breaking newsΔιεθνή

Τα ρήγματα της διατλαντικής συμμαχίας καθώς η Ουκρανία παραπαίει, είναι πλέον ξεκάθαρα

Ο πόλεμος της Ουκρανίας συχνά απεικονίζεται ως κινητήριος δύναμη για μεγαλύτερη αμυντική εδραίωση και συνεργασία μεταξύ των διατλαντικών εταίρων. Όμως, ενώ αυτό μπορεί να ισχύει με πολλούς τρόπους, η σύγκρουση έχει επίσης αποκαλύψει τα διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ αυτών των διαφόρων εταίρων.

Καθώς η ικανότητα του Κιέβου να διατηρήσει την τρέχουσα γραμμή άμυνας, φαίνεται καθημερινά πιο αδύναμη, οι λανθάνουσες γραμμές σφαλμάτων —που βασίζονται κυρίως σε πολιτικούς και οικονομικούς λόγους— στην τρέχουσα αρχιτεκτονική ασφαλείας μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν σε μια σειρά από πρωτόγνωρα ρήγματα στη μεταπολεμική περίοδο.

Το πρώτο μεγάλο σχίσμα μπορεί να βρεθεί στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους. Είναι δυνατό να προβληθεί το επιχείρημα -αν και με μάλλον κυνικό τρόπο- ότι το να αναγκάσει την Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά αντί να συμφωνεί σε περιορισμένες παραχωρήσεις στην αρχή του πολέμου χρησίμευσε για την επίτευξη ευνοϊκών αποδόσεων για την Ουάσιγκτον.

Η αποκοπή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ωφέλησε άμεσα την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ μέσω της επακόλουθης ζήτησης για LNG των ΗΠΑ, βοηθώντας την να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο το 2023, με την Ευρώπη ως κύριο προορισμό.

Το περασμένο έτος σημειώθηκε επίσης νέα ρεκόρ για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ. Η Ευρώπη για άλλη μια φορά πρωτοστάτησε ως ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός (1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα, έναντι 1,7 εκατ. στην Ασία και την Ωκεανία). Όλα αυτά συνοδεύονταν από μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις μεταξύ των συμμαχιών στη μεταψυχροπολεμική περίοδο: το σαμποτάζ και την καταστροφή και των δύο αγωγών Nord Stream.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη τιμή της ενέργειας παράλληλα με τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη αύξησε τη σχετική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ καθώς το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε στα ύψη στην ήπειρο. Η Γερμανία –η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης με μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές μεταποιημένων προϊόντων– έχει κατακρημνιστεί σε σημείο να γίνει η μεγαλύτερη αναπτυγμένη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.

Τα ρήγματα της διατλαντικής συμμαχίας καθώς η Ουκρανία παραπαίει, είναι πλέον ξεκάθαρα
Φυσαλίδες φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στις 27 Σεπτεμβρίου 2022

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο γερμανικός πληθυσμός υπέφερε στη συνέχεια από την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου από την αρχή του πολέμου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μόλις 0,9% το 2024, ιδιαίτερα άθλιο ποσοστό σε σύγκριση με 2,6% που προβλέπεται στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, οι διαμαρτυρίες των αγροτών εξακολουθούν να μαίνονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όχι μόνο λόγω των ολοένα και πιο αυστηρών κανονισμών που θεσπίζονται υπό την αιγίδα των «περιβαλλοντικών μέτρων», αλλά και λόγω της πλημμύρας φθηνών γεωργικών εισαγωγών από την Ουκρανία.

Οι τοπικοί ευρωπαϊκοί πληθυσμοί είδαν ξαφνικά το μερίδιο αγοράς τους στα γεωργικά προϊόντα να μειώνεται από φθηνές εναλλακτικές λύσεις της Ουκρανίας, όταν η ΕΕ αποφάσισε ότι το ελεύθερο εμπόριο θα επιτρεπόταν με το Κίεβο με την έναρξη του πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, τα πολωνικά τρακτέρ συνεχίζουν να επιχειρούν αποκλεισμό των συνόρων με τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο γείτονά τους, ενώ πιο δυτικά στις Βρυξέλλες οι αγρότες πλημμυρίζουν τους προμαχώνες της γραφειοκρατίας της ΕΕ με φρέσκια κοπριά.

Υπήρξαν και πολιτικές επιπτώσεις. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει να αυξάνεται τόσο σε δημοτικότητα όσο και σε κοινοβουλευτική ισχύ, αναγκάζοντας το ευρωκεντρικό πολιτικό κατεστημένο στο Βερολίνο να δεθεί σε ένα φιλελεύθερο κουλουράκι: οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να συζητούν το ενδεχόμενο οριστικής απαγόρευσης του AfD, εξαλείφοντας έτσι κάθε γνήσια διαφωνία στο status quo όλα αυτά (κάπως ειρωνικά) στο όνομα της διαφάνειας και της περιεκτικότητας.

Και ενώ η μετατόπιση του Κόμματος του Νόμου και της Τάξης (PiS) στην Πολωνία ήταν αναμφίβολα αιτία πανηγυρισμού μεταξύ των πρωταθλητών της ευρωπαϊκής εδραίωσης, εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις για τη συνεχιζόμενη δημόσια δυσαρέσκεια για τη γενική κατεύθυνση των πραγμάτων.

Ενώ το AfD συχνά παρουσιάζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως φιλορωσικό και έχει ζητήσει από το κατεστημένο της ΕΕ να σταματήσει να προωθεί τον πόλεμο με τη Μόσχα, το PiS είναι στην πραγματικότητα εξίσου πολεμικό, αν όχι περισσότερο αντι-ρωσικό από το Κόμμα Ευρωφιλών της Πολιτικής Πλατφόρμας του Ντόναλντ Τουσκ.

Υποστηρικτής του AfD στη Γερμανία

Παρόμοια με την κατάσταση με το AfD, η δράση κατά του «αφιλελευθερισμού» κρίθηκε επίσης απαραίτητη στην Πολωνία. Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Τουσκ μετά την επιστροφή της στην εξουσία ήταν να κινηθεί ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους του PiS.

Φυσικά, υπήρξε επίσης μια έντονη απόκλιση μεταξύ των συμφερόντων μεμονωμένων ευρωπαϊκών εθνών. Στην Κεντρική Ευρώπη, η Ουγγαρία συχνά επικρίνεται επειδή διστάζει να προσφέρει ανεπιφύλακτη υποστήριξη στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκε στο στόχαστρο των Βρυξελλών και του Βερολίνου στα τέλη του 2023, όταν εμπόδισε το πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κίεβο που χρηματοδοτείται από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Βουδαπέστη είχε επίσης απωθήσει την προσπάθεια για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ανακινώντας ζητήματα με τη μεγάλη ουγγρική μειονότητα που βρίσκεται επί του παρόντος εντός των συνόρων της Ουκρανίας.

Η συλλογική προσπάθεια ολοκληρωτικού εξοστρακισμού της Ρωσίας οδήγησε επίσης σε έντονες αποκλίσεις μεταξύ της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Η Τσεχία έφτασε στο σημείο να αρνηθεί μια τυπική κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη Σλοβακία μετά τη συνάντηση του Σλοβάκου υπουργού Εξωτερικών με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Πιο νοτιοανατολικά, η βουλγαρική κυβέρνηση υποστήριξε γενικά τη στάση της ΕΕ στην Ουκρανία. Και όμως, σε κάθε γύρο βουλευτικών εκλογών που έχουν γίνει από την αρχή του πολέμου (υπήρξαν πέντε), τα δύο πιο φιλορωσικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μακράν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Υπάρχει ακόμη μια περίοδος πρόωρων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι, υποδηλώνοντας ακόμη περισσότερα πιθανά κέρδη. Η Βουλγαρία μοιράζεται σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά το γεγονός ότι η χώρα εξαρτιόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα για τις ανάγκες της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει επίσης εισαγάγει μια σειρά από πρόσθετες οικονομικές προκλήσεις για τη Σόφια.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία υπό την ηγεσία του Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάστηκε ως προφανής ηγέτης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αυτό θα πρέπει αναμφίβολα να χαιρετιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μια χρόνια υπερτεταμένη αμυντική στάση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία

Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο όλων των στρατιωτικών δαπανών στον κόσμο, ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης επιδείξει αδυναμίες στην αμυντική βάση της Αμερικής, ειδικά όσον αφορά την ικανότητά της για βιομηχανική παραγωγή .

Όχι μόνο οι ΗΠΑ χρειάζεται να επικεντρώσουν καλύτερα τους περιορισμένους πόρους τους στο εξωτερικό, αλλά η εκ νέου εστίαση θα πρέπει από μόνη της να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση της επιδεινούμενης εσωτερικής κατάστασης.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι ο πόλεμος έχει επισημάνει ορισμένες αποκλίσεις στα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας μεταξύ των διαφόρων διατλαντικών εταίρων.

Το ζήτημα της ασφάλειας συνήθως γίνεται αποδεκτό ότι αντικαθιστά οποιεσδήποτε πολιτικές και οικονομικές εκτιμήσεις. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει, θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι η κοινή ένταξη στο ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με κοινά στρατηγικά συμφέροντα, εκτιμήσεις απειλών ή προσεγγίσεις στις διεθνείς σχέσεις γενικά.

Αυτό είναι λογικό, καθώς οι μεταβλητές συνθήκες γεωγραφίας, μεγέθους, πληθυσμού και πολιτισμού οδηγούν σε μοναδικές εκτιμήσεις εθνικού ενδιαφέροντος. Η πιθανότητα διαφωνίας προκύπτει όταν αυτό το εθνικό συμφέρον έρχεται σε σύγκρουση με εκείνα άλλων μελών του συνασπισμού.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες θεωρούν τη Ρωσία ως μείζονα απειλή και επομένως υποστηρίζουν τα πιο ακραία μέτρα για την αντιμετώπιση της Μόσχας.

Ωστόσο, η εχθρότητα ενός έθνους όπως η Εσθονία (πληθυσμός περίπου 2 εκατομμυρίων, 104η οικονομία στον κόσμο) ή η Λετονία (της οποίας οι αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν την ανάγκη να καταστρέψουν πλήρως τη Ρωσία) εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ (ή οποιαδήποτε άλλη χώρα) θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει τη δημόσια υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να στείλει τους δικούς της πολίτες να πολεμήσουν και να πεθάνουν για ξένα σύνορα – εκτός και αν αποσταχθεί ο περίπλοκος κόσμος της γεωπολιτικής σε πολιτικά σημεία συζήτησης και την ηθική υπεροχή.

Αλλά όλο και λιγότεροι άνθρωποι φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν ακριβώς αυτό, ειδικά στις ΗΠΑ. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για το αντίθετο, οι δυτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν αναμφίβολα ότι η πιθανότητα σοβαρής αλλαγής της εδαφικής έκβασης της σύγκρουσης προς όφελος της Ουκρανίας είναι, σε αυτό το σημείο, ουσιαστικά μηδενική. Ως εκ τούτου, είναι λογικό για τις ΗΠΑ να αρχίσουν συγκεκριμένα να αναζητούν ειρήνη στην Ουκρανία.

Και πάλι, με την πιο κυνική έννοια, ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο φθίνουσας απόδοσης με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να υπερτερεί επί του παρόντος κάθε πιθανού οφέλους: όσο περισσότερο συνεχίζεται η αιματοχυσία, τόσο χειρότερο θα είναι το αποτέλεσμα για το Κίεβο.

Αυτό για να μην αναφέρουμε την έκθεση τρωτών σημείων στα δυτικά οπλικά συστήματα που μπορούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα της δύναμης σε οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική σύγκρουση. Τα κατεστραμμένα τανκς M1 Abrams και τα συστήματα πυραύλων Patriot δεν προβάλλουν ούτε ισχύ στο εξωτερικό ούτε εμφυσούν εμπιστοσύνη στο εσωτερικό.

Το αν η Ουάσιγκτον θα αρχίσει να πιέζει ή όχι για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων εξαρτάται, δυστυχώς, ακόμα μάλλον από τις ιδεολογικές τάσεις του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως και των Ευρωπαίων ομολόγων τους.

Όσοι διαφωνούν με μια ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης στην Ευρώπη μπορούν να αναφέρουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη μιας ισχυρής διατλαντικής τάξης. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην λέει τίποτα για τα υποκείμενα ζητήματα που συζητήθηκαν παραπάνω.

Οι ηγέτες έχουν βασιστεί στην ηρεμία και τη συμμόρφωση των εθνικών τους πληθυσμών για να επιδιώξουν τις ιδεαλιστικές τους ατζέντες. Αυτή η ηρεμία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζεται καθώς οι πολίτες τόσο των ΗΠΑ όσο και των μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών αρχίζουν να αντεπιτίθενται στις ολοένα και πιο αποσυνδεδεμένες πολιτικές θέσεις των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους.

Το πιο επακόλουθο ρήγμα που είναι επομένως πιθανό να συνεχίσει να διευρύνεται στη διατλαντική τάξη με την τελική ολοκλήρωση του πολέμου της Ουκρανίας είναι αυτό που χωρίζει επί του παρόντος τις δύο θεμελιώδεις πολιτικές ομάδες: αυτούς που κυβερνούν αυτήν τη στιγμή και αυτούς που κυβερνώνται.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δίνει τα χέρια με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Μια αναδιαρθρωμένη αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη που επιτρέπει αυξημένη περιφερειακή ηγεσία από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με τη δυνατότητα για ακόμη μικρότερους υποσυνασπισμούς, θα επέτρεπε μεγαλύτερη ενότητα συμφερόντων –και συνεπώς αποτελεσματικότητα– στην προσπάθεια προς κοινούς στόχους.

Αυτό θα οδηγούσε στη συνέχεια σε μεγαλύτερη σταθερότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο. Ωστόσο, μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί εγγενώς ως απειλή για τις ελίτ της διεθνούς πολιτικής πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η τρέχουσα τάξη πραγμάτων: το πολυμερές-πολυπολιτισμικό έναντι του εθνικού.

Παρόλα αυτά, αποδείξεις αυξανόμενης αντίθεσης σε αυτή τη «διαταγή» έχουν εμφανιστεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπήρξε από πολλές απόψεις σημείο ανάφλεξης για αυτήν την αντιπολίτευση. Καθώς ο καπνός καθαρίζει, μια περίοδος εθνικιστικής αναγέννησης –ή εθνικιστικής οπισθοδρόμησης, ανάλογα με το ποιον ρωτά κανείς– μπορεί να περιμένει στο ρήγμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

PrimeNews.

Back to top button