breaking newsΔιεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Παντελώς «γυμνό» στις κυβερνοαπειλές – Απολύεται ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας

 

 

Ο επικεφαλής αξιωματούχος κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποχωρήσει πρόωρα από τη θέση του, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, εν μέσω έντονης κριτικής ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες κυβερνοαπειλές.

Ο Διευθυντής Ασφάλειας ICT Pascal Paridans αναμένεται να παραιτηθεί από τώρα μέχρι τις εκλογές στην ΕΕ, μετά από απόφαση του προέδρου του Κοινοβουλίου και των αντιπροέδρων του.

Ο Paridans είναι ο ανώτερος υπάλληλος του ιδρύματος που είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το POLITICO ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι μια εσωτερική ανασκόπηση έδειξε ότι η κυβερνοασφάλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πρότυπα του κλάδου” και “δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με το επίπεδο απειλής” που παρουσιάζουν οι ομάδες κυβερνο-απειλών.

Τα ανεπαρκώς ασφαλή συστήματα πληροφορικής αφήνουν το ίδρυμα και τους εκλεγμένους αξιωματούχους του επιρρεπείς σε κυβερνοεπιθέσεις, παραβιάσεις δεδομένων, παρεμβάσεις και δολιοφθορές από ομάδες χάκερ που επιδιώκουν να διαταράξουν την πολιτική της ΕΕ.

Ο Paridans είπε στο POLITICO ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου να διακόψει τη θητεία του ήρθε ​”ως προβληματισμός” μεταξύ του ίδιου και του Γενικού Γραμματέα Alessandro Chiocchetti.

“Το γραφείο πήρε την απόφαση”, είπε ο Paridans. «Δεν εξεπλάγην».

Κακό ιστορικό

Δύο άτομα που γνωρίζουν την απόφαση δήλωσαν ότι οι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι του ιδρύματος ανησυχούν για το κακό ιστορικό του Paridans στην προστασία του Κοινοβουλίου από hacks και παραβιάσεις δεδομένων.

«Το τοπίο στον κυβερνοχώρο έχει αλλάξει ριζικά, επομένως πρέπει να αλλάξει και η προσέγγισή μας», είπε ένα μέλος του προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Politico.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου ασκεί σημαντική πίεση στο θεσμικό όργανο να βρει έναν αντικαταστάτη που θα ηγείται των υπηρεσιών κυβερνοασφάλειάς του, καθώς οι απειλές αυξάνονται ενόψει της ψηφοφορίας του Ιουνίου.

Με τις επερχόμενες εκλογές σε βασικές δημοκρατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε εγρήγορση για γεωπολιτικούς εχθρούς όπως η Ρωσία και η Κίνα να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα ψηφοδέλτια υπέρ τους μέσω παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων.

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων σε θεσμικά όργανα της ΕΕ «αυξάνεται απότομα», αναφέρει η εσωτερική έκθεση που ανέφερε το POLITICO.

Η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί «να αντιμετωπίσει παρόμοιες απειλές» όπως αντιμετώπισαν πολιτικοί, κοινοβούλια και κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ανέφερε.

PrimeNews.

Back to top button