breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δείτε την τρομακτική στιγμή που εκρήγνυται μια μπαταρία ηλεκτρικού ποδηλάτου! Τοξικός λευκός καπνός, σπινθήρες και φλόγες

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών ποδηλάτων και ηλεκτρονικών σκούτερ κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακούσια φωτιά, σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Electrical Safety First.

Είναι ένα τρομακτικό θέαμα: μια μπαταρία ηλεκτρονικού ποδηλάτου που εκτοξεύει τοξικό λευκό καπνό και φλέγεται με τέτοια αγριότητα που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία.

Αυτή είναι η προειδοποίηση από τους ειδικούς ηλεκτρικής ασφάλειας, οι οποίοι λένε ότι αν ξεσπάσει μια τέτοια φωτιά μπορεί να καταστρέψει ένα δωμάτιο μέσα σε λίγα λεπτά.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, μια νέα έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Electrical Safety First διαπίστωσε ότι εκατοντάδες ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ποδηλάτων και ηλεκτρικών σκούτερ κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν ακούσια μια τέτοια φωτιά χρησιμοποιώντας μη συμβατούς φορτιστές.

Σχεδόν οι μισοί (43 τοις εκατό) από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν φορτιστή που δεν παρέχεται με το ποδήλατο ή το σκούτερ τους όταν πουλήθηκε, προκαλώντας φόβους ότι μια τέτοια συσκευή μπορεί να μην είναι συμβατή με την τάση της μπαταρίας τους.

Από τα 430 άτομα που παραδέχτηκαν ότι το έκαναν, 1 στους 3 γνώριζε ότι ο φορτιστής που χρησιμοποιούσε δεν ήταν συμβατός με την μπαταρία του e-scooter του, ενώ 1 στους 5 δεν γνώριζε.

Ο κίνδυνος των μη συμβατών φορτιστών, προειδοποιούν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, είναι ότι κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν μια μπαταρία με υπερβολική τάση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να πυροδοτήσει μια καταστροφική διαδικασία που ονομάζεται θερμική διαφυγή.

Εδώ η μπαταρία περνά σε μια ανεξέλεγκτη αυτοθερμαινόμενη χημική αντίδραση που οδηγεί σε ξέσπασμα πυρκαγιάς που μπορεί να καταστρέψει ένα δωμάτιο μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτός είναι ο λόγος που η Electrical Safety First ζητά την απαγόρευση των γενικών φορτιστών για μπαταρίες ηλεκτρικών ποδηλάτων και ηλεκτρικών σκούτερ, όπου ένας φορτιστής διαθέτει πολλαπλές πρίζες για σύνδεση με διάφορες μπαταρίες.

Η φιλανθρωπική οργάνωση μοιράστηκε ένα βίντεο με το πώς μπορεί να μοιάζει μια τέτοια πυρκαγιά για να συμπέσει με την κυκλοφορία της νέας έκθεσής της, Battery Breakdown , η οποία εξετάζει τρόπους για την καταστολή μιας σειράς φονικών πυρκαγιών ηλεκτρικών ποδηλάτων σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Δείτε το συγκλονιστικό video:


Στα πλάνα, ένας τοξικός καπνός που μπορεί να είναι απίστευτα επιβλαβής εάν εισπνευστεί εμφανίζεται αρχικά να ξεχύνεται από την μπαταρία.

Είναι μόνο θέμα δευτερολέπτων πριν εκραγούν σπινθήρες και η μπαταρία εκραγεί μέσα στις φλόγες.

Είναι τέτοια η αγριότητα της θερμικής φυγής που η μπαταρία εκτοξεύεται γύρω από το δωμάτιο καθώς αποβάλλεται η τεράστια ποσότητα ενέργειας.

«Η εσφαλμένη φόρτιση της μπαταρίας του e-bike ή του e-scooter έχει επικίνδυνο κόστος», είπε ο Giuseppe Capanna, της Electrical Safety First.

«Λόγω της μεγάλης ποσότητας ενέργειας που αποθηκεύεται σε αυτές τις μπαταρίες, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι σημαντικά υψηλότερος εάν η μπαταρία γίνει ασταθής.

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε έναν συμβατό φορτιστή, ιδανικά αυτόν που συνοδεύει τη συσκευή και να μην εμποδίζετε ποτέ κανέναν τρόπο εξόδου κατά τη φόρτιση, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μοιραία».

Οι πυροσβέστες του Λονδίνου έχουν σβήνουν τις φλόγες από ελαττωματικά ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρονικά σκούτερ κάθε δύο ημέρες από την αρχή του τρέχοντος έτους

 

Αυτό που συχνά μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, λένε οι ακτιβιστές, είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ποδηλάτων και ηλεκτρονικών σκούτερ φορτίζουν τις συσκευές τους σε περιοχές που κινδυνεύουν να μπλοκάρουν τις οδούς διαφυγής, όπως ένας κοινόχρηστος διάδρομος ή μια σκάλα σε μια πολυκατοικία.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52 τοις εκατό) παραδέχθηκαν επίσης ότι φόρτισαν τη συσκευή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμούνται – κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο επειδή έχουν λιγότερο χρόνο να ανταποκριθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (28 τοις εκατό) είπε ότι φόρτισαν τη συσκευή τους σε ένα διάδρομο μέσα στο σπίτι τους, ενώ περισσότεροι από 1 στους 10 (14 τοις εκατό) το κάνουν στην κρεβατοκάμαρά τους.

Η Electrical Safety First συνιστά τη φόρτιση των ηλεκτρικών ποδηλάτων ή των ηλεκτρικών σκούτερ μακριά από ζωτικής σημασίας διαδρομές διαφυγής.

Ο Scott Angus, 32 ετών από το Λονδίνο, αποκάλυψε πώς είχε μια τυχερή απόδραση όταν το ηλεκτρικό ποδήλατο ενός γείτονα τυλίχτηκε στις φλόγες σε έναν κοινόχρηστο διάδρομο ενός ανακαινισμένου βικτοριανού σπιτιού πέρυσι.

Αυτός και η σύντροφός του έπρεπε να πηδήξουν από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου με τον σκύλο τους, αφού η οδός διαφυγής τους είχε αποκλειστεί.

«Ξύπνησα γύρω στη 1 τα ξημερώματα από την έντονη μυρωδιά του άνθρακα. Άνοιξα την πόρτα και το μόνο που μπορούσα να δω ήταν ένας τοίχος από πυκνό μαύρο καπνό. Αν αυτός ο καπνός είχε μπει στο διαμέρισμά μας νωρίτερα, μάλλον δεν θα ήμουν εδώ», είπε ο κ. Angus.

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία μέχρι στιγμής φέτος ως αποτέλεσμα πυρκαγιών μπαταριών ηλεκτρικών ποδηλάτων

Η Sofia Duarte, 21 ετών, έχασε τη ζωή της σε φωτιά που προκλήθηκε από μια μετασκευασμένη μπαταρία ηλεκτρικού ποδηλάτου που τυλίχθηκε στις φλόγες

Την Πρωτοχρονιά, η Sofia Duarte σκοτώθηκε όταν ένα ηλεκτρονικό ποδήλατο στο σπίτι της τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ μια μητέρα και δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο Κέιμπριτζ φέτος σε μια πυρκαγιά που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που φορτιζόταν.

el.gr

(photo: pixabay)

Back to top button