breaking newsΚύπρος

ΚΥΠΡΟΣ-Κατέπνιξαν ειρηνική διαμαρτυρία με ωμή βία

Επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Λευκωσίας, με τους αστυνομικούς να προβαίνουν σε χρήση βίας κατά διαδηλωτών, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και του αυταρχισμού, περιλαμβανομένης της εφαρμογής δυσανάλογων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς ουσιαστική στήριξη του τομέα της υγείας.

Μετά τα γεγονότα, άρχισαν να πέφτουν βροχή βίντεο, φωτογραφίες και σοβαρές καταγγελίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απρόκλητη, αναιτιολόγητη και δυσανάλογη αστυνομική βία. Αστυνομικοί ντυμένοι σαν αστακοί, με ασπίδες και ρόπαλα, κτυπήματα κατά διαδηλωτών, σπασμένα κεφάλια, χρήση αύρας νερού και σοβαρός τραυματισμός διαδηλώτριας στο μάτι, τσαλαπάτημα ανθρώπων που βρίσκονταν στο έδαφος από αστυνομικούς, χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε στενά δρομάκια και αρκετά άλλα περιστατικά που δεν τιμούν το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία είδαν το φως της δημοσιότητας.

Κόμματα, φορείς και οργανώσεις αντέδρασαν και με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την υπέρμετρη, αναιτιολόγητη και δυσανάλογη χρήση βίας από την Αστυνομία, ενώ ορισμένοι απαιτούν την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης.

Η κοινωνική κατακραυγή ανάγκασε την υπουργό Δικαιοσύνης την επόμενη ημέρα να διατάξει έρευνα για την αστυνομική βία από μέλη της Αστυνομίας.

Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία σημειώνει ότι από τις εικόνες του Σαββάτου που είδε από τη διαμαρτυρία πολιτών, στο κέντρο της Λευκωσίας, φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα. Εξάλλου, αναφέρει, συμφώνησε με τον Αρχηγό της Δύναμης να απευθυνθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως ζήτησε όπως ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων, ώστε να πληροφορηθεί για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης, που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας.

Τη διενέργεια έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), σε σχέση με τη διαμαρτυρία πολιτών στη Λευκωσία, κατά την οποία η Αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις, ζήτησε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου. Οι καταγγελίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε επίθεση κατά αστυνομικού, σε αντίσταση κατά τη νόμιμη σύλληψη και σε οχλαγωγία.

Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες, αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας. Όπως σημειώνει η Αρχή, θα ζητηθεί σήμερα η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

 

 

Αδειάζουν υπουργό και Αστυνομία τα κόμματα

«Τα όσα έγιναν χθες στο κέντρο της Λευκωσίας δεν τιμούν τη χώρα μας», ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Ως ΔΗΣΥ», αναφέρει, «καταδικάζουμε έντονα την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από την Αστυνομία και ζητούμε εξηγήσεις τονίζοντας ότι η έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή αφού η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της».

«Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη αστυνομική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, στη Λευκωσία, συνιστά νέο επεισόδιο στον αυταρχισμό και την αλαζονεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού», αναφέρει το ΑΚΕΛ, «καλώντας την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να δώσουν απαντήσεις για τις εντολές που έδωσαν και να μην επιχειρήσουν να μετακυλήσουν τις ευθύνες αλλού».

Το ΔΗΚΟ «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την υπερβολική βία που άσκησε η Αστυνομία εναντίον πολιτών που διαδήλωναν κατά της διαφθοράς. Ο τρόπος που ενήργησε η Αστυνομία», σημειώνει, «συνιστά επικίνδυνη εκτροπή από τη δημοκρατία και συμπεριφορά αυταρχικού καθεστώτος».

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τιμούν ούτε την Αστυνομία ούτε καθρεφτίζουν τον αναγκαίο σεβασμό που οφείλει ένα ευρωπαϊκό κράτος να επιδεικνύει απέναντι στους πολίτες του», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Το Κίνημα Οικολόγων «καταδικάζει την άσκηση υπέρμετρης βίας από την Αστυνομία», τονίζοντας ότι «είναι ακόμα ένας λόγος για παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης».

Το Κίνημα Αλληλεγγύη υπογραμμίζει ότι «δεν γίνονται αποδεκτές σε καμιά περίπτωση αυτές οι δικτατορικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στα μαύρα χρόνια του ολοκληρωτισμού. Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι να παραιτηθούν και να φύγουν».

 

  Άγγελος Νικολάου   
philenews
Back to top button