω να αντιληφθεί ο λαός ότι διακυβεύονταν τα μέγιστα. Δεν είναι παρωνυχίδα αυτό το οποίο διακυβεύονταν στην Εκκλησία της Κύπρου. Ήταν η Ορθοδοξία μας και η σχέση μας με άλλες Εκκλησίες».
Με δέκα ψήφους υπέρ και έξι εναντίον ο Μητροπολίτης Τυχικός κηρύχθηκε έκπτωτος από το θρόνο της Μητροπόλεως Πάφου, κυρίως με την κατηγορία της αποτείχισης.
Σημειώνεται, ότι ο ίδιος ο Τυχικός, ως κατηγορούμενος, δεν είχε δικαίωμα ψήφου.
Υπέρ του κ. Τυχικού ψήφισαν ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος καθώς και η Ομάδα του Μητροπολίτη Λεμεσού η οποία αποτελείται από τον ίδιο, τον Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, τον Επίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο και τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο.
Εναντίον του Τυχικού και υπέρ της πρότασης του Αρχιεπισκόπου για έκπτωση τάχθηκαν ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο Μητροπολίτης Τριμιθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τυχικός απολογήθηκε στην Ιερά Σύνοδο και υποσχέθηκε να αλλάξει συμπεριφορά, πλην όμως, ήταν πλέον αργά.
Αφού μετά από τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις που είχε από τον Αρχιεπίσκοπο δεν είχε επιδείξει σύνεση και είχαν δρομολογηθεί οι αποφάσεις.
Πάντως, ο κ. Τυχικός παραμένει μέλος της Ιεράς Συνόδου και επίσκοπος αλλά έχασε οριστικά το τρένο να επανέλθει στο θρόνο του αλλά και να διεκδικήσει μελλοντικά το αρχιεπισκοπικό θρόνο.έχασε και τον θρόνο της Πάφου και την τοποτηρητεία του θρόνου.
Πέραν της αποτείχισης, τον Τυχικό έκαψαν και ομιλίες ή και κείμενα στενών συνεργατών του (για το ίδιο θέμα) τους οποίους προφανώς, θεωρήθηκε από την πλειοψηφία, πως αν δεν τους ενεθάρρυνε κιόλας, τουλάχιστον τους ανέχθηκε.
Υπάρχει, εξάλλου, και η περίπτωση ιερωμένου της Μητροπόλεως Πάφου, ο οποίες φέρεται να εστάλη στη Θεσσαλονίκη αλλά αντί να μνημονεύει τον οικείο Επίσκοπο, μνημόνευε τον Μητροπολίτη Τυχικό, κάτι το οποίο θεωρείται μεγάλο ατόπημα στους κόλπους της Εκκλησίας.
Μετά το πέρας της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου ο γραμματέας του Σώματος κ. Γεώργιος Χριστοδούλου ανέγνωσε λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Συνήλθε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου και αφού εξέτασε τις καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, αποφάσισε όπως ο εν λόγω αρχιερέας παραμείνει επίσκοπος της Εκκλησίας Κύπρου και μέλος της Ιεράς Συνόδου.
Τίθεται στη διάθεση της εκκλησίας που θα τον αξιοποιήσει, θα του δοθεί τίτλος και θέση από την Ιερά Σύνοδο.romfea
dimpenews.com