
Μια φονική έκρηξη συγκλόνισε το πρωί της Παρασκευής το εργοστάσιο Accurate Energetic Systems στο Τενεσί, το οποίο ειδικεύεται στην παραγωγή και δοκιμή εκρηκτικών για τις ένοπλες δυνάμεις και την πολιτική χρήση, όπως κατεδαφίσεις.
Η τεράστια έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 07:45 τοπική ώρα, στη γραφική δασική περιοχή κοντά στην πόλη Μπάκσνορτ, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νάσβιλ.
Η μονάδα της εταιρείας αποτελείται από οκτώ κτίρια, εκ των οποίων ένα καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη, η οποία συνέβη κοντά στην ώρα αλλαγής βάρδιας, με αποτέλεσμα μέσα στις εγκαταστάσεις να βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι.
Οι τοπικές αρχές, με επικεφαλής τον σερίφη της κομητείας Χάμφρις, Κρις Ντέιβις, επιβεβαίωσαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων και ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι παραμένουν αγνοούμενοι, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη επίσημος απολογισμός. Μέσα στο κτίριο εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν 19 άτομα, ενώ τρία έχουν τραυματιστεί ελαφρά, με τα δύο από αυτά να έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο σερίφης τόνισε την ανάγκη σεβασμού προς τις οικογένειες των θυμάτων και αγνοουμένων, επισημαίνοντας πως η κατάσταση παραμένει δραματική.
Μετά την έκρηξη, ξέσπασε φωτιά στο χώρο, η οποία δυσχεραίνει το έργο των διασωστών, καθώς έχουν σημειωθεί και νέες μικρότερες εκρήξεις, με αποτέλεσμα οι διασώστες να μην μπορούν προς το παρόν να προσεγγίσουν με ασφάλεια το σημείο. Η περιοχή έχει αποκλειστεί πλήρως, ενώ οι αρχές έχουν ξεκινήσει ενδελεχείς έρευνες για να διαλευκάνουν τα αίτια του δυστυχήματος. Παράλληλα, διερευνάται αν η έκρηξη προκάλεσε απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.
Η Accurate Energetic Systems, η οποία λειτουργεί για 45 χρόνια, δεν έχει αναφέρει σοβαρά περιστατικά ασφαλείας εκτός από μια μικρή έκρηξη το 2014. Η σημερινή καταστροφή αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της εταιρείας και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Κάτοικοι από γειτονικές περιοχές κατέγραψαν την έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση. Ένας κάτοικος, ο Γκέντρι Στόουβερ, δήλωσε στο CBS News πως ο ήχος ήταν τόσο ισχυρός που νόμιζε ότι το ίδιο του το σπίτι κατέρρευσε.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ένας κάτοικος, σε απόσταση 21 μιλίων, κατέγραψε σε βίντεο την ισχυρή έκρηξη, που ακούστηκε σαν ένας εκκωφαντικός “μπουμ” και ήταν τόσο δυνατός ώστε να κουνήσει το έδαφος και την κάμερα ασφαλείας. Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη καλέσει το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) να συμμετάσχει στις έρευνες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν για πολλές ημέρες, καθώς η περιοχή του εργοστασίου είναι πλέον απροσπέλαστη λόγω των καταστροφών.
Οι αρμόδιοι έχουν ζητήσει από τους κατοίκους και το κοινό να αποφύγουν την περιοχή για λόγους ασφαλείας και για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες των διασωστών και των ερευνητών.
Το εργοστάσιο Accurate Energetic Systems λειτουργεί από το 1980 και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές εκρηκτικών και ενεργειακών λύσεων στην αμυντική, στρατιωτική και εμπορική βιομηχανία. Η εταιρεία παρέχει εξειδικευμένα υλικά και υπηρεσίες σε στρατιωτικά γραφεία προμηθειών, αεροδιαστημικούς και αμυντικούς οργανισμούς καθώς και στον τομέα της κατεδάφισης και της εμπορικής διάλυσης.