Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στις 7 Απριλίου στον ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό UTV
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έκανε σαφή αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, εντάσσοντάς την στο αφήγημα περί «οθωμανικών απογόνων» που απαντώνται σε όλες τις χώρες πέριξ των τουρκικών συνόρων.
Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στις 7 Απριλίου στον ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό UTV, όπου ο Φιντάν, αναφερόμενος στους Τουρκομάνους σε Ιράκ και Συρία, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω το εξής σχετικά με τους Τουρκομάνους: Για ιστορικούς λόγους, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχουμε τουρκική μειονότητα σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία: στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στη Γεωργία, στη Συρία, στο Ιράκ. Αν προσέξετε θα δείτε ότι οι τουρκικές κοινότητες εδώ δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε αυτονομιστικά κινήματα».
Σημειωτέο ότι η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του Φιντάν δεν συμπεριλήφθηκε στο σχετικό τηλεγράφημα της αγγλόφωνης υπηρεσίας του κρατικού πρακτορείου Anadolu.
Ο τουρκικός Τύπος «βράζει» για τις αναφορές Μητσοτάκη στον Θρακικό Ελληνισμό
Στο μεταξύ, την τουρκική αντίδραση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη «γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους», όπως αυτή καταγράφηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αντίδραση του τουρκικού Τύπου δεν άργησε, με τα φιλοκυβερνητικά μέσα να μιλούν για «φανταστικά σενάρια» και «ιστορική διαστρέβλωση».
Η εφημερίδα Χουριέτ σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εφηύρε μια νέα ‘γενοκτονία’! Τώρα κατηγορούνται οι Νεότουρκοι!», κατηγορεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δημιουργεί έναν ακόμη ανύπαρκτο ιστορικό μύθο» και σχολιάζει πως η ανάρτησή του γίνεται ενώ «η Αθήνα υποτίθεται πως επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα». Σημειώνεται μάλιστα πως το νομοθετικό πλαίσιο της ανακήρυξης της 6ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης «δεν περιλαμβάνει τον όρο γενοκτονία», αφήνοντας να εννοηθεί πως ο πρωθυπουργός υπερέβη τα ρητορικά όρια.
Ανάλογο τόνο υιοθετεί και η Γενί Σαφάκ, με τίτλο: «Ο Μητσοτάκης διατυπώνει νέο ισχυρισμό περί ‘γενοκτονίας’ κατά της Τουρκίας», υπονοώντας πως η Ελλάδα επανέρχεται σε μία «γραμμή επιθετικής ιστορικής αναθεώρησης» για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk, που αναφέρει ότι «Ο Μητσοτάκης επινόησε ‘γενοκτονία’! Τώρα κατηγορία κατά των ‘Νεότουρκων’», συνδέοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη με επιχείρηση συκοφάντησης της τουρκικής ιστορικής κληρονομιάς.
Οι αναφορές Μητσοτάκη στους Νεότουρκους ως υπεύθυνους για την εξόντωση του Θρακικού Ελληνισμού φαίνεται πως άγγιξαν ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του τουρκικού εθνικού αφηγήματος: το κεμαλικό παρελθόν.