breaking newsΔιεθνή

Σχέδιο μετεγκατάστασης άνω των 300.000 Αζέρων σε πόλεις και χωριά της Αρμενίας

Σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί δημοσίευμα της αρμενικής εφημερίδας “Hraparak”, το οποίο αναπαράγει ανάρτηση του ρωσοαρμένιου μιντιάρχη Αράμ Γκαμπρελιανόφ για δήθεν σχέδιο μετεγκατάστασης άνω των 300.000 Αζέρων σε περιοχές της Αρμενίας. Ο ισχυρισμός συνδέεται από τον ίδιο με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, Σαχίν Μουσταφάγεφ, στο Ερεβάν, αλλά μέχρι στιγμής δεν συνοδεύεται από επίσημη επιβεβαίωση ή δημοσιοποιημένο έγγραφο.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Νέο κύκλο έντονης συζήτησης στην Αρμενία ανοίγει δημοσίευμα της εφημερίδας Hraparak, σύμφωνα με το οποίο ο γνωστός ρωσοαρμένιος μιντιάρχης Αράμ Γκαμπρελιανόφ υποστηρίζει ότι υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες από ρωσικές πηγές» για σχέδιο μεγάλης μετεγκατάστασης Αζέρων σε περιοχές της σημερινής Αρμενίας. Το δημοσίευμα αναρτήθηκε στις 29 Απριλίου 2026, στην ενότητα «Διεθνή» της Hraparak.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αρμενική εφημερίδα, ο Γκαμπρελιανόφ συνέδεσε την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, Σαχίν Μουσταφάγεφ, στο Ερεβάν με, όπως ισχυρίζεται, «υποχρέωση» που έχει αναλάβει ο Νικόλ Πασινιάν έναντι του Μπακού για επιστροφή Αζέρων σε περιοχές όπου ζούσαν συμπαγείς πληθυσμοί κατά την περίοδο της Σοβιετικής Αρμενίας. Η Hraparak παραθέτει την ανάρτηση ως δήλωση του Γκαμπρελιανόφ στο Facebook, χωρίς να παρουσιάζει επίσημο κρατικό έγγραφο.

Κατά τον ισχυρισμό του Γκαμπρελιανόφ, έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση περισσότερων από 300.000 Αζέρων σε συγκεκριμένες πόλεις και χωριά της Αρμενίας. Στη σχετική λίστα αναφέρονται περιοχές της επαρχίας Κοτάικ, όπως Αρζακάν, Καρενίς και Μαρμαρίκ, της επαρχίας Γκεγκαρκουνίκ, όπως Βαρντενίς, Σοτκ, Αχπρατζόρ, Τσαγκούνκ, Λτσαπ και Τσοβαζάρντ κοντά στη λίμνη Σεβάν, της επαρχίας Αρμαβίρ, όπως Τσαγκαλάντζ, Γκριμπογιέντοφ και Χαϊκασέν, καθώς και της επαρχίας Αραγκατσότν, όπως Μπαζμαχμπιούρ και Σαραλάντζ.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος για ένα πρόγραμμα που ο Γκαμπρελιανόφ αποκαλεί «Μεγάλη Μετεγκατάσταση», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αρχίσει αμέσως μετά τις εκλογές. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι την ίδια περίοδο θα υπογραφεί και συμφωνία για το σχέδιο «Κοινό Σπίτι» στην επαρχία Σιουνίκ, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Αρμενία λόγω της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και τον διάδρομο προς το Ναχιτσεβάν.

Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι πολιτικά εκρηκτικό, καθώς αγγίζει ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της μεταπολεμικής πραγματικότητας στον Νότιο Καύκασο, δηλαδή το ζήτημα των πληθυσμών, των μετακινήσεων, της ασφάλειας των συνόρων και της πίεσης που ασκεί το Μπακού στο Ερεβάν μετά τον πόλεμο του 2020 και την πλήρη ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, το κρίσιμο σημείο είναι ότι πρόκειται, μέχρι στιγμής, για ισχυρισμό του Γκαμπρελιανόφ και όχι για επιβεβαιωμένη κρατική απόφαση. Στο δημοσίευμα της Hraparak δεν εμφανίζεται επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν ή τρίτου φορέα που να τεκμηριώνει την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου. Αυτό δεν μειώνει την πολιτική βαρύτητα της συζήτησης, αλλά επιβάλλει προσοχή στη διατύπωση.

Η υπόθεση, εφόσον αποκτήσει συνέχεια, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αρμενίας. Η αναφορά σε μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε περιοχές της χώρας, ιδίως κοντά στη Σεβάν και στο Σιουνίκ, ακουμπά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δημογραφικής ισορροπίας και κρατικής κυριαρχίας.

Το πολιτικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει ο Γκαμπρελιανόφ είναι ξεκάθαρο. Ο μιντιάρχης παρουσιάζει την επίσκεψη Μουσταφάγεφ στο Ερεβάν όχι ως απλή διπλωματική επαφή, αλλά ως μέρος ευρύτερης συμφωνίας με βαριές συνέπειες για την Αρμενία.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα της Hraparak φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φόβο πολλών Αρμενίων ότι η διαδικασία εξομάλυνσης με το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να συνοδευτεί από παραχωρήσεις που ξεπερνούν τα συνήθη όρια μιας διπλωματικής διευθέτησης. Και αυτό, σε μια περίοδο όπου ο Νότιος Καύκασος παραμένει πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε Ρωσία, Δύση, Τουρκία, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, ενώ στο κόλπο έχουν μπει και οι ΗΠΑ με τον δρόμο του Τραμπ (TRIPP) είναι ζήτημα που δεν περνά απαρατήρητο.

Back to top button