breaking newsΔιεθνή

Ανώμαλη προσγείωση για τους Ευρωπαίους η δήλωση Τραμπ

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από την δήλωση του μεγάλου φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα… ενθαρρύνει την Ρωσία να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει τις δεσμεύσεις της στην Συμμαχία! Όπως αναμένονταν, η δήλωση προκάλεσε σάλο αντιδράσεων σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται να αμφισβητήσει την θεμελιώδη αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμόρφωσαν οι ΗΠΑ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία βασίζεται στο περίφημο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ: Πως αν ένα μέλος της Συμμαχίας δεχτεί επίθεση, κάθε άλλο μέρος της θα θεωρήσει την πράξη αυτή ως επίθεση εναντίον όλων των μελών της και θα συνδράμει την αμυνόμενη χώρα. Βεβαίως, το δόγμα Λουνς, του Γραμματέα της Συμμαχίας από το 1971 μέχρι το 1984, θέλει το ΝΑΤΟ να μην επεμβαίνει στις διμερείς διαφορές μελών του, κάτι που διαπιστώσαμε σχεδόν απόλυτα στα ελληνοτουρκικά…

Για να επιστρέψουμε στην δήλωση Τραμπ, στο ίδιο μήκος με τον Στόλτενμπεργκ ήταν η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, όχι βεβαίως σε ό,τι αφορά το ύφος της (ήταν άκρως περιφρονητική για τον Τραμπ, λέγοντας «αυτά τα έχουμε ξανακούσει») αλλά για την ουσία της: Ότι η αρχιτεκτονική ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει “συνέχεια”, όπως εξάλλου μας έδειξε και η προηγούμενη θητεία Τραμπ.

Εξάλλου, ούτε και τότε είχαν λείψει οι αιτιάσεις του Αμερικανού προέδρου στα μέλη της Συμμαχίας να πληρώνουν “ό,τι τους αναλογεί”, γεγονός που προκάλεσαν ουκ ολίγα επεισόδια  με τους Ευρωπαίους, κατά την διάρκεια της ταραχώδους προεδρίας τους. Την ίδια στιγμή, επί προεδρίας του, η Συμμαχία ενέταξε νέα μέλη και δη δύο χώρες που προέκυψαν από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το Μαυροβούνιο και την (ελέω της Συμφωνίας των Πρεσπών) Βόρεια Μακεδονία.

Βέβαια από την άλλη, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες πως σε περίπτωση επανεκλογής του (που βάση των δημοσκοπήσεων δεν είναι διόλου απίθανο, παρά τις απανωτές διώξεις που αντιμετωπίζει) ο Τραμπ δεν θα επιδιώξει κανέναν συμβιβασμό με το αμερικανικό κατεστημένο, όπως στην πρώτη του θητεία. Θυμόμαστε πως είχε διορίσει σε καίριες θέσεις της κυβέρνησης του, επίλεκτους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους οποίους ήρθε σε ρήξη στα τέλη της προεδρίας του, απομακρύνοντας τους κακήν-κακώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Τζέιμς Μάτις, ένας “μπαρουτοκαπνισμένος” αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, που εξελίχθηκε στον άτυπο επικεφαλής της “ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης” στον πρόεδρο Τραμπ!

Μία νέα κυβέρνηση Τραμπ θα είναι αμιγώς “τραμπική”: Ως νέος πρόεδρος θα απαλλαγεί από κάθε “αναστολή” του έναντι του αμερικανικού κατεστημένου και θα διορίσει μία κυβέρνηση με άτομα απολύτως ελεγχόμενα και υπάκουα στον ίδιο, για να κάνουν πράξη το “American First”, δηλαδή το ιδεολογικό ρεύμα που έχει “ριζώσει” για τα καλά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού.

Κορώνα-γράμματα η ευρωπαϊκή ασφάλεια!

Είναι χαρακτηριστικό πως οι προσκείμενοι στον Τραμπ βουλευτές είναι οι σφοδρότεροι επικριτές της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, η οποία αναμφισβήτητα θα είναι η μεγάλη χαμένη από τυχόν επικράτηση του. Για τους υποστηρικτές του Κιέβου, η ήττα της Ουκρανίας θα ανοίξει την “όρεξη του Πούτιν”, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν επιθέσεις σε άλλες χώρες, ακόμα του ΝΑΤΟ. Για να έρθουμε στην θέση τους, μπορεί μια ρωσική επίθεση στην Πολωνία να μοιάζει αδιανόητη, είναι όμως αντίστοιχα αδιανόητη μία επίθεση, για παράδειγμα, στην Λετονία;

Σίγουρα ο Τραμπ το “τερμάτισε”, λέγοντας πως θα “ενθαρρύνει” τους Ρώσους να…  επιτεθούν στα μέλη της Συμμαχίας που δεν πληρούν ότι “τους αναλογεί” (κάτι που δεν αφορά την χώρα μας, καθώς τις πληρεί και με το παραπάνω!). Την ίδια στιγμή, ούτε η διοίκηση Μπάιντεν εμπνέει εμπιστοσύνη, πότε με την νοσηλεία του υπουργού Άμυνας Όστιν που κρατήθηκε μυστική από τον ίδιο τον πολιτικό του προϊστάμενο, πότε με τα σχόλια Αμερικανού εισαγγελέα για την «κακή μνήμη» του Αμερικανού προέδρου που ήρθε να επιβεβαιώσει η δήλωση Μπάιντεν που μπέρδεψε τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με τον πρόεδρο του Μεξικού!

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα σχετικά με την ασφάλειά μας κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με αυτήν ή την άλλη εκλογική αναμέτρηση, ειδικότερα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», σχολίασε ο Μπρετόν, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες, όπως ζητούσε για χρόνια και ο Γάλλος πρόεδρος, χωρίς βεβαίως να εισακούεται από τη Μέρκελ, μία εκ των χωρών που για να είμαστε ειλικρινείες ανήκει στους “τσαμπατζήδες” του ΝΑΤΟ, όπως με ωμό τρόπο υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Την στιγμή που, ένεκα των κυρώσεων, το Βερολίνο στερήθηκε την πολύτιμη ρωσική ενέργεια για τις βιομηχανίες του, η δήλωση Τραμπ ήρθε να το προσγειώσει στην οδυνηρή πραγματικότητα, όπως εξάλλου και όλη την ΕΕ…

PrimeNews.

Back to top button