breaking newsΔιεθνήθρησκεια

Youssef Hindi Θρησκειολόγος μεσσιανολόγος: Η Καμπάλα εμπεριέχει μια θεουργία μια μορφή μαγείας. Οι ραβίνοι ισχυρίζονται πως η Καμπάλα αποκαλύφθηκε στο Μωυσή! Η Καμπάλα έχει ενσωματωθεί στον Ιουδαϊσμό. ΒΙΝΤΕΟ

Youssef Hindi Θρησκειολόγος μεσσιανολόγος:Η Καμπάλα εμπεριέχει μια θεουργία μια μορφή μαγείας. Οι ραβίνοι ισχυρίζονται πως η Καμπάλα αποκαλύφθηκε στο Μωυσή! Eκτός από το Γραπτό Νόμο του δόθηκε και προφορικός..Η Καμπάλα έχει ενσωματωθεί στον Ιουδαϊσμό.”

Οπότε όταν αυτοί λένε Μωυσής εννοούν εντελώς άλλα από όσα ο χριστιανισμός ! Θεώρηση τους είναι επίσης ότι όσο θα πλησιάζουμε στη μεσσιανική εποχή τόσο θ΄αποκαλύπτεται η εξ άνωθεν γνώση στους Καμπαλιστές! Οπότε τον περιμένουν προσδοκούν ”Μεσσία΄΄ οι Καμπαλιστές..δηλ. τον Αντίχριστο..

Youssef Hindi θρησκειολόγος μεσσιανολόγος:

Ορισμός της Καμπάλα ετυμολογικά.. είναι η μετάδοση της γνώσης της εσωτερικής διάστασης του Ιουδαϊσμού που ενέχει μια κάστα μυστικιστών/μυστών που αυτοί δύνανται να κατέχουν αυτή τη Γνώση που προέρχεται εξ άνωθεν. Η Καμπάλα ετυμολογικά είναι η μετάδοση θείων πραγμάτων εξ άνωθεν.

Στην πραγματικότητα η Καμπάλα βρέθηκε στην καρδιά του Ιουδαϊσμού αργότερα γιατί οι Καμπαλιστές των πρώτων αιώνων διώχθηκαν από τους Ταλμουδιστές αφού οι Ταλμουδιστές θεωρούσαν τους Καμπαλιστές ως αιρετικούς καθώς έφερναν στο εσωτερικό του Ιουδαϊσμού αντιλήψεις ξένες προς αυτόν. Έτσι για αιώνες οι Καμπαλιστές αντιμετωπίστηκαν ως αιρετικοί. Oι καμπαλιστικές αντιλήψεις και χαρακτηριστικά παραπαοιήθηκαν δια μέσου των αιώνων και δεν ήταν παρά στο τέλος του Μεσαίωνα που η Καμπάλα άρχισε να γίνεται μέρος ενσωματωμένο του Ιουδαισμού αλλά και του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού.

Επομένως ξαναγράφτηκε η ιστορία εντός της ιουδαϊκής παράδοσης δηλ. π.χ το βιβλίο Zohar που είναι μια Καμπαλιστική πραγματεία που εκδόθηκε στα χρόνια του 1260 από έναν καμπαλιστή στην Ισπανία θεωρείται από τους ραβίνους σήμερα ως ένα κείμενο πάνω από 2000 ετών. Δηλ. θέλω να πω ότι τροποποιούν χρονολογίες συγγραφής για να την εσνωμάτωση του στον ορθόδοξο Ιουδαισμό. Και πάνε και πιο μακριά. Οι ραβίνοι σήμερα ισχυρίζονται πως η Καμπάλα δηλ ο ιουδαϊκός μυστικισμός και ο εσωτερισμός του Νόμου επομένως η Τορά αποκαλύφθηκε στο Μωυσή! Επομένως σύμφωνα με αυτή την αντίληψη ο Μωυσής είχε ένα Νόμο γραπτό και μ αυτό το Γραπτό Νόμο είχε ένα νόμο προφορικό που είναι η μυστική εκδοχή αυτού του γραπτού Νόμου. Έτσι κατ΄ουσίαν λένε ότι η Καμπάλα είναι αυτή η μακρά παράδοση που ανάγεται στην αποκάλυψη της Τορά κάτι που είναι ξαναγραφή της ιστορίας.

Κλειδιά Καμπάλας

οι Κλάδοι… οι κλάδοι της γνώσης στην Καμπάλα.

( που παραπέμπει τόσο στο Δέντρο της Γνώσης του καλού και κακού αφού επιδιώκουν τη Γνώση που ήταν το Απαγορευμένο όσο και στο περιβόητο Δέντρο της Ζωής της αθανασίας που φυλάσσεται από Χερουβείμ με Ρομφαία ,αλλά και στη θεωρία κλάδων περί των διαφορετικών Εκκλησιών Oμολογιών που σημαίνει ο όρος είναι μια καμπαλιστική θεώρηση ως επιμερισμός αλήθειας ; Δεν είναι αμιγώς προτεσταντικής αλλά Καμπαλιστικής προέλευσης ο όρος) …

Η Καμπάλα δεν είναι μόνο ένας μυστικισμός επηρεασμένος από γνωστικισμό αλλά είναι και ένας μυστικισμός που βασίζεται πάνω σε απόκρυφα βιβλία που δεν ενσωματώθηκαν στην Εβραίικη Βίβλο όπως το βιβλίο του Ενώχ. Δεν είναι μέρος Εβραϊκής Βίβλου δηλ. των χειρογράφων του Κουμράν που κρατούσε η σέκτα των Εσσαίων που ήταν μέρος της ιερατικής κάστας των Ιουδαίων. Διαβάζοντας το βιβλίο του Ενώχ βρίσκουμε κειμενικές διαστάσεις που δεν υπάρχουν στην Τορά. Μιλάει π.χ για πτώση αγγέλων για αγγέλους και δαίμονες για Παράδεισο κλπ Και με αφετηρία αυτή τη βάση αναπτύσσονται οι κλάδοι που είναι το Αποκαλυπτικό μέρος της Καμπάλα. Μια εσχατολογία μια κοσμολογία μια κοσμογονία μια μελέτη για δημιουργία του κόσμου και του σύμπαντος και μια αγγελολογία και δαιμονολογία μια θεουργία μια μορφή μαγείας και μια θεολογία πολύ μακριά από την παραδοσιακή Ιουδαική θεολογία με σπέκουλα επί του Θεού και του σώματός του που είναι επίσης μια γνωστική επιρροή.. Και έτσι από αυτή την κοσμολογία κοσμογονία προκύπτουν οι κλάδοι της Γνώσης οι sefirot του δένδρου της Γνώσης που συνθέτουν ένα σύμπαν που λειτουργεί υπό έμπνευση γνωστική.

Στο πέρασμα των αιώνων όλο αυτό θα εμπλουτιστεί από Καμπαλιστικές πραγματείες και αντιλήψεις ότι ο κόσμος προέρχεται από μια καταστροφή ,τα 10 Σεφιρότ, μια δυαδικότητα ο Θεός πέραν και ο ο Θεός εγγύς. Στην Καμπάλα υπάρχουν 2 αντιλήψεις περί της ίδιας θεότητας η εγγύς και η απομακρυσμένη.. Το Ein Sof, ή το Eyn Sof, στην Καμπάλα, νοείται ως Θεός πριν από οποιαδήποτε αυτο-εκδήλωση στην παραγωγή οποιουδήποτε πνευματικού βασιλείου, που πιθανώς προέρχεται από τον όρο του Solomon ibn Gabirol, «ο Ατελείωτος». Το En Sof μπορεί να μεταφραστεί ως “ατελείωτο”, “χωρίς τέλος” ή άπειρο.Και από την άλλη υπάρχει μια θεότητα πιο εγγύς ή μια εκδήλωση του ίδιου θείου πιο εγγύς..

Στην Καμπάλα υπάρχει η αντίληψη ότι υπάρχουν μυστικά που είναι αποκεκαλυμμένα αλλά θα αποκαλυφθούν μόνο όταν πλησιάζουν οι μεσσιανικοί καιροί.. Στην ουσία όσο προχωράμε τόσο αποκαλύπτονται μέσω της Γνώσης της εξ άνωθεν που μεταδίδεται στους μύστες Καμπαλιστές. Τα μυστήρια από ψηλά κατεβαίνουν σιγά σιγά και όσο πλησιάζουμε στη μεσσιανική περίοδο. Επομένως υπάρχει μια κλιμάκωση και ιστορικής προοδευτικότητα στην Καμπάλα. όσο πλησιάζουμε στο Τέλος του Κόσμου τόσο περισσότερο έχουμε τη Γνώση αλλά αυτή Γνώση δεν κατεβαίνει στον καθένα αλλά μόνο στους Καμπαλιστές είναι αυτό που καλείται Χασίντ και Τσαντίκ

Στη ραβινική ιεραρχία πιο ψηλά είναι αυτοί που έχουν άνωθεν γνώση και την μεταδίδουν στους από κάτω ( τέλος του αποσπάσματος της παρουσίας από τον θρησκειολόγο)

προσθήκη: Υπάρχει κι ένα κομμάτι της Καμπάλα που για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της έχει παραμείνει κρυφό, σκοτεινό και απαγορευμένο. Πρόκειται για το περιβόητο Δέντρο του Θανάτου,  το σκιερό αντίστοιχο του Δέντρου της Ζωής

 “Πριν δώσει κάποιο σχήμα στον κόσμο, πριν σχηματίσει κάποια μορφή, Εκείνος ήταν μόνος, χωρίς μορφή, όμοιος με το Tίποτα”. (Ποιός ο Δημιουργός ο Θεός ήταν ένα Τίποτα;) Με αυτήν τη χαρακτηριστική περιγραφή ξεκινά η καμπαλιστική εξιστόρηση της Δημιουργίας.

Σύμφωνα με το Zohar,  το Τίποτα (Ain)  συνειδητοποιεί τον εαυτό Του και γίνεται Άπειρο (Ain Soph) και στη συνέχεια Απόλυτο Απεριόριστο Φως (Ain Soph Aur) ( δηλ. ο Θεός, τι Θεός ήταν αν δεν είχε ούτε αυτοσυνειδησία;) ή αυτή η αρχική αιτία των πάντων ήταν κοσμική ύλη δεν εννοούν κάτι τέτοιο αλλά εννοούν Πνεύμα αφού μιλούν για συνείδηση.. Αλλά ένα Πνεύμα χωρίς αυτοσυνειδησία δεν είναι Θεός όπως και κάτι λιγότερο από Θεός δεν είναι Θεός. Μια κοσμολογία που θυμίζει μυθολογίες ”θεογονίες” π. Χ..

dimpenews.com

Back to top button