breaking newsΕλλάδα

Για «νέες Πρέσπες» πάνε στο Αιγαίο: «Όλα στο τραπέζι» – Ακόμα και η μείωση ΕΕΧ

 

Σε «ναυάγιο» κατέληξε και η νέα συμφωνία της Αθήνας με την Άγκυρα αναφορικά με την αμοιβαία ματαίωση/αναβολή των ασκήσεων «Καταιγίς» και «Mavi Vatan», καθώς η Τουρκία αφενός μεν βγήκε από την δύσκολη θέση του να εκτελέσει μία άσκηση στην οποία θα είχε δυνητικά σημαντικές απώλειες λόγω κορωνοϊού αλλά δεν σταμάτησε ούτε μερικές ημέρες να πετάει πάνω από τα ελληνικά νησιά. 

Από την ημέρα που έγινε η τουλάχιστον «δημοσιοποιήθηκε» η συμφωνία, μόλις 4 ημέρες πριν, έχει «προλάβει» ήδη να πετάξει αρκετές φορές πάνω από το ελληνικό έδαφος, καθώς πραγματοποίησε μπαράζ υπερπτήσεων τόσο προχθές, όσο και σήμερα.

Είναι απορίας άξιο πως εμπιστεύονται την Άγκυρα και πως δίνουν «αέρα» στα τουρκικά αιτήματα, χωρίς να θέτουν ζήτημα τουλάχιστον τήρησης βασικών ΜΟΕ έστω για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να τελειώσει ο κορωνοϊός.

Αυτό όμως ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την κυβερνητική αντίληψη για προσφυγή στη Χάγη και στην ολική επίλυση της διαμάχης (είδαμε και στο Σκοπιανό με τα αδύναμα Σκόπια πως «επιλύθηκε» το ζήτημα).

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να «τραβήξει» την Άγκυρα στη Χάγη, μη διστάζοντας να «ρίξει» στο τραπέζι ακόμα και τις «κόκκινες γραμμές» του ΕΕΧ των 10 μιλίων, καθώς και την αποστρατικοποίηση των νησιών, ή ορισμένων νησιών του ανατολικού Αιγαίου με αντάλλαγμα την μείωση της δύναμης της «Στρατιάς του Αιγαίου». 

Μάλιστα σήμερα ο Νίκος Δένδιας συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων , όπου θα συζητηθεί η «τουρκική προκλητικότητα». Δηλαδή πριν 4 ημέρες συμφωνούμε και σήμερα μας προκαλούν; Τι είδους πολιτική και τι είδους συμφωνία είναι αυτή; 

Και το ερώτημα παραμένει, γιατί δώσαμε περιθώριο στην Τουρκία να αναπνεύσει; Ειδικά σε μία περίοδο που έχει δύο ανοιχτά μέτωπα σε Συρία και Λιβύη, στο ένα μάλιστα διακυβεύονται ζωτικά ελληνικά συμφέροντα, και γι’ αυτή κάθε απώλεια μετράει.

Ακόμα και 10-20-30 κρούσματα κορωνοϊού στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ήταν κέρδος για την Ελλάδα, άλλωστε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πρόβλημα κορωνοϊού γιατί σχεδόν όλο το μόνιμο προσωπικό έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης

 Δηλαδή διευκολύναμε την Τουρκία να διεξάγει απερίσπαστη τις πολεμικές τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, με τι αντάλλαγμα ακριβώς; Να πετούν τουρκικά μαχητικά F-16 μέρα παρά μέρα πάνω από τα ελληνικά νησιά αντί για κάθε μέρα;

Pronews
Back to top button