breaking newsΔιεθνή

Το Αζερμπαϊτζάν θα αναλάβει κατασκευή δικτύου και διανομή φυσικού αερίου στην Αλβανία

 

Η Αλβανία, όπως και οι άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν ανύπαρκτο δίκτυο φυσικού αερίου κάτι που τις καθιστα ευάλωτες στην ενεργειακή κρίση, καθώς επίσης και στην ενεργειακή μετάβαση όπου το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει πιο απαραίτητο για τη Δύση – ειδικά για τα Βαλκάνια – από άποψη γεωπολιτικής, λόγω του γεγονότος ότι διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που λείπει πλέον από την Ευρώπη λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν με την σειρά του είναι έτοιμο να επενδύσει στην ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Αλβανίας, όπως είχε δήλωσει ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν στην ίδια επίσκεψη

«Μιλήσαμε μαζί σας σήμερα για τη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε στην ανάπτυξη της υπηρεσίας φυσικού αερίου της Αλβανίας. Έχουμε τις δικές μας σκέψεις για αυτό το θέμα. Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα δίκτυο φυσικού αερίου στην Αλβανία. Το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτόν τον τομέα ως επενδυτής , και είμαστε έτοιμοι για αυτό» είχε καταλήξει στην δήλωση του

Η σχέσεις των δύο χωρών
Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αλβανίας ανήλθε σε 4,9 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Και οι δύο χώρες είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι και μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δημιουργήθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 1992, μετά την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν από τη Σοβιετική Ένωση.

Η Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσουν οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Η Αλβανία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, ένας σεισμός έπληξε την περιοχή του Δυρραχίου της Αλβανίας. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν παρείχε 500.000 ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία.

Επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Στο 4ο Διεθνές συνέδριο με θέμα “Διαμόρφωση της Γεωπολιτικής της Μεγάλης Ευρασίας: Από το παρελθόν έως το παρόν και το μέλλον”, με διοργανώτρια την ΕΑΒ, ο Ilham Aliyev, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

“Στην Αλβανία δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Σχεδιάζουμε λοιπόν να επενδύσουμε έαν σημαντικό χρηματικό ποσό για τη δημιουργία αυτού του δικτύου διανομής”.

 

Back to top button