Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης κατά την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τις οποίες προκήρυξε για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, εξαπέλυσε επίθεση τόσιο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά του, κάνοντας λόγο για “αφύσικες συμμαχίες και στα δύο άκρα”.
“Από το βράδυ της Κυριακής και την ανακοίνωση της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης”, τόνισε ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας “οι μάσκες έπεσαν”. Για τον αρχηγό του κράτους, αυτές οι βουλευτικές εκλογές είναι επίσης “μια δοκιμασία αλήθειας μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να ευημερήσουν την επιχείρησή τους και εκείνων που θέλουν να κάνουν τη Γαλλία να ευημερήσει”.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρόν άσκησε κριτική στο κόμμα της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς της Γαλλίας, “Οι Ρεπουμπλικανοί”, μετά την ανακοίνωση, από τον πρόεδρό τους, Ερίκ Σιοτί, της επιθυμίας του να συμμαχήσει με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν. “Η δημοκρατική Δεξιά, τουλάχιστον εκείνη που είναι υπεύθυνη, μόλις έκανε συμμαχία για πρώτη φορά με την Ακροδεξιά, και εννοώ τον Εθνικό Συναγερμό”.
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Σιοτί “γυρίζει την πλάτη του μέσα σε λίγες ώρες στην κληρονομιά του στρατηγού Ντε Γκωλ, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί”. Ο Γάλλος πρόεδρος αναρωτήθηκε πού συμπίπτουν ο Σιοτί με τη Λεπέν, καθώς ο πρώτος έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνταξιοδότησης στα 65, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός ήταν ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εγκρίθηκε το 2023.
Ανέφερε επίσης τις διαπραγματεύσεις στα αριστερά μεταξύ των σοσιαλιστών, των “Ανυπότακτων” του Μελανσόν, των οικολόγων και των κομμουνιστών. “Η δημοκρατική Αριστερά και οι ηγέτες της, που προφανώς είχαν εκφράσει σαφείς επιλογές κατά τη διάρκεια αυτής της ευρωεκλογικής εκστρατείας, μόλις συμμάχησαν με την άκρα αριστερά, η οποία, κατά την ίδια εκστρατεία, ήταν ένοχη για “αντισημιτισμό, κοινοτισμό, για αντικοινοβουλευτισμό”, τόνισε. “Τι θα αποφασίσουν για τις αξίες της Δημοκρατίας και τη σχέση τους με τη Βουλή; Τι θα αποφασίσουν για την πυρηνική ενέργεια και την ενέργεια;”, αναρωτήθηκε.
Ο κ. Μακρόν κατήγγειλε έτσι “αφύσικες συμμαχίες στα δύο άκρα, μεταξύ εταίρων που δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα, εκτός από τις θέσεις που θα μοιραστούν μεταξύ τους και που δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα”.