breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάρμακο για την αρτηριακή πίεση ανακλήθηκε εξαιτίας χημικών που προκαλούν καρκίνο

Η Aurobindo Pharma USA ανακαλεί οικειοθελώς δύο παρτίδες φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση λόγω των υψηλών επιπέδων νιτροζαμίνης, δήλωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA ).

Η εταιρεία με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ ξεκίνησε την ανάκληση της κιναπρίλης και της υδροχλωροθειαζίδης σε δισκία των 20 χιλιοστόγραμμα και 12,5 χιλιοστόγραμμα λόγω της παρουσίας χημικής ουσίας, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Τα δισκία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Οι νιτροζαμίνες είναι κοινές στο νερό και στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών και ψημένων κρεάτων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των λαχανικών. Όλοι εκτίθενται σε κάποιο επίπεδο νιτροζαμινών», σύμφωνα με τον FDA. «Αυτές οι ακαθαρσίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου εάν οι άνθρωποι εκτεθούν σε αυτές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα για μεγάλες χρονικές περιόδους».

Αλλά η ειδοποίηση FDA δεν λέει στον κόσμο να σταματήσει να παίρνει το φάρμακο.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για το εάν θα συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους ή εάν θα εξετάσουν μια εναλλακτική θεραπεία πριν επιστρέψουν τα φάρμακά τους», ανέφερε, προσθέτοντας, «Μέχρι σήμερα, η Aurobindo Pharma USA Inc. δεν έχει λάβει καμία αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με αυτήν την ανάκληση.»

Εν τω μεταξύ, ο FDA ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα στον ιστότοπό του, ότι τα μπουκάλια φαρμάκων που είχαν σχεδιαστεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης περιείχαν φάρμακα που προορίζονταν για θρόμβους αίματος και εγκεφαλικά, προκαλώντας ανάκληση τους.

Άλλες πρόσφατες ανακλήσεις

Η Clorox ανακαλεί το δημοφιλές προϊόν καθαρισμού Pine-Sol σε σχέση με κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια, σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC).

Ο οργανισμός είπε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει «να σταματήσουν αμέσως» τη χρήση ορισμένων προϊόντων Pine-Sol επειδή έχουν το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa και άλλους τύπους βακτηρίων.

«Τα προϊόντα που ανακαλούνται ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Pseudomonas aeruginosa, ενός οργανισμού που βρίσκεται ευρέως στο έδαφος και το νερό», λέει ο οργανισμός. «Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εξωτερικές ιατρικές συσκευές που εκτίθενται στο Pseudomonas aeruginosa αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης που μπορεί να απαιτεί ιατρική θεραπεία».

«Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα εάν εισπνευστούν, μέσω των ματιών ή μέσω επαφής με πληγή στο δέρμα. Τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως δεν επηρεάζονται από τα βακτήρια αυτά», ανέφερε.

Η Unilever Ηνωμένων Πολιτειών αυτή την εβδομάδα προχώρησε σε εθελοντική ανάκληση πολλών εμπορικών σημάτων προϊόντων αεροζόλ ξηρού σαμπουάν λόγω «δυνητικά αυξημένων επιπέδων» βενζολίου, ενός καρκινογόνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε μέσω της  ιστοσελίδας του FDA , οι μάρκες που υπόκεινται στην ανάκληση περιλαμβάνουν τα Dove, Nexxus, Suave, TIGI (Rockaholic και Bed Head) και TRESemmé. Κατασκευάστηκαν πριν από τον Οκτώβριο του 2021 και έχουν διανεμηθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η ειδοποίηση.

Δημήτρης Σωτηρίου

Back to top button