breaking newsΔιεθνή

Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι Τούρκοι: Έκαναν τζαμί και την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

 

Η Μονή της Χώρας χτίστηκε τον 6ο αιώνα (το 534 μ.Χ.), και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση της πρώτης ισλαμικής προσευχής στη Μονή της Χώρας βρίσκεται η Τουρκία, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι αυτό θα συμβεί στις 23 Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετατροπή σε τζαμί του ναού-μουσείου που βρίσκεται στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2020, καθώς τότε ο ναός-μουσείο είχε περάσει στα χέρια της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και για την Αγιά Σοφιά.

Η απόφαση Ερντογάν είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν, ενώ την καταδίκη της είχε εκφράσει και η UNESCO.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα της Γενί Σαφάκ, στη Μονή της χώρας έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά χαλιά που χρησιμοποιούνται στα τζαμιά.

Η Μονή της Χώρας χτίστηκε τον 6ο αιώνα (το 534 μ.Χ.), και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη.

Ξανά στο προσκήνιο ο τουρκικός πύραυλος Tayfun

Τα τουρκικά ΜΜΕ επανέφεραν στο προσκήνιο την συζήτηση για τις δυνατότητες και το βεληνεκές που έχουν οι πύραυλοι Tayfun. Ενδεικτική της επαναφοράς του ζητήματος είναι η συζήτηση μεταξύ του Τζοσκούν Μπασμπούχ και παρουσιάστριας του CNN Turk.H αφορμή της επανέναρξης της συζήτησης αυτής είναι η υπογραφή των συμβάσεων για την παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους TAYFUN, των αντιαεροπορικών πυραύλων πολύ μικρού βεληνεκούς SUNGUR, των αντιαρματικών πυραύλων KARAOK και των κατευθυνόμενων ρουκετών TRG-230.

Ο διάλογος

Καλεσμένος σε εκπομπή στο CNN Turk, ήταν ο στρατιωτικός αναλυτής, Τζοσκούν Μπασμπούγ, ο οποίος ανέλυσε τις δυνατότητες που έχει ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun, ενώ ανέφερε ότι ήδη γίνονται εργασίες για νέους πυραύλους και δοκιμαστικές βολές.

Η στιχομυθία μεταξύ αναλυτή και παρουσιάστριας εξελίχθηκε ως εξής:

Παρουσιάστρια CNN TURK: Θα μπορούσατε να μας πείτε το τι είναι ο Τayfun;

Τζοσκούν Μπασμπούγ, στρατιωτικός αναλυτής: «Αυτός είναι ο πρώτος μας βαλλιστικός πύραυλος για τον οποίο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Όπως θυμάστε , και τότε πάλι κάναμε μαζί εκπομπή, είχαμε συζητήσει τον φόβο που είχε προκαλέσει στην Ελλάδα η πρώτη δοκιμαστική του βολή».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή έχει βεληνεκές 480 χιλιόμετρα και προκαλεί καταστροφή.

Μπασμπούγ: Ναι είναι βαλλιστικός πύραυλος. Βλέπουμε και τις εικόνες απο την εκτόξευση τους. Αυτή είναι η εκτόξευση απο την Σινώπη. Σκεφτείτε κι αν η εκτόξευση γίνει απο την Αδριανούπολη.

Δημοσιογράφος: Θα πλήξουμε την απέναντι πλευρά.

Μπασμπούγ: Σκεφτείτε ποια σημεία θα πλήξουμε.

Δημοσιογράφος: Αν τον εκτοξεύσουμε απο τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα.

Μπασμπούγ: Nα υπενθυμίσουμε είναι ο πρώτος μας βαλλιστικός πύραυλος και ήδη γίνονται εργασίες για νέους πυραύλους και νέες δοκιμαστικές βολές.

PrimeNews.

Back to top button