Διεθνή

Η Ρωσική πολεμική αεροπορία αρχίζει περιπολίες στα υψώματα του Γκολάν στη Συρία στα σύνορα με Ισραήλ! Επιβάλει no fly zone στο Γκολάν.

Η Ρωσική πολεμική αεροπορία αρχίζει περιπολίες στα υψώματα του Γκολάν στη Συρία στα σύνορα με Ισραήλ. Αυτή η εξέλιξη επέρχεται μετά το χτύπημα του Ισραήλ στην καρδιά της Δαμασκού σήμερα όπου σκοτώθηκαν 5 Ιρανοί αξιωματούχοι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Η Ρωσία με αυτή την κίνηση ουσιαστικά δημιουργεί μια no fly zone στο Γκολάν.

Η Ρωσία είναι μια ανάσα από Ιεροσόλυμα… έχει μεταφέρει και επίγεια τμήματα στρατού στο Γκολάν.. όλα σε ένα τεντωμένο σχοινί..

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών αεροπορικών περιπολιών κατά μήκος της γραμμής απεμπλοκής μεταξύ της Συρίας και των Υψωμάτων του Γκολάν, που κατέχονται από το Ισραήλ, στη νότια Συρία.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης (που συνδέεται με το Υπουργείο Άμυνας), ναύαρχος Vadim Kulit, δήλωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ξεκίνησαν αεροπορικές περιπολίες κατά μήκος της «Γραμμής Μπράβο» που χωρίζει τα Υψίπεδα του Γκολάν μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων (TASS) χθες το απόγευμα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στόχος των περιπολιών είναι η παρακολούθηση της κατάστασης κατά μήκος της γραμμής απεμπλοκής μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Kulit είπε ότι οι αεροπορικές μονάδες των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων οργάνωσαν αεροπορικές περιπολίες κατά μήκος της γραμμής απεμπλοκής που είναι γνωστή ως «Γραμμή Μπράβο».

Οι περιπολίες ήρθαν μέρες αφότου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ανάπτυξη δύο νέων σημείων στο κατεχόμενο συριακό Γκολάν για την παρακολούθηση της εκεχειρίας μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Στις 3 Ιανουαρίου, ο ναύαρχος Vadim Kulit δήλωσε ότι η χώρα του είχε εγκαταστήσει δύο στρατιωτικά σημεία στη νότια Συρία στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων στην «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».

Το TASS ανέφερε τότε ότι τα νέα σημεία ήταν τοποθετημένα με μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας για να «παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός».

Μετά από απουσία περισσότερο από ένα χρόνο, η Ρωσία επανέλαβε τις στρατιωτικές της περιπολίες στη νότια Συρία στις αρχές Νοεμβρίου 2023, καθώς μια ρωσική στρατιωτική περίπολος ταξίδεψε νότια της Κουνέιτρα μεταξύ Mualaqah και Ghadir al-Bustan, κοντά στην εταιρεία Safra που ανήκε στην 90η Ταξιαρχία νότια του κυβερνείου που ανήκει στον στρατό του καθεστώτος.

Ο ανταποκριτής του Enab Baladi στην Κουνέιτρα ανέφερε τότε ότι μια ρωσική περίπολος βγήκε σε περιοδεία κοντά στα σύνορα με τα κατεχόμενα εδάφη και πραγματοποίησε γύρο εντός της εταιρείας Safra.

Οι ρωσικές περιπολίες είχαν εξαφανιστεί εντελώς από την περιοχή για περισσότερο από ένα χρόνο αφού η Ρωσία εκκένωσε τη στρατιωτική θέση Red Hills βόρεια του κυβερνείου στα μέσα του 2021 και δεν έχει επιστρέψει στην περιοχή από τότε.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967 και δεν επετράπη στις συριακές δυνάμεις να εισέλθουν στην ουδέτερη ζώνη σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1973 παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Τα τελευταία χρόνια, το συριακό κράτος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποστηρίζει φατρίες της αντιπολίτευσης στα σύνορα του κατεχόμενου Γκολάν, ειδικά στην ύπαιθρο της Κουνέιτρα και τις παρακείμενες περιοχές της.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ραΐσι λέει ότι η ισραηλινή επίθεση που σκότωσε πέντε Φρουρούς της Επανάστασης στη Συρία δεν θα «μείνει αναπάντητη».

dimpenews.com

Back to top button