Διεθνή

“Προγραμματιζόμενο” ψηφιακό νόμισμα: ο απόλυτος έλεγχος


Ψηφιακό χρήμα, που θα μπορεί να προγραμματιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για “κοινωνικά αποδεκτές” συναλλαγές (γιατί όχι και μόνο από τους “κοινωνικά αποδεκτούς” χρήστες)! Κάντε και τη σύνδεση με το ψηφιακό “υγειονομικό” πιστοποιητικό, το οποίο έχει μπει υποχρεωτικά σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, κι έρχεται και δένει το γλυκό…

Ακολουθεί η είδηση, όπως μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό σάιτ msn.

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας λέει στους υπουργούς να παρέμβουν στον “προγραμματισμό” του ψηφιακού νομίσματος

Η Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε από τους υπουργούς να αποφασίσουν αν ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να είναι “προγραμματιζόμενο”, δίνοντας τελικά στον εκδότη τη δυνατότητα να ελέγχει με ποιον τρόπο θα δαπανάται από τον δικαιούχο.  

Ο Tom Mutton, διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου τη Δευτέρα ότι ο προγραμματισμός θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό οποιουδήποτε μελλοντικού ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, με τον οποίο τα χρήματα θα προγραμματίζονται ώστε να απελευθερώνονται μόνο όταν συμβαίνει κάτι.

Είπε χαρακτηριστικά: “Θα μπορούσατε να εισαγάγετε τη δυνατότητα προγραμματισμού – τι θα συμβεί αν ένας από τους συμμετέχοντες σε μια συναλλαγή θέσει έναν περιορισμό [στη μελλοντική χρήση των χρημάτων];
Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια οφέλη για το κοινωνικό σύνολο από αυτό, αποτρέποντας δραστηριότητες που θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο κοινωνικά επιβλαβείς. Αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποτελέσει περιορισμό των ελευθεριών των ανθρώπων.”

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει και να λάβει την τελική απόφαση.

Ο κ. Mutton δήλωσε: “Αυτή είναι μια πραγματικά λεπτή συζήτηση που πρέπει να γίνει. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να διευθετήσουμε εμείς οι ίδιοι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να διευθετήσει η κυβέρνηση.”

Ένα ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να καταστήσει τις πληρωμές ταχύτερες, φθηνότερες και ασφαλέστερες, αλλά ανοίγει επίσης νέες τεχνολογικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού: επιτρέποντας ουσιαστικά σε έναν από τους συμμετέχοντες στη συναλλαγή, όπως το κράτος ή κάποιος εργοδότης, να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα δαπανώνται από τον παραλήπτη.

Μια πιθανή χρήση θα μπορούσε να είναι ο έλεγχος των πληρωμών επιδομάτων, δήλωσε η Sandra Ro, διευθύνουσα σύμβουλος του Global Blockchain Business Council.

Η ίδια συνέκρινε ένα προγραμματισμένο ψηφιακό νόμισμα με το αμερικανικό σύστημα καταβολής των επιδομάτων με κουπόνια, καθώς θα μπορούσε να έχει παρόμοιο στόχο, να περιορίσει τον δικαιούχο να αγοράζει με τα χρήματα μόνο βασικά είδη όπως τρόφιμα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Sir Jon Cunliffe, υποδιοικητής της Τράπεζας, δήλωσε ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να προγραμματιστούν για εμπορικούς ή κοινωνικούς σκοπούς, ακόμη και για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά ξοδεύουν το χαρτζιλίκι τους.

Δήλωσε στο Sky News: “Θα μπορούσατε να σκεφτείτε έξυπνα συμβόλαια, στα οποία τα χρήματα θα προγραμματίζονταν να αποδεσμεύονται μόνο αν συνέβαινε κάτι.
Θα μπορούσατε να σκεφτείτε να δίνετε στα παιδιά σας χαρτζιλίκι, αλλά να προγραμματίζετε τα χρήματα έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γλυκά. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν τα χρήματα, τα προγραμματιζόμενα χρήματα, τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε με την τρέχουσα τεχνολογία.”

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: “Η δυνατότητα προγραμματισμού είναι ένα πιθανό χαρακτηριστικό ενός ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας. Η Ομάδα Δράσης συντονίζει τη διερεύνηση ενός πιθανού ψηφιακού νομίσματος και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την εισαγωγή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τον σχεδιασμό του.”

Πηγή: msn.com

Back to top button