breaking newsΕλλάδα

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΜΟΛΙΣ ΤΟ 25% ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ZELENSKY

 

Στο ναδίρ βρίσκεται η υποστήριξη των Ελλήνων στο πρόσωπο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, σε πλήρη αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζει ενεργά την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση τηςIpsos -δείγμα με 26.000 ερωτηθέντες σε 18 κράτη της ΕΕ- μόλις το 25% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για τον Zelensky, με μόνο την Ουγγαρία να εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό, ήτοι 15%.

Σε ό,τι αφορά στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ, 28%, αλλά παραμένει χαμηλό. Μόνο στη Βουλγαρία ο Ρώσος πρόεδρος είναι πιο δημοφιλής, με 37% να εκγράζει θετική άποψη.

Μεγάλη είναι η υποστήριξη στην Ελλάδα για τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, με 55% να έχει θετική άποψη, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz παρουσιάζει αντίστοιχο ποσοστό μόλις 21% στη χώρα μας.Γενικότερα, το

47% των Ευρωπαίων έχει θετική γνώμη για τον Zelensky, ενώ το 32% έχει αρνητική γνώμη.

Παράλληλα, το 21% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αρκετά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι ο πιο αρεστός ηγέτη από τις οκτώ ευρωπαϊκές προσωπικότητες που εξέτασε η Ipsos.

Προκύπτει όμως και ένα άλλο δεδομένο, όπως αναλύει το Euronewsοι «θετικές» και οι «αρνητικές» αξιολογήσεις για το πρόσωπό του παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.
Στη Σκανδιναβία και την Ιβηρική Χερσόνησο, ο Zelensky λαμβάνει τις περισσότερες “θετικές” αξιολογήσεις: 81% στη Φινλανδία, 74% στη Σουηδία, 72% στη Δανία και την Πορτογαλία και 64% στην Ισπανία. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ουγγαρία (60%), την Ελλάδα (57%) και τη Βουλγαρία (56%) έχουν “αρνητική” γνώμη για τον Ουκρανό πρόεδρο. Άλλες χώρες όπου η “αρνητική” άποψη υπερτερεί της “θετικής” είναι η Σλοβακία (50% έναντι 26%), η Αυστρία (47% έναντι 33%), η Ιταλία (41% έναντι 32%) και η Τσεχία (37% έναντι 36%).

Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή των εθνικών κυβερνήσεων: η Giorgia Meloni της Ιταλίας και ο Petr Fiala της Τσεχίας είναι ισχυροί υποστηρικτές της Ουκρανίας και υπερασπίζονται το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόσφατα, η Τσεχική Δημοκρατία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την προμήθεια 800.000 πυρομαχικών για το Κίεβο σε ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα.

Μια άλλη αξιοσημείωτη περίπτωση είναι η Γερμανία, ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Γερμανοί απέχουν πολύ από τη συναίνεση στις εκτιμήσεις τους: Το 41% έχει “θετική” γνώμη για τον Zelensky και το 36% “αρνητική”.

Στη Ρουμανία, όπου οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα φθηνά, χωρίς δασμούς, σιτηρά από την Ουκρανία, η διαίρεση της κοινής γνώμης είναι εξίσου εντυπωσιακή: το 49% δηλώνει πως έχει θετική άποψη για τον Ουκρανό πρόεδρο και και το 40% αρνητική άποψη.

karditsastakra

Back to top button