breaking newsΔιεθνή

Τέντρος: «Δείξτε έλεος – Ο πόλεμος στη Γάζα δεν ωφελεί κανέναν» «Είναι άδικο η τροφή να γίνεται όπλο. Είναι αληθινά άδικο να γίνεται το ιατρικό υλικό όπλο»

Με δραματική έκκληση προς το Ισραήλ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και την αποτροπή της περαιτέρω κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος στην περιοχή.

Μιλώντας στη Γενεύη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνέλευσης υγείας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε το Ισραήλ να βάλει τέλος στην, όπως τη χαρακτήρισε, «συστηματική καταστροφή» των δομών υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης.

Τόνισε πως η συνέχιση του πολέμου δεν προσφέρει κανένα όφελος ούτε στο Ισραήλ ούτε στους Παλαιστίνιους και ότι μια βιώσιμη λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη βία. «Η έκκληση για ειρήνη είναι στην πραγματικότητα προς το συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ. Ο πόλεμος πληγώνει και το Ισραήλ – δεν θα φέρει λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τέντρος, εμφανώς συγκινημένος, απηύθυνε προσωπική παράκληση: «Σας ζητώ να δείξετε έλεος. Θα είναι καλό για εσάς, καλό για τους Παλαιστίνιους, καλό για την ανθρωπότητα». Η έκκλησή του έρχεται σε μια στιγμή όπου, μετά από δυόμισι μήνες αυστηρού αποκλεισμού και εκτεταμένων καταστροφών λόγω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μόλις προχθές έφτασαν στη Γάζα περίπου 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ — μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών του πληθυσμού.

Με λόγια φορτισμένα από αγανάκτηση και επείγουσα ανησυχία, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους καταδίκασε τη χρήση της πείνας και της έλλειψης ιατρικής φροντίδας ως όπλων στον πόλεμο της Γάζας. «Είναι άδικο η τροφή να γίνεται όπλο. Είναι αληθινά άδικο να γίνεται το ιατρικό υλικό όπλο», δήλωσε με έμφαση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Οι δηλώσεις του συνοδεύτηκαν από ζοφερά στοιχεία: σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται υπό άμεση απειλή θανάτου λόγω των ελλείψεων σε βασικά αγαθά και ιατρική περίθαλψη.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να σταματήσει ο λιμός, να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι της επίθεσης της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και να αποκατασταθεί το διαλυμένο σύστημα υγείας της περιοχής. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: το 94% των νοσοκομείων στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ στο βόρειο τμήμα σχεδόν όλες οι υγειονομικές εγκαταστάσεις είναι εκτός λειτουργίας. Η κατάσταση, όπως προκύπτει από τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, συνιστά μια ανοιχτή πληγή για τη διεθνή συνείδηση και μια άμεση απειλή για τη ζωή εκατομμυρίων αμάχων.

Σε μία ακόμη δραματική τοποθέτηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας την «συστηματική καταστροφή» των νοσοκομείων και των υποδομών υγείας. Όπως επισημαίνει, οι δομές υγείας που επανέρχονται σε λειτουργία μετά από ανεφοδιασμό, γίνονται ξανά στόχοι εχθροπραξιών, καθιστώντας τη διατήρηση οποιασδήποτε ιατρικής υποστήριξης αδύνατη. «Αυτός ο κύκλος καταστροφής πρέπει να σταματήσει», είναι το μήνυμα του ΠΟΥ, ενώ η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει καθημερινά.

Η κατάσταση εξελίσσεται σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων. Η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 είχε ως αποτέλεσμα 1.218 θανάτους, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο. Από τους 251 απαχθέντες, 57 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, με μόλις 20 να θεωρούνται «με βεβαιότητα» ζωντανοί, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ως απάντηση, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζικές επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς –τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα– έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 53.762 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους. Το μέγεθος της καταστροφής είναι πλέον τέτοιο που όχι μόνο απειλεί την επιβίωση του παλαιστινιακού πληθυσμού, αλλά και δοκιμάζει τις αντοχές της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτό που ο ΠΟΥ περιγράφει ως «ανεξέλεγκτη υγειονομική κατάρρευση».

News Prime.

Back to top button