breaking newsΔιεθνή

Δυνητικά θανάσιμη απειλή για τα κατοικίδια εξαπλώνεται στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ένα δυνητικά θανατηφόρο παράσιτο βρέθηκε για πρώτη φορά στον ποταμό Κολοράντο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Το παράσιτο, που ονομάζεται Heterobilharzia americana, είναι ένας επίπεδος σκώληκας γνωστός ως ηπατικη φλύκταινα. Παλαιότερα είχε βρεθεί σε περιοχές της Αφρικής αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί δυτικά, δήλωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ αυτόν τον μήνα.

«Οι σκύλοι μπορεί να πεθάνουν από αυτή τη μόλυνση, επομένως ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για να ξέρει τι συμβαίνει», είπε ο καθηγητής κτηνιατρικής στο UC Riverside Adler Dillman στο UC Riverside News. «Αν κολυμπάτε στον ποταμό Κολοράντο μαζί τους, τα κατοικίδια σας βρίσκονται σε κίνδυνο».

Το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται σχιστοσωμίαση του σκύλου, η οποία στοχεύει το συκώτι και τα έντερα των σκύλων. Η μόλυνση μεταδίδεται κυρίως από ένα σαλιγκάρι που μεταδίδει το σκουλήκι. Σε τρεις κομητείες της Καλιφόρνια, είπαν οι ερευνητές, πως 11 σκυλιά έχουν μολυνθεί από το 2021, ένα εκ των οποίων πέθανε.

Οι ερευνητές συνέλεξαν περίπου 2.000 σαλιγκάρια κοντά στον ποταμό Κολοράντο στο Blythe της Καλιφόρνια, αφού έμαθαν ότι όλα τα σκυλιά που είχαν μολυνθεί από τον πλατύσκουληκα είχαν κολυμπήσει εκεί. Διαπίστωσαν ότι δύο είδη σαλιγκαριών στο ποτάμι φιλοξενούσαν το παράσιτο.

«Βρήκαμε βασικά δύο είδη σαλιγκαριών που μπορούν να αποτελέσουν κέλυφος για το H. americana στον ποταμό στο Blythe, και τα παρατηρήσαμε να βγάζουν από μέσα τους αυτό το σκουλήκι», είπε ο κ. Dillman. «Δεν αποτέλεσε έκπληξη μόνο η εύρεση του H. americana σε αυτά τα μέρη αλλά και των ιδίων των σαλιγκαριών».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι υπάρχει μια «ευρύτερη κατανομή» του σκουληκιού από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι πολλές λοιμώξεις εμφανίζονται στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, αν και μερικές έχουν εμφανιστεί σε άλλες πολιτείες, χωρίς να γνώριζαν στο που οφείλονται.

«Τα ευρήματά μας έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την κτηνιατρική και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών ελέγχου για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτής της αναδυόμενης μολυσματικής νόσου», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pathogens.

«Στη μελέτη μας, επιβεβαιώσαμε με επιτυχία την παρουσία της Heterobilharzia americana για πρώτη φορά στις όχθες του ποταμού Κολοράντο, μολύνοντας δύο είδη σαλιγκαριών, το Galba humilis και το Galba cubensis», έγραψαν επίσης οι συγγραφείς της μελέτης. «Αυτό το σημαντικό εύρημα σηματοδοτεί τη δυτικότερη καταγραφή αυτών των ενδημικών σχιστοσωμάτων στις ΗΠΑ. Η ταυτοποίηση του παρασίτου σε μια περιοχή με τεκμηριωμένο ιστορικό σχιστοσωμίασης των σκύλων τονίζει την εμμονή και την πιθανή επέκταση αυτής της παρασιτικής απειλής».

Προειδοποιήσεις

Το flatworm είναι ένα παράσιτο του αίματος που ζει στις φλέβες και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του ήπατος κατά τη διαδικασία ζευγαρώματος, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας. Το παράσιτο μπορεί «να εισβάλει στο δέρμα ή στους βλεννογόνους του οριστικού ξενιστή (σκύλοι ή άγρια ​​θηλαστικά) και να αποκτήσει πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος, να μεταβεί στο ήπαρ, να ωριμάσει και να μετακυλήσει στα μεσεντέρια αγγεία για να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του», λένε.

«Οι σκύλοι και τα άλλα ζώα εκτίθενται στο παράσιτο όταν κολυμπούν σε γλυκό νερό. Το ανώριμο στάδιο του παρασίτου διεισδύει μέσω του δέρματος και καταλήγει στις φλέβες του εντέρου. Εκεί, τα ενήλικα παράσιτα απελευθερώνουν αυγά πολλά από τα οποία καταλήγουν στο συκώτι, τη σπλήνα ή άλλα όργανα και προκαλούν σημαντικές βλάβες. Τα σκυλιά μπορεί να πεθάνουν από ανεπάρκεια οργάνων και άλλες επιπλοκές της νόσου», δήλωσε ο κ. Dillman στο Newsweek την περασμένη εβδομάδα.

Οι ερευνητές είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να εμφανιστούν τα σημάδια της μόλυνσης σε έναν σκύλο. Τα συμπτώματα των μολυσμένων ζώων μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αιματοχεσία, μέλαινα, διάρροια, έμετο και λήθαργο, είπαν.

«Εάν ο σκύλος σας έχει αυτά τα συμπτώματα μετά το κολύμπι στον ποταμό Κολοράντο, είναι καλό να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας μια απλή εξέταση κοπράνων», δήλωσε η Emily Beeler, κτηνίατρος στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες, σε ειδήσεις του UC California. ελευθέρωση.

Πέρυσι, το τμήμα υγείας της κομητείας έστειλε μια προειδοποίηση (pdf) ότι υπήρξαν αναφορές στις κομητείες Orange, Los Angeles και Riverside για μόλυνση από παρασιτικό σκύλο, καλώντας τους κτηνιάτρους να γνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου.

PrimeNews.

Back to top button