breaking newsΔιεθνή

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Η ΚΟΛΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ! – ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Η ΚΟΛΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ! – ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Μυστικές αναφορές κάνουν λόγο για διείσδυση Ισραηλινών κομάντος και κουρδικών ομάδων – Ο Ερντογάν επιστρατεύει την πολεμική αεροπορία και βλέπει φαντάσματα πρακτόρων στα τουρκο-ιρανικά σύνορα – Πανικός στην Άγκυρα, φόβοι για τεχνητή κρίση και προβοκάτσια πολέμου!
Σε τεντωμένο σκοινί είναι η κατάσταση στα τουρκο-ιρανικά σύνορα όπως όλα δείχνουν
.

«Είναι ένα πολύ φυσικό και νόμιμο δικαίωμα για το Ιράν να αμυνθεί απέναντι στη βαρβαρότητα και την κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, μία ημέρα αφότου χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες μετά την ανταλλαγή ισραηλινο-ιρανικών εντάσεων, διότι διαβλέπει ότι το δικό του καθεστώς θα μπει πιθανόν στο μενού της δύσης μετά την Τεχεράνη.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνικές κλήσεις με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προσφέροντας την Τουρκία ως μεσολαβητή και υποστηρίζοντας την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία τέθηκε σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς αξιωματούχοι ασφαλείας στην Άγκυρα πραγματοποίησαν έκτακτες συναντήσεις για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και πιθανών επιπτώσεων από τη σύγκρουση.

Σε μια τέτοια συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Μετίν Γκιουράκ.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός  Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μετέβη αεροπορικώς στην περιοχή Μπασκαλέ της ανατολικής επαρχίας Βαν για να επιθεωρήσει στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα τουρκο-ιρανικά σύνορα, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Η επίσκεψη του Γκιουλέρ έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι ορισμένα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο, κατά τη διάρκεια επιθέσεων που στόχευαν την Τεχεράνη, ωθώντας την Τουρκία να αποστείλει μαχητικά  αεροσκάφη F-16 για να τους προειδοποιήσει να μείνουν μακριά από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η Τουρκία έχει σε μεγάλη έκταση χερσαία σύνορα με το Ιράν, το οποίο κάποτε ήταν ένα hot spot για παράτυπους μετανάστες από ασιατικές χώρες.

Σήμερα, τα συνοριακά περάσματα φιλοξενούν Ιρανούς ταξιδιώτες που επιδιώκουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω ξηράς μετά από ακυρωμένες πτήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδοποίησαν εκ των προτέρων την Τουρκία για το σχέδιο του Ισραήλ να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye.

Η ειδοποίηση, ήρθε λίγες ώρες πριν το Ισραήλ ξεκινήσει την πιο εκτεταμένη στρατιωτική εκστρατεία του εναντίον ιρανικών στόχων εδώ και δεκαετίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ομαλές και υπάρχει επικοινωνία.

karditsastakra.

Back to top button