breaking newsΚύπρος

Η Κύπρος τιμά τη θυσία των 13 ηρώων του Μαρί

Η Κύπρος τιμά τη θυσία των 13 ηρώων του Μαρί
Η θυσία των ηρώων του Μαρί αποτελεί σύμβολο αυτογνωσίας, αλλά και λογοδοσίας για το μέλλον και οφείλουμε ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, να προχωρήσουμε σ΄ εκείνες τις αποφάσεις, που δεν θα επιτρέψουν νέες τραγωδίες στο μέλλον, είπε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους και του Κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους. Ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα τρία αδικοχαμένα παλληκάρια και οι άλλοι θυσιασθέντες, μέσα από τις στάχτες της φονικής έκρηξης, έγιναν η αιτία να αναγεννηθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Ο υπουργός είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, όπως αναφέρει το ΓΤΠ, ότι η θυσία των 13 ηρώων του Μαρί είναι σίγουρα η τραγικότερη συνέπεια απ’ όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που προήλθαν από την έκρηξη, τονίζοντας ότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών χωρίς τη δική τους ευθύνη, δεν συγκρίνεται με καμία υλική ή άλλη καταστροφή.

«Ο άνισος αγώνας που έδωσαν με την κόλαση της φωτιάς και το εκρηκτικό μείγμα για να εμποδίσουν την περαιτέρω καταστροφή, αποδεικνύει περίτρανα ότι όλους τους διέκρινε η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία στην εκτέλεση του καθήκοντος. Με τον θάνατό τους καταγράφηκαν με κεφαλαία γράμματα στη σύγχρονη ιστορία των ηρώων της πατρίδας μας», είπε ο ΥΠΑΜ.

Ο κ. Πετρίδης συνέχισε λέγοντας ότι η τραγική εκείνη έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα μας στοιχειώνει μια ζωή ως εφιάλτης για τα λάθη, τις παραλείψεις, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια μηχανισμών του κράτους. Πρόσθεσε πως δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι «η εγκληματική αμέλεια αυτών, που χειρίστηκαν την κατάσταση με τα εμπορευματοκιβώτια του θανάτου, οδήγησε στον τραγικό θάνατο 13 συνανθρώπων μας, που με κίνδυνο της ζωής τους προσέτρεξαν στον χώρο φύλαξης για να αποτρέψουν την καταστροφή».

Δυστυχώς, είπε, η μοίρα τους επιφύλασσε τα χειρότερα και έφυγαν από τη ζωή εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους μ’ ένα τεράστιο γιατί.

Ο ΥΠΑΜ εξήρε τη θυσία των 13 παλληκαριών που χάθηκαν στο Μαρί λέγοντας ότι προσέτρεξαν από την πρώτη στιγμή στο καθήκον, χωρίς να λιποψυχήσουν ή να προσμετρήσουν το θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχαν, μετά την ανάφλεξη τεράστιας ποσότητας εκρηκτικών υλικών που περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια. 

11 χρόνια από την 11η Ιουλίου 2011 

11 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί η οποία στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα και τον τραυματισμό άλλων 62. Από την έκρηξη προκλήθηκαν και μεγάλες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Μαρί. Η ναυτική βάση ισοπεδώθηκε, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ καταστράφηκε με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. 

Από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με στρατιωτικό υλικό στις 11 Ιουλίου 2011 έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

Το μνημόσυνο των ηρώων του Μαρί θα τελεστεί σήμερα το πρωί στον ιερό ναό των Κυπρίων Νεομαρτύρων που ανεγέρθηκε στον χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Το μνημόσυνο θα γίνει στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νικου Αναστασιάδη, ο οποίος θα είναι και ο ομιλητής. Θα ακολουθήσει τρισάγιο στο μνημείο ηρώων και κατάθεση στεφάνων. 

Back to top button