breaking newsΔιεθνή

Νότια Κορέα: Ο φιλελεύθερος Λι Τζάε-μιουνγκ είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας

Η Νότια Κορέα γύρισε σελίδα την Τετάρτη, με την ορκωμοσία του φιλελεύθερου Λι Τζάε-μιουνγκ ως νέου προέδρου της χώρας, σε μία ιστορική συγκυρία πολιτικής κρίσης και οικονομικής αβεβαιότητας. Ο 61χρονος πρώην δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέλαβε τα καθήκοντά του αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της εκλογικής του νίκης, χωρίς την καθιερωμένη μεταβατική περίοδο.

Η εκλογή του έρχεται μετά την καθαίρεση του πρώην προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου, γεγονός που βύθισε τη χώρα σε μήνες πολιτικής αναταραχής. Στις πρόωρες εκλογές της 3ης Ιουνίου, ο Λι επικράτησε με ποσοστό 49,42%, έναντι 41,15% του συντηρητικού αντιπάλου του, Κιμ Μουν-σου, σε μια αναμέτρηση που σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων από το 1997.

Κατά την πρώτη του ομιλία, ο νέος πρόεδρος έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας: «Πρώτο καθήκον είναι να ξεπεράσουμε αποφασιστικά την εξέγερση και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πραξικόπημα με όπλα στραμμένα κατά του λαού», δήλωσε. Τόνισε επίσης ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση με τη συλλογική δύναμη του λαού της.

Νότια Κορέα: Μεγάλες προκλήσεις για τη νέα προεδρία

Ο Λι αναλαμβάνει την εξουσία σε μια περίοδο έντονης πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Η χώρα αναζητεί σταθερότητα έπειτα από μήνες κρίσης και τρεις προσωρινές κυβερνήσεις. Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,8% φέτος — ο χαμηλότερος ρυθμός από την πανδημία.

Ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία, ενώ δίνει έμφαση στη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ειδικό βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση των οικογενειών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιβράδυνση της οικονομίας.

Προτεραιότητα οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Σε διεθνές επίπεδο, η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος ο Λι χαρακτήρισε τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον ως το «πιο πιεστικό ζήτημα», αναγνωρίζοντας τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές. Η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι καθοριστική για κομβικούς τομείς όπως η τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία και η ναυπηγική.

Παρά τις προκλήσεις, ο Λι Τζάε-μιουνγκ εμφανίζεται αισιόδοξος: «Η Κορέα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στο παρελθόν. Με ενότητα, μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ξανά».

News Prime.

Back to top button