breaking newsΔιεθνή

Βραζιλία: Κατασκοπευτικό θρίλερ με την εμπλοκή της Μοσάντ και Χεζμπολάχ

Η ομοσπονδιακή αστυνομία στην Βραζιλία συνέλαβε την Τετάρτη, 8/11, δύο μέλη μιας οργάνωσης που πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τη Χεζμπολάχ. Την ίδια στιγμή το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως η ισραηλινή Μοσάντ συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βραζιλίας και άλλες διεθνείς υπηρεσίες για να αποτρέψει μια επίθεση από τη Χεζμπολάχ στο βραζιλιάνικο έδαφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραήλ, ο πυρήνας σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους: «Επρόκειτο για ένα εκτεταμένο δίκτυο που δρούσε και σε άλλες χώρες».

Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που γνώριζαν την έρευνα, η οργάνωση σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα ενώ στρατολογεί νέους Βραζιλιάνους.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι συνελήφθησαν στο Σάο Πάουλο δύο άτομα – τα οποία δεν κατονομάστηκαν – με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Έρευνες διεξήχθησαν επίσης στην Μπραζίλια και την Πολιτεία Μίνας Ζεράις. Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζεται η Χεζμπολάχ αλλά ούτε η σιιτική, λιβανέζικη οργάνωση προχώρησε σε κάποιο σχόλιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο είπε σε μια εκδήλωση στην οποία μετείχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες για ένα «τρομοκρατικό δίκτυο που προσπαθούσε να εγκατασταθεί στη Βραζιλία».

Τον περασμένο μήνα ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας της Βραζιλίας είπαν στο Reuters ότι παρατηρείται αύξηση των αντισημιτικών σχολίων στο διαδίκτυο. «Παρακολουθούμε με ανησυχία την επιχείρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Η Βραζιλία δεν έχει ιστορικό τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι δεν θα εισαχθεί εδώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», είπε ο Ρικάρντο Μπέρκινστατ, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Εβραϊκής Ομοσπονδίας της Πολιτείας Σάο Πάουλο (FiSESP).

Η Χεζμπολάχ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Αργεντινή, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ονδούρα, τις ΗΠΑ και τους περισσότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον στον Κόλπο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου είπε το 2019 ότι σχεδίαζε να τη χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

PrimeNews.

Back to top button